Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ambasadorul Olandei: Lupta împotriva coruptiei înseamna schimbarea mentalitatii


Ambasadorul Olandei in Romania, Matthijs van Bonzel, considera ca tara noastra se descurca foarte bine in lupta anticoruptie, prin cazurile rasunatoare instrumentate de DNA, insa este de parere ca lupta impotriva coruptiei nu consta numai in punerea sub acuzare sau in condamnari, ci este vorba de schimbarea mentalitatii la nivelul societatii.
 Foto: (c) Cristian NISTOR/AGERPRES FLUX
"Romania se descurca foarte bine in lupta anticoruptie, DNA are cazuri cu nume mari, condamnari rasunatoare, care includ acum si confiscarea extinsa, ceea ce este o noutate nu numai in Romania, dar si in Europa largita. Am vazut-o in Italia, in Olanda, vedem in Romania ca aceasta practica a confiscarii aduce oamenii impreuna, in schimbul de bune practici, de idei, jurisprudenta se dezvolta", a spus ambasadorul la conferinta anuala anticoruptie "Bune practici in prevenirea coruptiei, promovarea integritatii si a transparentei".
Faptul ca Romania face pasi mari in sensul confiscarii extinse alaturi de celelalte tari europene, a adaugat diplomatul olandez, reprezinta un lucru major pentru a returna populatiei bunuri care nu apartin celor condamnati.
"Lupta impotriva coruptiei, insa, nu consta numai in punerea sub acuzare sau condamnari. Mai presus de toate este vorba de mentalitate si aceasta schimbare a mentalitatii este miezul construirii unei societati in care oamenii insisi lucreaza pentru auto-curatarea societatii, atitudinea vizavi de administratia publica, fata de politicieni. Aceasta include prevenire si educatie", a mai spus Matthijs van Bonzel.
El a precizat ca a discutat cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, despre cazul Microsoft si i-a spus ca a citit ca societatea a cheltuit cu achizitiile hardware de doua ori mai mult fata de costul lor, iar pe software s-a cheltuit din fonduri publice de zece ori mai mult decat ar fi fost necesar intr-un mediu competitiv.
"Transparenta, prevenirea si supervizarea acestor lucruri ar ajuta societatea sa aiba mai multi bani disponibili pentru educatie, in acest caz, sau pentru sanatate, sau infrastructura. ?i acestea includ fonduri europene. Noi toti suntem responsabili pentru cum se cheltuiesc fondurile europene. Educatia este elementul-cheie, care duce la constientizare, guvernarea deschisa este foarte importanta si ea", a aratat ambasadorul.
Acesta a subliniat ca lupta impotriva coruptiei inseamna schimbarea mentalitatii nu neaparat la varful societatii, dar in interiorul societatii, de la varf pana la baza, iar Strategia Nationala Anticoruptie este cruciala in acest aspect, pentru ca se concentreaza pe toate nivelurile si in toate sectoarele.
AGERPRES/(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page