Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Nu sta acasa. Voteaza! Preotul Chris Terhes: Le e frica de votul nostru


   Romanii trebuie sa se prezinte in numar cat mai mare la alegerile prezidentiale pentru ca in caz contrar presedintele Romaniei va fi ales doar de sustinatorii mobilizati de partide sau de votantii cumparati cu pui si promisiuni false, atentioneaza preotul Chris Terhea, presedintele Asociatiei Romanilor Greco-Catolici din SUA.
"Aceste alegeri traseaza directia viitoare a Romaniei: spre est sau spre vest. Spre Rusia si China, sau spre Europa si Statele Unite. Spre totalitarism sau spre libertate si progres. Rezultatul acestor alegeri este crucial pentru destinul a milioane de romani, de aceea, este imperativ ca acestia sa iasa  intr-un numar cat mai mare la vot si sa decida asupra propriului viitor.
Democratia se face prin vot. O minoritate care merge la vot mereu va conduce o majoritate tacuta care sta acasa si prefera sa nu se implice. Este exact motivul pentru care partidele din Romania sunt intr-o cearta continua pentru a-i influenta pe oameni sa stea acasa din dezgust, in timp ce ei isi mobilizeaza propriul electorat sa voteze intr-o directie sau alta.
Neparticipand la vot iti lasi propriul destin pe mana unuia care alege gresit in locul tau", este mesajul pe care Chris Terhes il transmite de dincolo de ocean tuturor romanilor, de acasa si din strainatate, prin intermediul Ziare.com.
Acesta este nemultumit de faptul ca, indiferent cine a fost la guvernare, autoritatile de la Bucuresti nu au dorit sa introduca votul prin corespondenta, ba mai mult, guvernul actual a pus si mai multe piedici.
"Referitor la voturile din diaspora, din pacate, Guvernul a redus numarul sectiilor de votare, astfel ca pentru multi distanta este un impediment sa mearga la vot. De exemplu, pentru mine, cea mai apropiata sectie de votare este la circa 100 de kilometri, insa am mers sa votez la fiecare scrutin. Asta inseamna sa conduc 200 de kilometri dupa ce termin slujba la biserica, sa platesc parcarea... Dar m-am dus!
Alti romani din diaspora nu pot vota pentru ca au pasapoartele expirate, ca si cum cetatenia romana expira odata cu pasaportul. Din acest motiv mai multe organizatii de romani din diaspora am cerut de ani de zile introducerea votului prin corespondenta, insa nu am fost ascultati de politicienii din Romania", a mai declarat preotul.
Chris Terhes a subliniat importanta atitudinii pe care o vor adopta romanii din diaspora.
"Pe noi nu ne pot cumpara cu un pui sau cu promisiuni false si le e frica de votul nostru. Iar romanii din diaspora pot influenta alegerile din tara sunandu-si membrii de familie si prietenii si sa le spuna sa mearga la vot", ne-a mai spus acesta.
In opinia sa, doua ar trebui sa fie principalele teme dezbatute de candidati in aceasta campanie electorala: "politica externa si lupta anticoruptie".
"Daca ne uitam la candidati, vedem clar ca unii vor sa duca Romania spre est, inapoi sub influenta rusa, in timp ce altii vor ca Romania sa isi continue directia vestica. Romanii in care directie vor sa mearga tara lor?
Apoi, pe plan intern, coruptia decimeaza orice initiativa privata din Romania. Mai mult, coruptia face Romania vulnerabila la influenta maligna din exterior. Vedeti ce s-a intamplat si in Ucraina, o tara intreaga fiind ingenunchiata din cauza coruptiei politice.
Participarea la vot, in noiembrie, este asadar atat o alegere asupra directiei Romaniei, cat si daca romanii vor sa fie condusi in continuare de corupti sau nu.
Referitor la corupti, vreau sa spun ca sunt de-a dreptul scandalizat de modul cum guvernantii mituiesc Biserica, iar preotii tac in fata coruptiei. Coruptia este o forma de asuprire a maselor, de exploatare, de sclavagism. Un preot care isi ia in serios vocatia si chemarea nu poate sta tacut cand o clasa politica corupta ii exploateaza propria turma. Cred ca Romania ar arata altfel daca preotii ar predica impotriva coruptiei si ar condamna-o pe fata, in loc sa ii cante unui politician trimis in judecata 'vrednic este'", ne-a mai declarat preotul Chris Terhes. (Ziare.com)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page