Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ampla expozitie etnografica dedicata României la Londra


O expozitie intitulata 'Revazand Romania. Imbracaminte si identitate' ('Revisiting Romania: Dress and Identity'), cuprinzand peste 500 de costume populare, covoare, stergare, tesaturi si obiecte casnice din diferite zone etnografice ale Romaniei va fi deschisa vineri, 3 octombrie, la Muzeul Horniman din Londra.
 Foto: (c) Nicolae BADEA / AGERPRES ARHIVA
Exponatele au fost adunate de muzeografii britanici in ultimii o suta de ani sau donate de diferite persoane private de-a lungul timpului. O parte dintre obiecte, printre care si un costum care a apartinut Reginei Maria a Romaniei, provin din alte muzee londoneze care au colectii similare.
Rezultat al colaborarii dintre Muzeul Horniman si Institutul Cultural Roman din Londra, expozitia este curatoriata de muzeograful Fiona Kerlogue, care, in timpul celor trei ani de pregatire a proiectului, a beneficiat de consilierea specialistilor din marile muzee de gen din Romania. Expozitia va putea fi vizitata pana in septembrie 2015.
Cu aceeasi ocazie, va fi deschisa si expozitia 'Romani din Londra' (Portraits from London), o galerie de 35 de portrete ale romanilor care traiesc in capitala britanica, semnate de fotograful londonez de origine romana Ion Paciu. Fotografiile, prezentand o selectie diversa de romani care traiesc in Londra, de toate varstele si provenind din sfere sociale diferite, vor fi insotite de scurte fragmente de istorie orala, narand povestile de viata ale acestora. Printre protagonistii expozitiei se numara Sir George Iacobescu, ?erban Cantacuzino, Anda Anastasescu, Anamaria Marinca, Alexandru Balanescu.
Cele doua expozitii vor fi deschise simultan in seara zilei de vineri, 3 octombrie, prin interventii sustinute de Janet Vitmayer, director general al Muzeului Horniman, Fiona Kerlogue, Dorian Branea, directorul ICR Londra, Ioana Dragan, directorul general al Directiei Generale a Reprezentantelor in Strainatate din cadrul Institutului Cultural Roman, si Paula Popoiu, directorul Muzeului National al Satului 'Dimitrie Gusti'.
Pentru a completa aceasta incursiune in cultura romaneasca traditionala, ICR Londra si Muzeul Horniman au pregatit o serie de concerte, demonstratii de mestesuguri traditionale, proiectii de filme si expozitii culinare, care vor avea loc in parcul muzeului in cele doua zile de week-end de dupa deschiderea expozitiilor.
Muzeul Horniman, infiintat in ultimii ani ai secolului al XIX-lea prin generozitatea unui magnat al ceaiului din Epoca Victoriana, este un celebru muzeu de antropologie culturala din Londra, avand importante colectii de artizanat european, amerindian si african si de pe alte continente. Situat pe unul dintre dealurile care marginesc Tamisa, in mijlocul unui parc foarte pitoresc, unde sunt organizate evenimente cu public, muzeul este vizitat anual de sute de mii de iubitori ai folclorului si culturii traditionale.
AGERPRES/(AS — operator: Diana Caua, autor: Constanta Nita, editor: Mariana Ionescu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page