Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Calin Georgescu în tandemul prezidential?


Prof. univ. dr. Ion Coja   

Situatia politica este de asa natura incat in noiembrie, ca sa stie cat de cat cu cine voteaza si de ce, alegatorii nostri mai au nevoie de o informatie cu privire la fiecare candidat: in caz de reusita, pe cine se gandesc sa-l puna prim ministru in locul lui Victor Ponta? In principiu, daca fac public numele persoanei la care s-au gandit, candidatii au de castigat sau de pierdut, in functie de calitatea celui nominalizat. Mi se pare insa ca alegatorii au dreptul la un raspuns, fie el si provizoriu sau aproximativ, la aceasta intrebarea: cu cine va face tandem presedintele? Avem experienta a mai bine de 6 ani, din cei 10 ai prezidentiatului Basescu, cand acesta a trebuit sa joace, impreuna cu Tariceanu sau Ponta, in fabula „Cainele si pisica”. In primul, rand Victor Ponta, candidatul cel mai bine cotat in acest moment, daca va castiga alegerile va fi obligat sa propuna un candidat la functia de prim ministru! La cine se gandeste?

Victor Ponta n-a fost in stare sa puna un ministru mai de Doamne-ajuta in cele doua guverne pe care le-a incropit cu greu si cu care prea multa branza nu a facut. Nu cred ca are in minte pe cineva care sa-i aduca voturi in plus. Teama mi-e ca dimpotriva, daca va face cunoscut numele viitorului prim ministru, va pierde mult din sustinerea pe care o are acum, drept care va ocoli un raspuns clar. Daca va deveni presedinte, va avea grija sa lase guvernul pe mana unui premier mai nepriceput, mai incapabil decat a fost el. Ca sa nu deranjeze comparatia. Inevitabila. Asadar, putem fi siguri ca oricare dintre candidati, odata ajuns la Cotroceni, nu va accepta de buna voie ca Victor Ponta sa se permanentizeze in Piata Victoriei. Cred ca fiecare candidat are obligatia sa ne dea numele sau macar lista de posibili premieri la care se gandeste cand se inchipuie castigator al alegerilor. Pe cine ar pune sa fie prim ministru in locul lui Victor Ponta? Un Victor Ponta pe care imi place sa-l imaginez ca-si va da demisia daca va pierde alegerile prezidentiale. Noblesse oblige, Victor! La principalii adversari, adica in tabara lui Vasile Blaga si Crin Antonescu, e destul de probabil ca e vorba de Catalin Predoiu sa fie vizat ca prim ministru. Era mai bun sa candideze pentru Cotroceni. In confruntare directa cu Victor Ponta e mai mult ca sigur ca-l surclasa. Asa insa, Johannis nu va face fata nici macar unei confruntari directe cu Elena Udrea.

...De ani de zile si mai ales in ultima vreme este tot mai des rostit numele lui Calin Georgescu, ca un bun prim ministru. I-am publicat cu totul intamplator, in urma cu vreun an, un interviu pe site-ul meu. Zic „intamplator”, adica nu in cadrul unei campanii mediatice care se pare ca se organizeaza acum in jurul si in sustinerea acestui nume. Am urmarit cu atentie reactia comentatorilor. Ideile domnului Calin Georgescu au placut, la fel cum mi-au placut si mie. Ce n-a placut unora a fost ideea ca dumnealui este un factor important al Clubului de la Roma, celebrul. Ceea ce unora li se pare ca rimeaza cu o vasta diversiune anti-romaneasca, masonica, anti-nationalista etc., etc. Eu nu stiam, am aflat din comentariile altora, ca domnul Calin Georgescu este scula mare in vestita organizatie. Mi-aduc aminte la infiintare, in urma cu vreo 40 de ani, ca ideea constitutiva a Clubului de la Roma a facut o buna impresie in toata lumea. Mi-a placut si mie. Mai apoi nu am mai urmarit subiectul in mod special, dar m-a mirat foarte mult reactia unor „nationalisti” de pe site-ul meu: nu se bucurau ca un romanas de-al nostru, cu ideile pe care le sustine domnul Calin Georgescu, este intr-o inalta functie intr-un conclav mondial cu aspiratii atat de inalte. Cu alte cuvinte, intre oameni seriosi, apartenenta domnului Calin Georgescu la Clubul de la Roma mi se pare nu un punct slab, ci dimpotriva, un atu extrem de important pentru viitorul politic al domniei sale. ?i pentru viitorul nostru, daca vom sti sa pretuim ca lumea privilegiul oferit de domnul Calin Georgescu lumii noastre romanesti.

Alte reprosuri, cu privire la colegii sai, sunt neserioase. Povestea cu „spune-mi cu cine te intovarasesti ca sa-ti spun cine esti” nu prea mai functioneaza in politica. La noi, in niciun caz. Eu, in P.D.A.R. sau in Vatra Romaneasca, am fost coleg cu persoane care nu meritau nici buna ziua sa le dau, dar nu eu le-am ales, sa fie alaturi de mine, asa ca... Subiect inchis,deci. Constat ca avem un candidat foarte serios la functia de prim-ministru. Mult mai serios decat toti candidatii anuntati pana acum pentru cursa prezidentiala. Nu i s-ar fi potrivit sa candideze si dansul la prezidentiale, din mai multe motive. Locul sau pare a fi mult mai potrivit in fruntea celor care fac. In executiv. Acolo de unde trebuie initiate si aplicate masurile de salvare a ?arii. Masurile potrivite. Ceea ce este treaba de meserias, de profesionist, de om care a gandit strategic la viitorul Romaniei. Pana acum nu am avut niciun premier sau presedinte care sa fi fost preocupat de „viitorul Romaniei”. S-a gandit fiecare numai la propriul viitor, eventual si la viitorul gastii de mercenari si profitori care il adusese la putere! Atat!

Dintre cei anuntati pe „piata candidaturilor”, nu-mi inspira incredere niciun prezidentiabil si in starea aceasta se afla, cred, majoritatea compatriotilor. Cum spuneam, ar trebui sa avem si o lista paralela a posibililor premieri. Nu avem aceasta lista, in schimb, avem un nume, o persoana, despre care se spune ca ar fi premierul de care avem nevoie. Iar cei care spun asta sunt oameni de tot felul, inclusiv oameni seriosi, demni de luat in seama. Situatia este paradoxala: avem alegeri prezidentiale peste cateva saptamani, iar numele care starneste tot mai mult interesul si asentimentul public este al celui care s-ar potrivi cel mai mult sa ne fie prim ministru. Este verosimil scenariul urmator: domnul Calin Georgescu sa-si aleaga candidatul pe care sa-l sustina, care sa-i ofere cele mai bune sanse de a ajunge primul premier al Romaniei post-decembriste potrivit in functia de prim ministru, functie care, in urmatorii ani, ar putea sa devina cea mai importanta, cu consecintele cele mai vizibile in devenirea Romaniei Viitoare. Cu oricine domnul Calin Georgescu va decide sa faca tandem, acela ar putea sa fie candidatul la presidintie care sa merite a fi votat de noi. De va face tandem cu Ponta sau chiar cu un Johannis, va fi pentru mine ca un fel de pariu pierdut si ma voi vedea nevoit sa fac ca
(ARTEMIS)


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page