Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Petru Bogatu: Kaczynski a fost ucis de Putin?

Oricare ar fi cauzele accidentului aviatic in care si-a pierdut viata presedintele Lech Kaczinski, vina pentru moartea sa o poarta Kremlinul. Nu poate fi exclusa ipoteza, potrivit careia liderul de la Varsovia este victima unui asasinat. Dar chiar si in situatia in care avionul prezidential s-a prabusit in urma unei erori de pilotaj sau a unei defectiuni tehnice, responsabilitatea morala pentru cel de-al doilea Katyn ii revine Moscovei. O inculpa istoria.

VECINATATEA BLESTEMATA

Aprilie 1940. Peste 22 mii de polonezi, crema intelectuala si militara a tarii, sunt masacrati de NKVD-ul sovietic in padurea de la Katyn. Aprilie 2010. Zeci de inalti demnitari, spuma politica si militara a statului, care vin, in frunte cu presedintele Lech Kaczynski, sa comemoreze victimele genocidului de acum 70 de ani, mor intr-un accident aviatic. Ambele tragedii au loc langa Smolensk, in Rusia.

"E un loc blestemat.", zice inmarmurit Aleksander Kwasniewski, fost presedinte al Poloniei.

"Al doilea Katyn loveste Polonia. Elita tarii noastre a pierit", spune Lech Walesa, primul presedinte polonez de dupa caderea comunismului.

Este Rusia un blestem pentru polonezi? Un rau fatal? Dincolo de vrajelile si urgiile de natura supranaturala pe care nu avem caderea sa le discutam, necum sa le probam, cred ca lucrurile au o explicatie logica.

Rusia este o vecinatate nefericita pentru Polonia. Acum 500 de ani, cea dintai era o tara mica si inapoiata in comparatie cu cea de-a doua. Uniunea polono-lituaniana, Republica Celor Doua Natiuni, se constituise intr-o mare putere democratica a Europei. Conducatorii tarii nu mosteneau tronul, ci erau alesi. Privita din acest unghi, Polonia a fost un timp o insula a libertatii intr-un ocean al monarhiilor absolute din Europa. Tara a avut cea de-a doua constitutie moderna din lume. Toate acestea trezeau ranchiuna si furia knejilor de la Rasarit. Dar si repulsia urmasilor acestora.

Pana si Putin a recunoscut ca Stalin a ordonat masacrul de la Katyn din ura. Era marcat, zice-se, de infrangerea Armatei Rosii in fata polonezilor. Nu intamplator, in prezent, Ziua Nationala a Rusiei este celebrata la 4 noiembrie. Cu alte cuvinte, cea mai importanta sarbatoare oficiala a tarii este prilejuita de o victorie medievala a moscalilor in fata lesilor. Astfel, oricum ai da, Polonia, chiar si la nivelul protocolului, este pentru Rusia intruchiparea inamicului istoric. Este adevarat ca astfel de resentimente si prejudecati au existat si intre alte popoare. Dar tot atat de adevarat este si faptul ca rusii, ahtiati de un apetit imperial nemasurat, nu si le-au putut tempera. Kremlinul are un complex fata de Polonia.

NECAZUL VINE DE LA RASARIT

Pentru slavii de vest, preponderent catolici, relatia cu Moscova ortodoxa, de-a lungul timpului, s-au constituit intr-o istorie plina de nenorociri care nu intarzia sa se repete. Rusii, bunaoara, impreuna cu austriecii si prusacii, au participat, in 1772, la prima impartire a Poloniei. Tot ei au pus umarul la cea de-a doua si cea de-a treia impartire din 1793 si, respectiv, 1795. Dar nu s-au oprit aici. In 1832, Rusia a anexat cea mai mare parte a regatului polonez. In 1940, Uniunea Sovietica a infipt Poloniei un cutit in spate, vorba lui Lech Kaczynski, impartind tara, impreuna cu Germania nazista, in urma Pactului Stalin-Hitler din 1939.

Spre finele celui de-al Doilea Razboi Mondial, rusii i-au mai tradat o data pe polonezi. Fortele sovietice se apropiau de Varsovia, iar guvernul polonez din exil a cerut de la Armia Kraiowa, bratul inarmat al statului polonez din ilegalitate, sa declanseze o insurectie in capitala. Rascoala a izbucnit in august 1944, ostilitatile dovedindu-se de-o violenta extrema, cu lupte de strada sangeroase.

Armata Rosie se afla la mai putin de 20 km departare de Varsovia. Insa Cartierul general sovietic a interzis trupelor sale sa acorde vreun sprijin insurgentilor. Stalin a descris insurectia drept o „aventura criminala". In consecinta, dupa 63 de zile de lupte grele, orasul a fost transformat in ruine. Represiunea germana fu salbatica, insurgentii fiind supusi unui adevarat genocid. Pierderile totale ale polonezilor au fost estimate la circa 300.000 de morti in lupta. Alti mii de oameni au fost executati sau si-au pierdut viata in lagarele de concentrare.

Moscova nu a incetat sa-si bata joc de polonezi in cel mai josnic mod cu putinta si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Stalin i-a trimis la Varsovia pe Boleslav Bierut (Rutkovski) si Constantin Rokosovski. Cel dintai, agent HKVD, a preluat functia de secretar general al partidului comunist si presedinte al Poloniei. Cel de-al doilea, cunoscut comandant militar sovietic, a fost numit ministru al Apararii. Ambii au fost niste satrapi care au calcat in picioare demnitatea nationala a polonezilor. Nu e de mirare ca ei si astazi ii privesc pe rusi cu neincredere.

AL DOILEA KATYN

Intr-un fel, si catastrofa de la Smolensc este un produs al suspiciunilor acumulate de-a lungul secolelor. Acum se vor face multe speculatii pe seama cauzelor care au provocat prabusirea avionului prezidential. Ramane de vazut, desigur, ce va arata ancheta.

Totusi, pana una-alta, un lucru este cert. Vizita lui Lech Kaczysnki la Katyn a iscat un mic scandal diplomatic, chiar inainte de tragedie. Premierul Donald Tusk fusese deja la comemorare, pe 7 aprilie, la invitatia lui Putin. Presedintele Kaczysnki credea insa ca victimele terorii bolsevice urmeaza sa fie comemorate fara rusi si a decis sa plece neinvitat trei zile mai tarziu, trezind stupefactie la Moscova. Poate de aceea seful statului polonez a insistat cu orice pret sa aterizeze la Smolensk, banuind ca Rusia ar vrea sa obstructioneze ceremonia de la Katyn.

Sa nu uitam insa ca Lech Kaczinski era un os in gatul lui Vladimir Putin. Sosirea presedintelui polonez ranea orgoliul liderului de la Kremlin. In aceste imprejurari, catastrofa de langa Smolensk, asa cum scria deunazi ziarul israilean Maariv, miroase a lichidare. Oricum a suci-o, Putin, care nu ezita sa-si anihileze adversarii, este principalul suspect.

Chiar daca se va dovedi ca accidentul aviatic a fost urmarea unei defectiuni tehnice sau a unei erori de pilotaj, al doilea Katyn ramane un ranjet al comunismului. Refuzand sa-si ceara scuze pentru crimele bolsevismului, sa-si puna cenusa pe cap pentru atrocitatile de langa Smolensk, sa condamne totalitarismul rosu, Kremlinul nu face altceva decat sa mentina in raporturile cu Polonia, dar si cu alte tari din fostul bloc sovietic, duhul revansard al sovinismului velicorus.

Atata timp cat poftele imperiale si toanele comuniste inca mai persista, primejdia unui nou Katyn planeaza asupra lumii. Si Republica Moldova nu-i o exceptie.

bogatu.voceabasarabiei.net

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page