Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Îmi vreau Tara înapoi! Pe cine sa votez?


 
Motto: „Ma misc intre Dumnezeu si neamul din care fac parte. In afara de acesti termeni, nu vad nimic semnificativ intre cer si pamant.”
( Petre Tutea


„Fiecare popor isi merita conducatorii" – spunea Stalin, si nu citez sinistrul personaj pentru a irita de la bun inceput spiritele, ci pentru ca avea dreptate.
Stimati 14 aspiranti la primul jilt al Tarii, eu, ca simplu  membru al poporului roman, bagator de seama in aceasta campanie mizerabila, lipsita de nerv creator si mai ales de charisma vreunui cap de serie, va intreb – fiindca am si acest drept, in baza obligatiei moral-cetatenesti de a vota - cum m-ati putea determina sa ma deplasez pana la sectia de votare pentru a pune stampila in vreo patratica.
Ce vrem noi si ce dati voi, in afara de „paine” (ulei, faina, galeti, fulare, galosi, milostenii cu terenuri  pe la manastiri etc.) si „circ” - interminabila cavalcada penala, din care a deocamdata se vede doar varful aisbergului – demarata in tromba de o DNA pana acum „nestiutoare”, devenita neiertatoare precum Inchizitia medievala la vanatoare de vajitoare? Desigur, mai bine si mai tarziu decat deloc, dar tare ma tem ca n-o sa-i ajunga un secol sa puna lucrurile la punct. Pana una-alta, se imbina frumosul cu utilul, nu?„Paine si circ” ramane, de milenii, reteta favorita  si eficienta pentru a fermeca poporul dornic de sange proaspat, fericit ca o patesc si „zeii” candva aclamati in piata publica.  So pe ei!  Saracul popor, bagat la basca pentru un sac de cartofi si trei gaini! Aceeasi categorie de votanti care nu stiu si raspunda la intrebapri televizate de genul: „cum se numeste tara noastra?”, „care este capitala Romaniei”, sau daca „este bine ca femeile din Romania au orgasm?” si care se calca in picioare, in magazine, pentru tigai, malai  sau detergent. S-a ajuns prea departe.
Asadar, ce vrem noi, si ce dati voi?
Am sa va spun ce asteptari am, de pilda, eu,  de la un Presedinte…corect, fiindca in stadiul actual sanse de stralucire nu se intrevad.
In primul rand, sa respecte Legea, incepand cu Constitutia – Legea legilor -  si sa dea de pamant cu toti reprezentantii institutiilor statului de drept care nu o aplica.
Sa-si alcatuiasca un guvern responsabil, cu ministri capabili sa reziste fara, macar pana la virtual viitoare anticipate, fara a-si vari mainile pana la umar in bruma pe care au lasat-o cei de dinainte. Cred ca ma exprim mult prea elegant fata de mizeria la virf. Vreti argumente? Poftim! Doar cateva dintre cele mai recente:
Dosarul Microsoft. Fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu este audiat de procurorii DNA, in dosarul Microsoft. Acesta ar fi favorizat un grup de firme, intocmind caietul de sarcini in asa fel incat acestea sa castige licitatia de achizitie a unor produse software.
Dosarul Hrebenciuc. Interceptarile discutiilor cu Dan Sova scot la iveala detali interesante. Cei doi discuta despre modificarea legii coruptiei, dar si despre functia de presedinte al PSD. In interceptari apar si numele lui Victor Ponta si Traian Basescu.
Rovana Plumb, fostul ministru al Mediului, este acuzata ca si-a inmatriculat o masina in Bulgaria pentru a evita timbrul de mediu, pe care ea insasi l-a instituit. ACL ii cere sa clarifice situatia.
 
            
     Nou dosar pentru Hrebenciuc si Sova. Cum negociau cei doi lideri PSD „epoca post-Victor”.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Dan Sova, vicepresedinte al PSD, senator in Parlamentul Romaniei, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta.
Dosarul retrocedarilor ilegale (mai ales ale celor din Transilvania, care contesta Tratatul de la Trianon
Distrugerea ecosistemului forestier  romanesc; Rosia Montana; construirea minei de aur de la Certej fara autorizatie (Mining Watch prezinta documente). Etc., etc., etc..
Asadar, ce asteptari am de la viitorul Presedinte al Romaniei?
Sa nu targuiasca Tara si Poporul, granitele si bogatiile romanesti.
Sa nu permita amestecul statelor vecine in problemele interne.
Sa reintroduca obligativitatea serviciului militar, eliminat din 2007. Fortele Armate Romane sunt formate din trei categorii de arme: Fortele Terestre, Fortele Aeriene, Fortele Navale , aflate sub comanda Statului Major General, direct subordonat Ministerului Apararii Nationale. Pe timp de razboi, Presedintele Romaniei este comandatul suprem al Fortelor Armatei.  Am avut si mai avem trupe romane in Bosnia si Hertegovina, Kosovo, Irak si Afganistan. Suntem  lipsiti de aparare, inconjurati  de neprieteni. In caz de atac, fiti siguri ca aliatii vor avea alte treburi decat sa ajute o tarisoara care dintotdeauna le-a stat unora dintre „aliati” lor  ca un os in gat. (In Norvegia s-a introdus , recent, serviciul militar si pentru femei. Nu mai vorbesc de Israel…)
„Istoria ne invata ca aliantele militare nu iti asigura nicio aparare in fata agresiunii externe. E o uriasa naivitate sa crezi ca SUA sau NATO se vor bate cu Rusia, poate nuclear, pentru Romania. La o adica, marile puteri se inteleg peste capul popoarelor mici, ca la Yalta, si nu numai, si redeseneaza frontierele Europei. Nicolae Ceausescu a inteles perfect in 1968, in timpul invaziei ruse in Cehoslovacia, cum functioneaza aliantele militare pentru noi, adica dezastruos, si a infiintat garzile patriotice. Razboiele moderne au dovedit ca o armata de profesionisti a unui stat mic, oricat de bine pregatita si inzestrata ar fi, poate fi usor infranta de trupele unei mari puteri, recte SUA, Rusia sau Germania. Dar o armata de garzi patriotice, ce aplica tactica razboiului «popular» sau «national» poate crea greutati insurmontabile agresorului sau chiar infrangerea pe termen lung: vezi razboiul din Vietnam, mujahedinii afgani ce i-au infrant pe sovietici in anii 80, talibanii anti-NATO sau insurgentii din Irak. Recent trupele de civili separatisti pro-rusi inarmati cu arme din sediile de politie si cazarmi blocheaza ofensiva uneia dintre cele mai mari armate ale lumii: Armata Ucraineana. Deci retorica din anii 2000 a politicienilor romani impotriva serviciului militar obligatoriu a fost o greseala si a subminat nivelul de aparare al tarii. De aceea, recrutarea tinerilor pentru serviciul militar minimal, de circa cinci saptamani pana la depunerea juramantului, este un act de necesitate obligatoriu pentru pastrarea fiintei nationale si siguranta nationala. Serviciul militar obligatoriu reprezinta si un factor de coeziune si solidaritate nationala a romanilor, atat din tara, cat mai ales din strainatate. (…) Maine, daca as primi ordinul de prezentare la mobilizare, ca rezervist, nu m-as da in laturi sa stau cu Kalasnicovul in mana, pe umar cu desaga de grenade ofensive si defensive si pe spate cu aruncatorul de rachete, pe linia albastra a Nistrului pentru o Romanie Mare si unita” (Ionut Tene – NapocaNews).
Ce sa nu mai faca noul Presedinte?
Sa nu mai permita umilirea Bisericii Neamului, inclusiv inlocuindu-se Religia (ca materie de curricula scolara) cu o facatura dictata  de interese externe oculte, tip New Age. Nu suntem atei, noi, romanii. Nici copiii, si nici nepotii nostri. Nici strabunii n-au fost atei. Tinerele generatii au dreptul la cunoastere, macar. Cum poti combate ceva despre care nu ai habar?  Unde mai sunt etica si logica unui asemenea demers?
IMPORTANT: Sa nu se mai lase, vreodata, vreun  presedinte al Romaniei – stat national, unitar, independent si indivizibil - umilit, imbracat in surtuc verde, de fantome calari ale lui Horthy, prin Ardealul pururi romanesc.
 „ Sanctionarea a zece oficiali maghiari de catre SUA reprezinta un avertisment foarte serios pentru cei care sustin politica extremista si pro-rusa a Guvernului lui Viktor Orban. Acest avertisment ar trebui luat in serios si in Romania cu privire la formatiunile care colaboreaza strans cu Viktor Orban si care il ajuta in promovarea ideilor revizioniste, autonomiste si liberale. Daca Guvernul Viktor Orban a ajuns sa fie tratat la fel ca puterea din Rusia pe plan international, UDMR ar trebui tratat cu aceeasi masura in Romania, pentru ca s-a dovedit o formatiune pusa in slujba derapajelor Budapestei. Daca Guvernul de la Budapesta are o problema de credibilitate in comunitatea internationala, si Guvernul de la Bucuresti are una cat timp colaboratorii apropiati ai lui Viktor Orban, si anume liderii UDMR, se afla in Executivul Romaniei si reprezinta aripa Orban in politica tarii noastre. ”(Bogdan Diaconu, deputat independent, fondatorul Partidului Romania Unita)
„Cine nu si-a scris istoria cu sangele, acela sau n-a avut-o nicicand, sau crede ca poate trai pe contul istoriei altora” - scria marele poet, Orfeul de la Pererita,  Grigore Vieru
„Jur in fata lui Dumnezeu, pe constiinta si onoare, ca imi voi jertfi viata pentru triumful cauzei comune romanesti…!” – declara Iuliu Maniu.
Summa-summarum, nu negociem Constitutia!  Mai ales urmatoarele articole:
ARTICOLUL 1. Statul roman (1) Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil. (4) Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale. (5) In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.
ARTICOLUL 2: Suveranitatea (1) Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum. (2) Niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.
ARTICOLUL 3: Teritoriul (1) Teritoriul Romaniei este inalienabil. (2) Frontierele tarii sunt consfintite prin lege organica, cu respectarea principiilor si a celorlalte norme general admise ale dreptului international. (3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, in comune, orase si judete. In conditiile legii, unele orase sunt declarate municipii. (4) Pe teritoriul statului roman nu pot fi stramutate sau colonizate populatii straine.
ARTICOLUL 4: Unitatea poporului si egalitatea intre cetateni (1) Statul are ca fundament unitatea poporului roman si solidaritatea cetatenilor sai. (2) Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala.
ARTICOLUL 8: Pluralismul si partidele politice (1) Pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale. (2) Partidele politice se constituie si isi desfasoara activitatea in conditiile legii. Ele contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor, respectand suveranitatea nationala, integritatea teritoriala, ordinea de drept si principiile democratiei.
ARTICOLUL 12: Simboluri nationale (1) Drapelul Romaniei este tricolor; culorile sunt asezate vertical, in ordinea urmatoare incepand de la lance: albastru, galben, rosu. (2) Ziua nationala a Romaniei este 1 Decembrie. (3) Imnul national al Romaniei este „Desteapta-te, romane”. (4) Stema tarii si sigiliul statului sunt stabilite prin legi organice.
ARTICOLUL 13: In Romania, limba oficiala este limba romana.
ARTICOLUL 14: Capitala Romaniei este municipiul Bucuresti.
                                                                               (Constitutia Romaniei actualizata, fragmente)
Asistam la o campanie electorala mizerabila, murdara, oribila. Cu scotoceli prin cosul cu rufe murdare si faulturi, multe faulturi – nepermise in tari civilizate ca Japonia de pilda, unde, recent,  doi membri importanti ai cabinetului premierului Shinzo Abe au demisionat pentru fapte pe care noi le-am considera... nimicuri. Noi, fiindca Romania e tara tuturor posibilitatilor. „Ministrul japonez al Justitiei, Midori Matsushima , a demisionat luni, la cateva ore dupa colega sa de la Industrie, Yuko Obuchi, considerata o reprezentanta emblematica a Guvernului. De la instalarea la putere, la sfarsitul lui 2012, aceasta este cea mai dura lovitura pentru premierul Shinzo Abe, care a confirmat luni la pranz, pentru presa, plecarea titularei postului Justitiei, prezentandu-si scuze pentru aceasta situatie. Cele doua au fost numite in functii la inceputul lui septembrie, alaturi de alte trei femei, in cadrul primei remanieri a Guvernului de la instalarea la putere. Matsushima este suspectata ca a incalcat codul electoral, distribuind evantaie cu portretul si numele sale unor alegatori din circumscriptia sa. Lui Obuchi i se reproseaza nereguli in utilizarea fondurilor publice. De asemenea, le-ar fi oferit anumitor sustinatori bilete la teatru, in valoare totala de 26 de milioane de yeni. Shinzo Abe miza mult pe aceasta tanara, mama a doi copii, prima femeie care a preluat conducerea faimosului Meti. Mai intai, el voia sa o transforme intr-un simbol al politicii sale adresate femeilor, pe care vrea sa le atraga pe piata muncii, pentru a alimenta economia nationala, care intarzie sa se relanseze, intr-un arhipelag cu o populatie care imbatraneste tot mai mult si se confrunta cu o lipsa a fortei de munca. Dupa aceea, Shinzo Abe spera ca aceasta tanara sa fi putut sa-i convinga pe riveranii anumitor centrale nucleare de necesitatea repornirii reactoarelor, oprite toate de la catastrofa de la Fukushima, in martie 2011.” Fara comentarii!
A mai ramas putin. Voi merge la vot, dar ma intreb, la modul foarte serios, indiferent cine va fi sa iasa in turul 2, daca nu cumva avem prea mari pretentii de la  clasa politica, dorind conducatori mai buni decat societatea pe care, de fapt, ei o reprezinta. Adica, decat noi. Fiindca avem ce meritam. Noi i-am creat, cu degetele noastre  si „cu mintea in straita”. Noi le-am dat puterea. „Somnul ratiunii naste monstri” – nu?  Politicienii sunt corupti, e clar, s-a dovedit, se ocupa de ei DNA, vor deconta. Bun, si ce va urma? Pe cine validam? Vor fi mai buni decat ei cei care se bat acum pentru ciolan?
Ce o sa valideze in loc votul popular?
             Nu ma mai intrebati cu cine votez, fiindca nu pot sa va spun. Pur si simplu, nu stiu. Inca nu m-am hotarat. Niciunul dintre candidatii la Presedintie  nu mi se pare perfect eligibil. Va pot spune doar ca, sigur, eu nu voi vota cu reprezentantul UDMR. Si nici cu altii/altele. Inca mai reflectez. Oricum, voi vota candidatul pentru care Tara si Neamul romanesc inseamna mai mult decat propria fiinta. Veti spune ca nu s-a nascut inca. Ba s-a nascut, si inca de multisor, dar nu e pe lista. Deocamdata. Acum, insa, de nevoie, il voi vota pe cel care se situeaza cat mai aproape de acest deziderat.
            Nu sunt membra a niciunui partid politic! Am desigur, simpatii si relatii interpersonale excelente cu reprezentanti ai intregului esichier politic, si ai tuturor minoritatilor, dar acest fapt este pe cat de firesc (intr-o existenta pe care mi-o doresc in limitele normalitatii, totusi!), pe atat de nerelevant, ca lider de opinie. Consider ca lichelele n-au nationalitate, etnie, si mai ales culoare politica.  Oameni valorosi gasim peste tot, dar, din pacate, nu ies in fata. Stiti ce spunea Lenin? (Sa nu dati cu pietre dupa mine - erau lecturi obligatorii pe vremea mea, si nu toti erau idioti! Daca ati avea curiozitatea sa rasfoiti acele pagini, ati avea mari surprize!) Spunea, deci, Lenin, ca „revolutia constiintelor este cel mai greu de infaptuit”. Si nu-i asa? Iar Cronin (daca nu va convine Lenin!) scria cam asa (citez din memorie): „Revolutiile sunt ca furtunile: scufunda valorile si ridica gunoaiele”. Nici el n-avea dreptate???
            Imi vreau Tara inapoi. Cu cine sa votez?
          „Prefer sa mor in mocirla intr-o Romanie Mare decat sa mor in paradisul unei Romanii mici. (…) Fii om, fii drept, si recunoaste ca, pe deasupra ambitiilor, intrigilor si urilor, este Patria, este vesnicia neamului, si ca acolo trebuie sa ne intalnim totdeauna, chiar daca nu ne intelegem de fiecare data” - declara maresalul Ion Antonescu.  Ma alatur cu tot sufletul acestei credinte.  „Unirea e singura stare politica ce ar putea sa asigure viitorul nostru si sa ne permita a da tarii organizarea ce o asteapta de atat de mult timp” – spunea domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Astept un asemenea intregitor de Tara. Daca va fi sa intru in politica vreodata, mai devreme sau mai tarziu, voi renunta la conditia mea de jurnalist independent  doar pentru a lupta, si politic, umar la umar cu oamenii care inseamna ceva pentru Tara si Neam, si in care cred. Nu-mi place deloc realitatea inconjuratoare, dar voi merge la urne si voi vota…  „raul cel mai mic”. De undeva trebuie sa incepem. Din casa, de dupa perdea, nu putem schimba nimic.
MARIANA CRISTESCU
P.S. Stire de ultima ora: Viorel Hrebenciuc si-a pierdut imunitatea. El nu s-a lasat la voia colegilor din Parlament, ci si-a dat demisia din Camera Deputatilor. Procurorii DNA cerusera arestarea lui, in dosarul retrocedarilor ilegale. Doar imunitatea parlamentara impiedica prezentarea lui Viorel Hrebenciuc in fata judecatorilor, care sa decida daca dau curs cererii procurorilor DNA. Procurorii sustin ca faptele sunt deosebit de grave si ca arestarea preventiva se impune pentru ca exista riscul influentarii martorilor sau suspectilor, persoane din anturajul inculpatilor - Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca Viorel Hrebenciuc i-a spus ca a fost toata viata corect si nu vrea sa prejudicieze imaginea partidului. Valeriu Zgonea a subliniat: „este o tema de campanie”.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page