Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Deschiderea expozitiei „Revisiting Romania: Dress and Identity” de la Muzeul Horniman - o sarbatoare a României la LondraMiercuri, 08 octombrie 2014

In weekendul trecut, la Londra a avut loc primul proiect de amploare dedicat culturii traditionale romanesti in Marea Britanie. Institutul Cultural Roman din capitala britanica a organizat, in colaborare cu vestitul muzeu de antropologie Horniman, un program intens, desfasurat timp de doua zile, menit sa acompanieze un eveniment de mare insemnatate pe care cele doua institutii il pregatesc inca din anul 2011: deschiderea expozitiei de obiecte, tesaturi si costume populare romanesti „Revazand Romania. Imbracaminte si identitate” („Revisiting Romania: Dress and Identity”).

In seara zilei de vineri, 3 octombrie, vernisajul a atras in spatiile Muzeului Horniman un public numeros, care a apreciat deopotriva spectaculozitatea exponatelor, eleganta modului de expunere si seriozitatea documentarii. In deschidere au vorbit, accentuand ideea colaborarii excelente si de lunga durata dintre cele doua institutii, Janet Vitmayer, director general al Muzeului Horniman, si Dorian Branea, directorul ICR Londra. Ca invitati din tara, au luat cuvantul Ioana Dragan, directorul general al Directiei Generale a Reprezentantelor in Strainatate din cadrul Institutului Cultural Roman, si Paula Popoiu, directorul Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”, care - spre placuta surprindere a acestora, ca si a tuturor celor prezenti - le-a oferit in dar gazdelor un portret al Reginei Maria a Romaniei, nepoata a Reginei Victoria a Marii Britanii, imbracata in port popular romanesc.

In cele doua zile care au urmat, pe portile muzeului si ale frumoaselor sale gradini intinse pe coama unui deal de pe malul Tamisei, de unde privirea contempla fara oprelisti colosii de metal si sticla din cartierul de afaceri londonez pe fundalul caruia se profileaza The Shard, cea mai inalta cladire din Europa, s-au scurs sute de vizitatori, care au putut nu doar sa admire expozitia, ci si sa se bucure de oferta culturala diversa a „Weekend-ului romanesc”. Bogata serie de evenimente, desfasurata atat in interioarele muzeului, cat si in aer liber, a cuprins in ambele zile ateliere demonstrative de mestesuguri, proiectii de film documentar si concerte, la succesul carora au contribuit mai multi invitati speciali.

Atelierele demonstrative i-au avut ca protagonisti pe trei dintre cei mai apreciati mesteri populari din Romania. Daniel Les, Mihaela Badescu si Paul Buta i-au poftit pe spectatorii care s-au aglomerat in preajma standurilor de prezentare sa urmareasca modul cum iau nastere vasele de lut, icoanele pictate pe sticla, piatra sau lemn, dar si mastile de „demoni” folosite in satul traditional pentru alungarea duhurilor rele. Daca ziua de sambata a inceput sub amenintarea ploii, organizatorii vazandu-se nevoiti sa apeleze la mastile mesterului Buta pentru risipirea norilor, dupa-amiaza vremea s-a imbunat, restul programului avand parte de un soare stralucitor ce a facut ca multimea - britanici, dar si romani, intre care familii cu copii de toate varstele - sa se reverse pur si simplu pe aleile pline de flori ale gradinilor si pe tapsanul inca verde.

ES dr. Ion Jinga, ambasadorul Romaniei in Regatul Marii Britanii, abia intors dintr-o deplasare in Scotia, a vizitat expozitia si standurile in dupa-amiaza zilei de duminica. Ambasadorul s-a aratat incantat de maiestria mesterilor populari si le-a promis acestora ca ii va sprijini in eforturile de conservare a patrimoniului traditional.

Atat sambata, cat si duminica, in sala de proiectii a muzeului, amatorii de film au putut viziona doua documentare cu caracter etnografic, „Blestemul ariciului” (r. Dumitru Budrala, 2004) si „Pe drumuri neumblate” (r. Dieter Auner, 2011). Pe langa atelierele de mestesuguri si proiectiile de filme etnografice, in 5 octombrie a fost organizat si un eveniment literar, la care au luat parte - cu un dialog despre traditii si despre existenta in lumea rurala, punctat cu lectura unor fragmente din propriile scrieri - poetele Ioana Ieronim si Fiona Sampson.

Vizitatorii muzeului au avut de ales nu numai intre evenimentele propuse de organizatori, ci au fost nevoiti sa se orienteze si in varietatea produselor bucatariei romanesti oferite de Ileana Artisan si Maestro Deli, care le-au dat posibilitatea sa regaseasca sau, dupa caz, sa se familiarizeze cu aromele bucatelor traditionale, de la cele mai cerute preparate din carne precum sarmalele sau mititeii, la delicatele dulceturi de fructe si inegalabila zacusca de legume.

Fiecare dintre cele doua zile s-a incheiat cu descatusarea de energii a muzicii de inspiratie traditionala. In 4 octombrie, ritmurile contagioase ale melodiilor interpretate de celebrul tobosar Ovidiu Lipan Tandarica si de nu mai putin faimoasa Fanfara 10 Prajini impreuna cu invitata lor, solista Irina Sarbu, i-au molipsit pe spectatori, care au „incins” in premiera hora pe tapsanul de la Horniman. Duminica, 5 octombrie, actrita si cantareata de etno-jazz Irina Sarbu a urcat din nou pe scena, impreuna cu un grup de muzicieni romani si britanici alcatuit din Bogdan Vacarescu (vioara), Vasile Cozma (tambal), Matt Bacon (chitara) si Paul Moylan (contrabas), „Weekend-ul romanesc” sfarsindu-se in sunetul aplauzelor provocate de improvizatiile curajoase pe teme folclorice si de interpretarea originala a unor vechi melodii din repertoriul Romicai Puceanu, Ilenei Sararoiu si Mariei Tanase.

Expozitia „Revazand Romania. Imbracaminte si identitate” este rezultatul colaborarii dintre Muzeul Horniman si Institutul Cultural Roman din Londra si a fost curatoriata de muzeografa britanica Fiona Kerlogue, care, in timpul celor 3 ani de pregatire a proiectului, a calatorit in repetate randuri in Romania si a beneficiat de sprijin si consiliere din partea celor mai importante muzee de gen romanesti. In aceasta perioada, Muzeul Horniman si ICR Londra au mai organizat impreuna conferinta „Colectii romanesti in muzeele britanice” (iunie 2011), care i-au reunit pe reprezentantii muzeului de antropologie londonez cu specialisti de la British Museum, Victoria & Albert Museum, Brighton Museum, Haslemere Museum si Pitt Rivers Museum din Oxford. De asemenea, in anul 2012, parteneriatul dintre Horniman si ICR Londra s-a concretizat intr-o expozitie dedicata traditiilor romanesti de Paste, cuprinzand peste 60 de oua incondeiate din colectia Muzeului Bucovinei. Expozitia a facut parte din seria „Object in Focus“, a fost completata de un atelier de vopsit oua oferit de mesteri populari autentici si a fost itinerata in anii urmatori in mai multe asezaminte de tip muzeal din Londra si din imprejurimi.

Expozitia de acum, „Revazand Romania. Imbracaminte si identitate”, include peste 500 de obiecte casnice, costume populare, covoare, stergare si alte tesaturi, majoritatea provenite din fondul patrimonial al Muzeului Horniman, care detine in total aproximativ 800 de artefacte colectate pe durata unui secol din diferite regiuni ale Romaniei sau donate de persoane particulare. O parte dintre obiectele etalate, printre care si un superb costum ce i-a apartinut Reginei Maria a Romaniei, au fost puse la dispozitie de alte muzee britanice aflate in posesia unor colectii de aceeasi factura.

In data de 3 octombrie, la Muzeul Horniman s-au deschis de fapt doua expozitii complementare, prezentand fata in fata vechiul si noul, Romania traditiilor si Romania prezentului. „Revazand Romania. Imbracaminte si identitate” este insotita de expozitia fotografica „Romani din Londra” („Portraits from London”), o galerie de chipuri ale romanilor care traiesc in capitala britanica datorata fotografului Ion Paciu, el insusi unul dintre membrii diasporei romane de la Londra. Printre acestia se numara personalitati binecunoscute, precum Sir George Iacobescu, serban Cantacuzino, Anda Anastasescu, Anamaria Marinca sau Alexandru Balanescu, dar si reprezentanti ai diferitelor categorii profesionale ce alcatuiesc comunitatea romanilor londonezi, forta portretelor fiind subliniata cu ajutorul fragmentelor de „povesti ale vietii” care le-au fost alaturate.

Expozitia „Revazand Romania. Imbracaminte si identitate” va ramane deschisa pana in septembrie 2015, iar „Romani din Londra” - pana in martie anul viitor. Potrivit estimarilor departamentului de marketing al muzeului, la cele doua expozitii sunt asteptati aproximativ 800 000 de vizitatori.
Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page