Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ÎN APARAREA MÂNTUITORULUI   Iisus a fost ca un brad ivit dintr-o stanca,
   Inaltandu-si statura regala spre soare si cer,
   Stralucind ca si apa din lacul cu apa adanca
   Ce-asteapta-n tacere o miscare-n mister...

   El a fost ca o gradina-n parfumul de flori
   Si ca un munte frumos inaltat inspre nori,
   Ca si zapada curata si sfanta ce-acopera glia
   Cu albul imaculat al inocentei ce-o da doar Mesia!

                              Prof. Dumitru Buhai                
                                                                                    
Ieri, am intrat intr-o librarie sa cumpar o carte de medicina despre care aflasem ca aparuse de curand. Am poposit la parterul librariei, ca sa rasfoiesc prin cartile ce erau aranjate frumos pe etajere sau pe mesele de la intrare. Printre cartile ce mi-au cazut sub privire a fost si una intitulata “Codul Da Vinci”, scrisa de canadianul Dan Brown. Am luat cartea si am citit din curiozitate mai multe pagini, la intamplare... Simteam ca-mi moare bucuria de a citi... Aveam sub ochii mei o blasfemie la adresa Mantuitorului meu si al tuturor crestinilor „nascuti din nou” si pecetluiti de Duhul Sfant pentru Imparatia Cerului.     
Aflasem despre cartea aceasta inca de la aparitia ei. Citisem si comentarii despre ea, dar ce citeam eu – acum – cu ochii mei mi-a retezat curiozitatea si mi-a intristat sufletul. Fictiunea autorului acestei carti urmareste curiozitatea cititorilor prin teoria conspiratiei ce o foloseste, insa, bazat pe cele mai grosolane minciuni ce sunt capabile sa zdruncine dogmele crestinatii si credinta in Dumnezeu a cititorilor neancorati bine in  invataturile Bibliei si in a caror suflet nu s-a produs „nasterea din nou”.
Subiectul acestui roman este ales fara alt scop decat sa fie o incercare de denigrare a Divinitatii Mantuitorului. O face autorul „Codului lui Da Vinci” cu dibacia diabolica a unuia care scrie, folosind principiul „scopul scuza mijloacele”. Si scopul lui Brown – sunt sigur – a fost sa devina faimos si sa se imbogateasca cu milioanele de „arginti”, fara mustrari de constiinta pentru consecintele otravirii mintii si sufletului multor cititori.
Presupusul – scos din fictiunea unei minti pagane – „secret al sfantului Graal”, pastrat cu strasnicie de doua mii de ani de istorie este „decodificat”, dupa o cursa disperata ale personajelor principale ale cartii de a patrunde in tainele descifrarii multelor indicii ascunse in picturile lui Leonard Da Vinci.
N-am intentia sa analizez aceasta carte fara merite stilistice deosebite, dar care a starnit atata valva in lume, facand dintr-un autor obscur si fara prea multi bani un autor celebru, cu milioane de „arginti”, proveniti din vanzarile „Codului lui Da Vinci”, tiparit de acum in peste noua editii, cartea fiind deja vanduta in peste 40 de milioane de exemplare, fiind tradusa si in limba romana, fiind cumparata pana acum de peste 130.000 de romani.
Daca la cele de mai sus adaugam si realitatea trista ca dupa aceasta carte s-a turnat un film, in care joaca actori cunoscuti, nu putem sa nu scoatem in evidenta pericolul moral si spiritual al unor asemenea „creatii” ce ataca ce este mai sfant in credinta crestina.  
Cand cineva fara scrupule ataca cu atata virulenta fundamentul crestinismului, nu poti sa nu te ridici in apararea Adevarului biblic si a frumusetii credintei in Dumnezeu: Tatal, Fiul si Duhul Sfant.
De dragul Mantuitorului nostru, Crestini romani, sa ne unim in apararea credintei in Dumnezeu, ca nimic si nimeni sa nu ne altereze bucuria mantuirii si certititudinea ca Domnul Iisus este Mesia. El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a nascut pe pamant, a trait in umilinta, a murit si a inviat din morti, inaltandu-Se la Cer, ca sa ne pregateasca un Loc, ca acolo unde este El sa fim si noi, in fericirea si Gloria vesnica!
Cred din tot sufletul meu, cu toata inima mea si cu tot cugetul meu ca Iisus, Fiul lui Dumnezeu, este Mantuitorul meu. Cititorule, este El si Mantuitorul tau?
El este Mesia, Cel promis, despre care S-a scris, inainte sa Se fi nascut, sa traiasca, sa moara si sa invieze. S-au scris nenumarate carti, s-au tinut mii si mii de predici, s-a dus vestea pe tot pamantul prin viu grai despre personalitatea desavarsita si despre stralucirea morala a Domnului Iisus. „El este oglindirea slavei lui Dumnezeu si intiparirea Fiintei Lui; si Care tine toate lucrurile cu Cuvantul puterii Lui...”(Evrei 1:3), suma si esenta binelui, Cel „in Care locuieste trupeste toata plinatatea Dumnezeirii”. Sfintenia Lui a fost desavarsita, iar frumusetea Lui a fost pura si unica, precum slava lui Dumnezeu. Dragostea Lui a fost altruista, plina de grija pentru sufletele noastre, jertfitoare, pana la moartea pe o cruce. A fost un caracter desavarsit, atotputernic si umil, rabdator in suferinte, rascumparator al pacatelor intregii omeniri. El a fost trimis de Tatal, ca sa implineasca voia Lui, desavarsind lucrarea de Rascumparator si sa implineasca toate profetiile cu privire la Mantuitorul Care este Personalitatea omeneasca si divina centrala a crestinismului: „Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii”, Omul Durerii, Profetul, Preotul si Regele, Fiul Tatalui Ceresc, Dumnezeu ’ntrupat, Cel ce are sa vina sa ridice la Cer pe ai Sai.
Subiectul central al celor patru Evanghelii consta in a dovedi ca Iisus Cristos a fost Mesia: Cristosul, Fiul lui Dumnezeu. Evanghelia lui Ioan are un accentuat scop de a arata ca Iisus este Mantuitorul si ca El intruchipeaza toate atributele lui Mesia. „Dar lucrurile acestea au fost scrise, pentru ca voi sa credeti ca Iisus este Cristosul, Fiul lui Dumnezeu si crezand sa aveti viata in Numele Lui”(Ioan: 20:31).
Martor credincios al evenimentelor descrise cu fidelitatea unui cronicar despre viata unica a Mantuitorului, Ioan ne transmite exact cuvintele Invatatorului, pentru a ne indemna sa apelam la  Biblie, pentru a gasi apa curata si limpede a Adevarului ca Isus Cristos este Domnul. El este Mesia, Cel ce ne spune: „Cercetati Scripturile, pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica, dar tocmai ele marturisesc despre Mine”(Ioan 5:39).
Una dintre cele mai convingatoare dovezi ca Iisus este Mesia este ca venirea Sa pe pamant a fost profetita cu 483 de ani inainte de catre Daniel, in cartea ce-i poarta numele (Vezi:Daniel 9:25-26).
In Domnul Iisus gasim implinite alte sute de profetii din Vechiul Testament, din care enumar cateva pentru a sublinia veridicitatea afirmatiei ca Iisus este Mesia. Caracterul si caracteristicile lui Mesia sunt conturate cu claritate in Isus. El a fost Cel fara de pacat, la fel de Sfant ca Dumnezeu, „Domnul, Odrasla neprihanita” (Ieremia 23:5), Alesul lui Dumnezeu (Isaia 42:1), neprihanit, biruitor si smerit (Zaharia 9:9), cel mai frumos dintre oameni, cu harul turnat pe buze, binecuvantat de Dumnezeu (Ps. 45:2).
A fost prevestit ceea ce in Iisus s-a implinit cu o exactitate dumnezeiasca. El a fost Iisus, Cristosul, cu un caracter perfect: Om si Dumnezeu intr-un vas de pamant ca al meu si al tau.
A fost Mesia cel perfect in carne si oase, dar El este Divinul Imparat al Universului, desfatarea Tatalui Ceresc.
<<A doua zi, Ioan...a zis: „Iata Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii...” „El(Andrei). Cel dintai, a gasit pe fratele sau Simon, si i-a zis: Noi am gasit pe Mesia”(care talmacit insemneaza Cristos”>> (Ioan 1:29, 41).
Cuvantul „Mesia”(Ebr.Mashiah, Aram. Meshiha, Gr. Messias), in romaneste vine din limba greaca. Sensul de baza al acestui cuvant este „Cel Uns”. Cuvantul folosit cu acest sens in limba romana este Cristos (sau „Hristos”). Septuaginta foloseste de 40 de ori cuvantul „Hristos” pentru a traduce cuvantul ebraic „mashiah”. In vechiul Israel persoanele consacrate pentru scopuri sacre erau „unse” prin turnarea de ulei curat peste ei. Chiar lucrurile consacrate pentru slujba sfanta erau unse cu untdelemn, cum a fost tabernacolul, cu cladirea lui si diferitele lui parti, precum si vasele sfinte folosite in timpul slujbelor ceremoniale (Exodul 30:26-30, 40:9-11). Uneori, consacrarea profetilor era facuta prin ungerea cu ulei (1 Regi 19:16). Despre asemenea mod de punere in lucrarea sfanta vorbeste Isaia, cand pomeneste despre consacrarea Servului lui Iehova: „Duhul Domnului Dumnezeu este pus peste mine, caci Domnul m-a uns sa aduc vesti bune celor nenorociti. El m-a trimis sa vindec pe cei cu inima zdrobita, sa vestesc robilor slobozenia si prinsilor de razboi izbavirea”( Isaia 61:1).
Conceptia despre Mesia in Noul Testament este bazata direct pe invatatura proclamata in Vechiul Testament. Trasaturile esentiale ale lui Mesia asteptat de poporul evreu din Vechiul Testament sunt reunite in chip divin in persoana Fiului lui Dumnezeu, Care „a venit la ai Sai, si ai Sai nu L-au primit, dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred in numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu, nascutii nu din sange, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu”(Ioan 1: 11-12).  
Iisus este Cristosul: Mesia care a adus speranta mantuirii din pacatul ce duce la moarte si posibilitatea, prin credinta in El, de a fi „nascut din nou” si a avea parte de viata vesnica, in Raiul lui Dumnezeu.
Iisus, Domnul si Mantuitorul sufletelor noastre a trait pe pamantul nostru, fara pacat. Neprihanirea Lui a fost dumnezeiasca. El a fost uns de Duhul Sfant ’ntr-un mod unic. „Tu ai iubit neprihanirea si ai urat nelegiuirea, de aceea, Dumnezeule, Dumnezeul Tau Te-a uns cu untedelemn de bucurie mai pe sus decat pe tovarasii Tai”(Evrei 1:9). „De indata ce a fost botezat, Iisus a iesit din apa si in clipa aceea cerurile s-au deschis; si a vazut pe Duhul lui Dumnezeu pogorandu-Se in chip de porumbel si venind peste El. Si din ceruri s-a auzit un glas care zicea: <<Acesta este Fiul Meu preaiubit, incare Imi gasesc toata placerea”(Matei 3: 16-17).
Mesia: Mantuitorul nostru a fost mai sfant, mai neprihanit, mai intelept si mai drept decat oamenii. El L-a prezentat pe Dumnezeu in sfintenia Lui.
Din Genesa, prima carte, si pana in Maleahi, ultima carte a Vechiului Testament, a fost prevestit Mesia. Cand a venit la noi, in cea mai sfanta Fiinta de pe pamant, El avea un caracter dumnezeiesc de perfect. El a fost Iisus, Cristosul, desfatarea Tatalui Ceresc, plin de mila, de dragoste, drept, si bland ca un miel, cu o demnitate divina cereasca, gata sa vindece bolnavii, sa hraneasca flamanzii, sa dea sa bea insetatilor, rabdator, facand bine intotdeauna, Invatator desavarsit, atotputernic si umil in suferinta, Medicul cel Bun, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat.
Mesia: Mantuitorul si-a aratat autoritatea divina, dar si dragostea plina de altruismul maxim si mila aratata fata de bolnavii pe care i-a vindecat, de flamanzii pe care i–a saturat si de pacatosii pe care i-a mantuit.
Mantuitorul nostru a venit din Lumina, ca sa distruga intunericul, sa-l anihileze pe diavolul si sa inlature falsul si tradarea, minciuna si ipocrizia, lasand sa straluceasca doar adevarul sincer, fratia si onoarea. El a adus un nou spirit pe pamant, dorind sa faca din inimile oamenilor temple si din sufletele lor altare. Aceasta a fost misiunea blandului Mantuitor, pentru care a fost crucificat...
Cititorule, Mantuitorul cu viata Lui unica i-a invatat pe urmasi un cantec de biruinta, caci El a fost Invingator. El te cheama la Viata, ca sa nu alergi fara tinta in ploaie sau ceata, caci foarte curand, vei putea regreta ca nu te-ai oprit o clipa sa-ti cercetezi sufletul si sa-ti reglezi credinta in inima ta, ca sa simti bucuria mantuirii ca-ti inunda in intregime inima, aparandu-L si preamarindu-L pe Mantuitorul sufletului tau.

MANTUITORUL N-A FOST SLAB!
El S-a lasat slabit,
Cand pe o cruce-n noduri, ca jertfa a murit,
Iar moartea dovedita a fost si de dragul tau,
Ca sa te-ntorci acuma urgent la Dumnezeu.

   E-mail: ProfBuhaiD@aol.com

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page