Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Presedintele Academiei Române, despre Regele Carol I: O personalitate providentiala, un suveran român strâns legat de tara sa


Presedintele Academiei Romane, acad. Ionel-Valentin Vlad, a afirmat luni ca regele Carol I a fost "o personalitate providentiala", care a dovedit, prin toate actele sale, ca a fost "un suveran roman strans legat de tara sa", pe care a stiut s-o conduca cu devotament si diplomatie.
 Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
In cadrul unei sesiuni de comunicari stiintifice cu tema "Regele Carol I. 175 de ani de la nastere — 100 de ani de la moarte", desfasurate in Aula Academiei Romane, Vlad a evidentiat rolul suveranului in dezvoltarea institutiei academice, pe care a sprijinit-o moral si material, in calitatea sa de protector si presedinte de onoare al inaltului for.
Acad. Dan Berindei, presedinte de onoare al Sectiei de stiinte istorice si arheologice a Academiei, a apreciat ca regele Carol I a fost catalizatorul, indrumatorul si arbitrul unor procese exceptionale care au dus la formarea Romaniei moderne, un educator al natiunii in ansamblul ei, pe care a carmuit-o cu pricepere si intelepciune.
Prof. dr. Victor Axenciuc, membru de onoare al Academiei, a prezentat comunicarea "Dezvoltarea economico-sociala a Romaniei in perioada domniei regelui Carol I", iar prof. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti si membru corespondent al Academiei Romane, a conferentiat despre educatia si instructiunea publica sub domnia regelui Carol I.
De asemenea, prof. dr. Mircea Dutu, directorul Institutului de Cercetari Juridice "Acad. Andrei Radulescu" al Academiei Romane, a prezentat comunicarea "Carol I si Constitutia de la 1866", "primul pact constitutional roman", evidentiind contributia monarhului la desavarsirea procesului de modernizare a statului unitar roman.
Principele Radu al Romaniei, care a prezentat cuvantul Casei Regale, a afirmat ca regele Carol I, "fondand institutii vitale, dand contur identitatii noastre si statornicind securitatea nationala", a construit "o Romanie curata, prospera, delicata, dar bine dotata institutional, eleganta, dar pragmatica, frumoasa, dar puternica", "un nou inceput european in istoria noastra moderna".
La eveniment au fost prezenti premierul Victor Ponta, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare ?tiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, principele Nicolae.
Totodata, o expozitie organizata de Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane, care cuprinde fotografii originale semnate de Carol Popp de Szathmari, Franz Duschek tatal si fiul, Franz Mandy si alti fotografi care au ilustrat domnia Regelui Carol I, s-a deschis, dupa sesiune, in Sala Theodor Pallady a Bibliotecii prestigiosului for.
Portretistica, vizitele prin tara si strainatate, alaturi de capete incoronate cu care erau inruditi el si Regina Elisabeta, marile evenimente in care regele a fost implicat, razboiul de independenta si, mai ales, formarea Regatului Romaniei, al carui rege devine Carol I in 1881, ca si numeroasele institutii care au fost ridicate sub patronajul marelui rege sunt doar cateva din temele fotografiilor.
De asemenea, expozitia cuprinde si fotografii si albume surprinzand ultimul drum facut de Regele Carol I in 1914, ca si atmosfera indoliata a intregii tari, precum si cateva portrete executate, in gravura sau desen, de artisti romani renumiti — Carol Popp de Szathmari, Theodor Aman, Gabriel Popescu si gravuri reprezentand scene semnificative ale istoriei acestei perioade pentru istoria Romaniei.
O serie de evenimente dedicate centenarului mortii regelui Carol I vor avea loc luni, marti si miercuri, la Bucuresti, Sinaia, Curtea de Arges si Alexandria.
AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Vicentiu Purcarea)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page