Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Interviu cu Teodor-Viorel Melescanu, candidat la functia de presedinte al României ; Trei modificari constitutionale de esenta


          Teodor-Viorel MELESCANU, diplomat de cariera, candidat la alegerile prezidentiale  2014,  s-a nascut la 10 martie 1943, in comuna Brad, judetul Hunedoara. A urmat cursurile Facultatii de Drept din Bucuresti (1959-1964). Cursuri postuniversitare: Relatii Internationale (1964-1966). Din 1973, este Doctor in Drept International la Universitatea din Geneva /Elvetia. In anul 1966 a fost angajat ca diplomat in Ministerul Afacerilor Externe; promovand succesiv, prin examene si concursuri, pana la rangul de ambasador. Ministrul Afacerilor Externe (1992-1996), senator(1996 – 2000,  2004 - 2008), ministrul Apararii Nationale (5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008), ministrul Justitiei (interimar / 15 ianuarie — 29 februarie 2008), director al Serviciului de Informatii Externe (februarie 2012 – septembrie 2014). Profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti - Catedra de Relatii Internationale. A publicat numeroase lucrari stiintifice despre dreptul international si diplomatie.


Guvernul de uniune nationala, o formula participativa

-  Domnule Melescanu, desi ati intrat mai tarziu in campania electorala pentru alegerile  prezidentiale din noiembrie 2014,  ati reusit  destul de repede sa captati atentia  electoratului  roman  care spera ca, odata cu venirea dumneavoastra  la Palatul Cotroceni, agenda guvernamentala sa aiba ca prioritate dezvoltarea economica a Romaniei si nu scandalurile politice, mediatizate 24 din 24 de ore.  In atributiile presedintelului nu intra nici majorarea pensiilor, nici a  salariilor si   nici  a bugetelor pentru educatie si sanatate. Cu toate acestea, romanii merg la vot cu speranta ca viitorul presedinte le va imbunatati nivelul de trai.  Apreciati ca, in calitate de viitor presedinte al Romaniei, veti  gasi  parghiile necesare in relatiile cu guvernul pentru a  veni in intampinarea asteptarilor maselor largi de cetateni?

- Mai intai vreau sa va spun ca ma onoreaza interviul dumneavoastra, pentru care de altfel va si multumesc. Cu permisiunea dumneavoastra, as vrea sa fac o mica rectificare. Eu nu am intrat mai tarziu in campania electorala, ci am intrat chiar la data si ora prevazute de lege. Poate ceilalti candidati au intrat ceva mai devreme, dar acest lucru tine de felul in care fiecare dintre noi ne raportam la lege. In ceea ce priveste atributiile presedintelui, intr-adevar, aveti mare dreptate. Presedintele nu are cum sa majoreze pensii, salarii si nici nu poate dicta bugetele pentru educatie sau sanatate. Presedintele, in schimb, poate sprijini eforturile guvernului pentru ca acesta sa ia deciziile cele mai bune care conduc spre atingerea respectivelor obiective.

- In contextul framantarilor politice din vecinatatea granitelor noastre, dar si al lipsei de cooperare dintre partidele parlamentare, cooperare necesara pentru materializarea promisiunilor electorale, a programului de guvernare, vedeti oportuna formarea  unui guvern de uniune nationala? Care credeti ca este atuul dvs pentru a reusi sa fiti un presedinte mediator?

- Guvernul de uniune nationala poate fi o solutie, intrucat, printr-un astfel de artificiu politic, putem aborda si probleme cu o perioada de maturitate mai larga – acele proiecte pe termen lung despre care se vorbeste atat de mult la Bucuresti. Guvernul de uniune nationala, in viziunea mea, nu este o formula guvernamentala care anuleaza importanta alegerilor parlamentare, ci este o formula participativa in care fiecare dintre fortele politice relevante contribuie cu cele mai potrivite solutii si resurse umane si intelectuale in proportia rezultata din alegerile parlamentare. Programul de guvernare al unei astfel de solutii nu este altceva decat o lista asumata a prioritatilor pe care populatia, electoratul le are la un anumit moment dat. In ce priveste calitatea de presedinte mediator, consider ca sunt cea mai buna solutie din acest punct de vedere, intrucat, de-a lungul vietii, am reusit sa imi construiesc relatii corecte si functionale cu toate zonele politice din Romania.

- Numarul mare de parlamentari si costurile generate de organizarea alegerilor parlamentare si  prezidentiale sunt vazute  de catre majoritatea romanilor ca fiind o mare povara pe bugetul public.  Considerati necesara modificarea Constitutiei?

- Candidatura mea a pornit de la doua idei centrale. Prima, ca eu pot oferi garantii unui electorat in cautare de garantii, pot oferi expertiza mea si experienta mea acumulate in mai bine de 40 de ani in slujba statului roman, iar cea de-a doua idee a fost ca azi avem oportunitatea de a produce, in intervalul 2014-2016. trei modificari constitutionale de esenta. Reducerea numarului de parlamentari, reducerea mandatului presedintelui de la cinci  la patru ani si sincronizarea alegerilor parlamentare cu cele prezidentiale. Nu stiu daca aspectul material primeaza neaparat in optimizarea procesului electoral din Romania, insa nu putem sa ne facem ca nu am observat ca, in numai sapte ani,  am chemat de 11 ori romanii la urne, cu rezultatele pe care le vedeti  si dumneavoastra.

- Candidati ca independent, fara a  beneficia de sprijinul primarilor, prefectilor, presedintilor de Consilii Judetene. Altfel spus, nu  beneficiati de ajutorul  ”baronilor” care  sa va sustina logistic, sa cumpere voturi in schimbul unei  galeti din plastic sau a  unei sticle de bere. Campania dvs este diferita. Nu adunati mii de cetateni pe stadioane pentru a le promite “poduri acolo unde nu sunt rauri”. Credeti ca societatea romaneasca a evoluat suficient pentru a   vota  rational, nu emotional?

- Structura din teritoriu este extraordinar de importanta. As spune ca nu baronii sau presedintii de consilii judetene sunt cei care lipsesc, dar sigur exista o diferenta intre candidatura de pe o platforma politica a unui partid si candidatura independenta. Nu sunt foarte convins ca romanii voteaza neaparat rational ori ca, pana acum,  au votat exclusiv emotional. Ceea ce stiu insa este ca noi, clasa politica, indiferent de doctrina sau culoare politica, avem datoria de a furniza candidati valorosi indiferent ca ei provin dintr-un partid sau evolueaza ca mine, independent.

- V-am auzit de mai multe ori spunand ca veti fi un presedinte al tuturor romanilor.  Care ar fi  lipsurile  contracandidatilor dvs, pentru care niciunul  nu ar avea justificare sa se prezinte ca  viitor presedinte al tuturor romanilor?

- Un presedinte independent este un autentic presedinte al romanilor, pentru  ca el nu are nimic de decontat unei structuri de partid sau unui grup de interese. Evident, contracandidatii mei, chiar si cei care evolueaza asa-zis independent, beneficiaza de sprijinul politic al stucturilor de partid pe care le-au parasit nu de mult. La mine, aceasta situatie este substantial diferita.


                           Mesaj pentru romanii din afara granitelor

- Printre cetatenii romani din afara granitelor, numiti romanii de pretudineni, diaspora sau originari din Romania, sunt multi care  refuza sa voteze sau care nu s-au hotarat inca pe cine sa voteze. Care este mesajul candidatului Teodor-Viorel Mesescanu pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate?

- In mod clar, indemn romanii de acasa, pe romanii din strainatate, oriunde s-ar afla sa faca un efort si sa iasa la vot. Poate  vi se pare ca un singur vot nu inseamna mare lucru, iar acest rationament este totalmente gresit. De felul in care decide fiecare dintre noi, depinde viitorul fiecaruia dintre noi. Prin urmare, daca suntem interesati sa aflam cum va arata ziua de maine pentru noi si copiii nostri, atunci, obligatoriu trebuie sa votam. Romanii din strainatate sunt, pentru orice stat responsabil, un vector credibil care transporta imaginea tarii si a natiunii la distante mari de casa. De aici rezulta grija pe care statul trebuie sa o aiba fata de cetatenii lui, fie ca acestia se afla inauntrul granitelor sau in afara lor. Problemele diasporei nu sunt problemele unei comunitati rupte de Romania,  problemele diasporei sunt problemele Romaniei, la care presedintete si clasa politica sunt chemati sa vina cu solutii. Pentru mine, fiecare cetatean roman este important, iar problema fiecarui roman este o problema care oricand se poate generaliza. Asadar, va asigur ca voi face tot ceea ce tine de mine pentru a-i sprijini pe compatriotii mei care au ales sa munceasca si sa traiasca departe de tara pentru un trai mai bun.


Candidatura lui Teodor Melescanu, sustinuta si de liberali

 - Pana sa fiti numit directorul Serviciului de Informatii Externe, ati fost membru al  Partidului National Liberal, partid din care a trebuit sa demisionati, deoarece  functia de director la SIE nu concilia cu calitatea de membru de partid.  Justitia inca nu s-a pronuntat in dosarul de incompatibilitate al contracandidatului dvs Klaus Iohannis. In cazul in care Klaus  Iohannis  va fi obligat sa abandoneze cursa electorala, credeti ca Alianta Crestin Liberala - formata din Partidul  National Liberal si Partidul Democrat - va va sustine candidatura? Ce semnale aveti din partea fostilor colegi de partid,  din partea colegilor din  fosta Alianta DA?

- Imi este foarte greu sa inteleg consensul care a sprijinit candidatura dlui Iohannis, cum de altfel imi este si mai greu sa inteleg de ce dl Iohannis a acceptat sa puna in pericol sansele dreptei in aceste alegeri. Orice vulnerabilitate a candidatului se transfera aproape automat catre zona politica, ce-l recomanda, iar vulnerabilitatile constructiei politice, care sustine un astfel de candidat, in mod natural, se transfera acestuia. La momentul la care purtam aceasta discutie, nu cunosc deznodamantul in justitie in ceea ce-l priveste pe dl Iohannis, insa ceea ce stiu cu siguranta, este ca foarte multi liberali doresc sa sprijine candidatura mea, considerand-o mai viabila.


Deschidere catre spatiul Asia-Pacific

- Rolul unui presedinte in politica externa a tarii sale este foarte important.  Aderarea la NATO si UE au fost doua obiective majore de politica externa ale Romaniei. Care ar putea fi al treilea obiectiv major de politica externa  pentru Romania, obiectiv prioritar pentru  viitorul presedinte Teodor Melescanu? Functia pe care ati avut-o ca  director la SIE poate fi un avantaj sau un dezavantaj in relatiile pe care le veti avea, ca presedinte, cu omologii  din alte tari, cu organizatiile internationale?

- Suntem in plin proces de integrare in UE, iar etapa Schengen trebuie sa fie pentru orice presedinte responsabil o prioritate. Eu insa as dori sa vin cu ceva in plus, cu un aspect despre care s-a vorbit mult prea putin in Romania: consolidarea unui profil competitiv al tarii in plan extern si recredibilizarea Romaniei ca partener pentru UE si NATO. De asemenea, voi sprijini deschiderea catre spatiul Asia-Pacific prin consolidarea unor acorduri economice avantajoase, mai ales in domeniul high-tech si energie.

- Care ar  putea  fi cea mai mare provocare pentru Romania, in perioada 2015 -2020, situatie careia nu i-ar putea face fata niciunul dintre contracandidatii dvs, lipsiti de experienta in gestionarea problemelor de politica externa si relatii internationale?

- Avand in vedere ca prioritatile Romaniei pentru perioada 2015-2020 sunt centrate in jurul parteneriatului nostru strategic cu SUA si al aspectelor legate de securitate si cooperare atat la nivel european, cat si transatlantic, imi propun sa consolidam acest parteneriat strategic, in paralel cu sustinerea integrarii europene a Republicii Moldova si cresterea profilului nostru in plan regional.


Armele de atac din campania electorala

- Lupta intre contracandidatii dvs se da folosind ca arme de atac apartenenta religioasa, starea civila, lipsa copiilor, implicarea familiei in tot felul de afaceri oneroase.  Prin prisma  acestor  atacuri electorale, dumneavoastra aveti motive de ingrijorare sau, dimpotriva, aveti un avantaj in plus?

- Din fericire, toate aspectele pe care le-ati expus,  pentru mine nu sunt o problema, ci un atu. Da, sunt un om religios, sunt casatorit, am o fiica, iar familia mea nu este implicata in niciun fel de afaceri. Pur si simplu, cu toate aceste lucruri eu ma mandresc.

                                                                                                  Elena Chirita

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page