Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

STII TU CE PORTI ÎN PIEPTUL TAU?


(Continuare din editia precedenta)

     Inima are propriul circuit electric si energetic ceea ce ma face sa cred ca rolul ei este dincolo de ratiunea creierului, de multe ori inselatoare pentru spirit. Cred ca exista in om o cale misterioasa, cand locul deciziilor, punctul de comanda al fiintei noastre, devine inima, cand „mintea coboara” in ea. Aceasta cale este batatorita de „rugaciunile perseverente ale inimii”, prin care se ajunge la lumea noastra interioara: „lumea sufletului”, deschizand ferestrele de cunoastere, prin „nasterea din nou” si inflorirea consiintei cristice ce ne da aripile credintei in Dumnezeu care ne da mantuirea, prin care credinciosul traieste o alta dimensiune a vietii, prin izvorul inimii revitalizate de Duhul Sfant.
   Inima este un muschi involuntar. Asta inseamna ca omul nu poate comanda bataile regulate ale inmii sau circulatia sangelui. Se poate, insa, prin adancirea in „lumea interioara”, prin rugaciune si meditatie, ajunge la cresterea puterii de a iubi, a altruismului si a intuitiei revelarii Spiritului Divin ce-si face vie prezenta in zona inimii, care devine centrul vital al lumii noastre spirituale, punctul central al fiintei noastre, care prin credinta constienta aparuta in gandirea creierului ne leaga cu lumea misterului. Cand deciziile, rationamentele, actiunile, sentimentele si toate functiile organismului initiate de mintea omului sunt trecute prin filtrul inimii revitalizate de Spirit, fiinta credinciosului traieste metamorfoza schimbarilor din viata lui noua, cand cortul lui de lut devine Templul lui Dumnezeu.
     Inima a fost cercetata de oameni de stiinta, a fost centrul preocuparilor filozofilor, a fost cantata si descrisa de poeti si scriitori, de compozitori si artisti. Inima omului este enigma universului „inselatoare si nespus de rea”.
    Cuvantull „inima”(Ebr. Lev, levav, Gr. Kardia) este folosit de peste 900 de ori si in Biblie, dar nu se foloseste in sens literal decat o singura data: in Exodul 28:29: „Cand va intra Aron in sfantul locas, va purta pe inima lui numele fiilor lui Israel, sapate pe pieptarul judecatii, ca sa pastreze totdeauna aducerea aminte de ei inaintea Domnului”.
     In celelalte peste 899 de locuri, se foloseste sensul metaforic. De cele mai multe ori „inima” este considerata ca fiind locul unde este izvorul intelectului, a sentimentelor, a vointei. Iata cateva exemple:
   „Domnul a vazut ca rautatea omului era mare pe pamant si ca toate intocmirile gandurilor din inma lui erau indreptate in fiecare zi numai spre rau”(Genesa 6: 5). „Am sa ma duc sa iau o bucata de paine, ca sa prindeti la inima, si dupa aceea va veti vedea de drum...”(Gen.18: 5-a). „Ferice  de cei ce pazesc poruncile Lui, care-L cauta din toata inima”(Ps.119/ 2). „I-a parut rau Domnului ca a facut pe om pe pamant si S-a mahnit in inima Lui”(Gen.6).
    „Nu va incredeti in asuprire si nu va puneti nadejdea zadarnica in rapire, cand cresc bogatiile, nu va lipiti inimile de ele”(Ps.62: 10).
     Inima este motorul care pompeaza sangele, sursa de viata, prin vene, artere si sistemul respirator, dar este si sursa sentimentelor si emotiilor, mesagerul adevarului sau al minciunii, un deposit al iubirii sau al urii, al sinceritatii sau al vicleniei. Inima este centrul spiritual al fiecarei persoane. Ea poate fi rea, inselatoare, vicleana si schimbatoare. „Dinauntru, din inima oamenilor, ies gandurile rele, preacurviile, curviile, uciderile, furtisagurile, lacomiile, vicleslugurile, inselaciunile, faptele de rusine, ochiul rau, hula, trufia, nebunia. Toate aceste lucruri rele ies dinlauntru si spurca pe om”, le spunea Mantuitorul ucenicilor (Marcu 7:21-22), iar profetul Ieremia transmite grija lui Dumnezeu pentru inima noastra: „Eu, Domnul, cercetez inima si rarunchii, ca sa rasplatesc fiecaruia dupa purtarea lui, dupa rodul faptelor lui”(Ier. 17: 10).
     Inima este si izvorul iubirii si mesagerul Adevarului, atunci cand omul se reintegreaza in credinta mantuitoare si datatoare de viata, cand Duhul lui Dumnezeu stapaneste peste ea. Un om cu o inima indumnezeita prin Duhul Sfant va avea si firea sfintita, iar roadele vor aparea ca poamele unui pom al Vietii: Dragostea, Bucuria, Pacea, Indelunga Rabdare, Bunatatea, Facerea de Bine, Credinciosia, Blandetea, Infranarea poftelor...
     Crestinul cu inima curata si sfanta este cel ce transforma plumbul greu al dorintelor si argintul viu al mintii in aurul intelepciunii credintei, trecand prin focul purificator al iubirii, cu sufletul: bobocul de floare, in soare gata sat rodeasca in spirala de lumina divina, gata sa se inalte dincolo de nori...
     Inima este viata si averea ta. Ai grija mare de ea!  Cunoaste-ti inima si nu uita ca pulsul ei, normal de 60 de batai pe minut, iti tot aminteste ca viata se dramuieste, iar cand tic-tacul ei se grabeste, ia aminte ca viata curand se sfarseste. Fiecare bataie a pendulului inimii mele si a tale este o numatoare a zilelor de chirie pe aceasta glie si un mesaj discret de la Creatorul sa ne pregatim de plecare, in scoala Lui, cu sufletul de Lumina in Lumina...
                                                        
    ARIPI ALBE CA NEAUA      

Cred ca Ingerul inconjurat de lumina
Ce-L slujeste pe Mantuitorul meu
Are o voce de aur, dulce si lina;
Si duce o viata frumoasa  mereu.

Aripile-i usoare stralucesc la soare,
Ca si argintul. Si-s albe, ca neaua;
Ca zapada, dusa de vant inspre zare,
In forma-n lumini, ca si pe cer steaua.

Port si eu niste aripi in viata, mai grele
Ce nu ma lasa sa mai zbor printre stele,
Ci ma tin aproape de magnetul de tina,
Pana la timpul de zbor inspre Lumina.

Inca pe nava de-asteptare, printre ruini,
Gata de decolare, din locul acesta strain,
Cand obosesc de mult-asteptare pe drum,
M-ajuta Ingerul meu de lumina cel bun.  
                                                                            
 E-mail: ProfBuhaiD@aol.com

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page