Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DESPRE LIDERI, SEFI, CONDUCATORI SI MANAGERI

Marina GLODICI


Niciodata, de cand e lumea, nu a fost atata nevoie de lideri adevarati, de conducatori cu viziune, sefi cu suflet mare si manageri talentati si priceputi. E foarte important in viata ca cineva sa evalueze corect ce are si sa stie sa administreze totul cu multa atentie si logica adecvata.
Imi amintesc ca, (in regimul trecut), in ultimul an de facultate, unul dintre profesorii nostri a precizat in timpul orelor, ca „tara noastra va intra, in curand, intr-o criza mare de manageri, deoarece toti se considera sefi, dar multi nu stiu sa conduca”. Acest lucru mi-a ramas intiparit in minte si  s-a adeverit dupa revolutie. Pe masura trecerii timpului, s-a uitat bucuria libertatii si a inceput o goana dupa putere in care s-a neglijat total ideea ca, a conduce o tara impune anumite conditii:  sa fii patriot, sa ai pricepere si educatie adecvata si un caracter care sa ateste niste valori profund umane. Asta ar fi la macro.
Dar eu mi-am propus sa analizez putin problema de plecare, adica teoria si practica fiecarui ins, in functie de care ia decizii, atat pe plan social, politic, cultural  cat si personal. Desigur ca, vor fi multi care vor spune ca a-ti dori sa fii cat mai bine perfectionat, sa ai vise mari, sa doresti sa fii in frunte nu e deloc un lucru rau. Insa daca acest lucru constituie pentru tine, primordialitatea vietii si uzitezi de mijloace incorecte sa iti atingi scopul, atunci e un lucru grav. Sunt destui care se considera superiori altora si doresc sa controleze pe altii, manipulandu-i prietenii (practica mostenita de la vechiul regim, dar nu numai) cu o pasiune diabolica de a fi deasupra tuturor, desi nu au nimic deosebit in comparatie cu altii si nici nu sunt chemati sa conduca pe altii. Acesti oameni pornesc rau din familii, sunt invatati ca sunt sefi,  ca totul li se cuvine, ca sunt mai ceva decat altii si ajung sa se manifeste egocentrist cand ajung maturi, fiind autoritari, insensibili, ingamfati, ambitiosi, fara maniera, fara vointa de autoanalizare, exagerat de critici, dispretuitori, iubitori de bani si placeri, fara principii si valori (pe care le sustin uneori de fatada) se cred atotstiutori si perfecti, nesinceri si inselatori, dispretuiesc legile si poruncile lui Dumnezeu pe care uneori chiar le sustin teoretic, dar nu le implinesc pe plan personal. Astfel de oameni fac ravagii in vietile altora si din pacate acestia fac modelele si vor sa spunca ca asa este omul adaptat al vremurilor moderne. Oare asa sa fie? NU! Cu siguranta NU!
De obicei oamenii plini de sine, sunt cei care sunt in opozitie cu cei care sunt plini de Duhul Sfant si modesti si chiar daca se straduiesc sa afle un punct comun pe plan social ei pana la urma sfarsesc, din nefericire, sa fie intr-un conflict conturat in cel care exista intre bine si rau. De aceea sunt atatea familii destramate, atata suferinta si lipsa de empatie intre oameni, atata desfranare, care spre regretul nostru, ia  amploare din zi in zi.  
Oare ce inseamna lider, conducator, manager sau sef? In mod corect inseamna sa fii slujitorul celorlalti din subordine. Sa te ingrijesti ca un parinte de nevoile lor, sa le creezi conditii, sa-i ajuti sa-i sprijinesti. Acest lucru este esenta stiintifica a notiunii de manager. Ceea ce le spune Domnul Isus ucenicilor cand toti se intrebau cine va fi cel mai mare dupa inaltarea Mantuitorului. La cina cea de taina Domnul Isus le spala picioarele si le spune ca cel mai mare trebuie sa fie „slujitorul vostru”. Greu, nu? Unii sunt obisnuiti cu ideea ca a fi sef inseamna sa ai sclavi pe plantatie, sa te porti ca un birjar, sa fii violent si sa domini psihic pe cei din jur, cu impresia ca detii monopolul inteligentei si superioritatii rasiale ori sexuale. HM! Dar nu e deloc asa. Asta inseamna barbarie si nu barbatie, ori incompetenta manageriala.
In toate timpurile au existat ciocoi si parveniti. De ce nu i-am avea si noi pe ai timpurilor noastre? Da! Numai ca, daca ii lasam sa aiba prea mare putere asta ar putea dauna pe plan macro si nu numai pe plan personal. Incompetenta manageriala se rasfrange, dupa cum am observat si din istoria ultimelor doua decenii si jumatate asupra unui intreg popor. De ce atata lupta pentru putere nu pot intelege. Dar acest lucru formeaza un alt subiect pe care il voi dezbate intr-un alt material.
De fapt, incorectitudinea de a nu ne recunoaste si respecta valorile a crescut in intensitate. Am citit undeva, ca poetul Nicolae Labis era atat de respectat de colegii sai de facultate, incat acestia se ridicau in picioare cand intra el in amfiteatru. Dar acest lucru e un unicat. Noi chiar nu ne respectam defel. Unii abia asteapta sa-i atace pe altii si fac trimitere in primul rand la politicieni, cautandu-si unii altora defectele pentru a se ascunde dupa ele si a distrage pe cei din jur de la ale lor personale. Candva am stiut sa ne unim si sa ne pretuim si astfel stramosii nostri au cladit o tara. Noi nu putem macar sa ascultam o discutie constructiva intre politicieni. Care mai de care vreau sa se afiseze mai perfect. Dar oare e corect? NU!
Adevaratul lider este acela care, in mod statornic, plin de dragoste si entuziasm, are grija de familia sa, de oamenii din subordine, isi cinsteste poporul din care face parte si isi iubeste tara pentru a carei integritate unii si-au dat viata. Asadar, totul pleaca de la educatia din familie. De aceea spune poetul Nicolae Labis in poezia „Daca toate acestea fi-vor invatate”: „Invatati-i mame dragostea de tara”. Pentru ca aceasta dragoste este una compexa, in tara se cuprinde familia, semenii, pamantul si visele pe care le poti implini doar cand ai „un tel hotarator” in ceea ce priveste binele,  progresul si banastarea tuturor.
Oricat de confuzi am fi uneori, trebuie sa fim onesti cu noi insine si cu cei din jur. E bine sa fii tu insuti in fiecare clipa si sa ne gandim ca, Dumnezeu ne-a creat, si fiecare suntem valorosi in ochii Lui de Creator, Lider, Conducator, Manager si Pastor,  Mantuitor si Domn.  Iata un model perfect de Lider care este si Stapanul nostru, deoarece El ne-a creat.
  Marina GLODICI
Baia Mare
8 octombrie 2014

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page