Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

MAE: Sistem informatic consular în sprijinul cetatenilor români din strainatate


Ministerul Afacerilor Externe a lansat, vineri, un nou sistem informatic consular care vine in sprijinul cetatenilor romani aflati in strainatate, simplificand procedura de eliberare a unor documente.
Potrivit secretarului general al MAE, Sorin Moise, proiectul are o perioada de implementare de 18 luni si o valoare totala de 31.500.000 lei, din care finantarea nerambursabila din fonduri europene — 26.050.500 lei, adica un procent de 82,70%, in timp ce valoarea contributiei din partea Guvernului Romaniei este de 5.449.500 lei, adica 17,30%.
In cadrul conferintei de lansare a sistemului, Moise a aratat ca proiectul se adreseaza cetatenilor romani din strainatate si va permite celor care solicita servicii consulare in domenii cum ar fi activitatea notariala sau actele de stare civila, dar nu numai, sa obtina documentele in timp mai scurt si fara birocratie.
"Acest proiect va reduce la maximum procedura pe care cetatenii romani trebuie sa o parcurga pentru a intra in posesia unui document din sfera activitatii notariale sau a unui act de stare civila. Cetateanul roman va avea posibilitatea, de acasa sau dintr-un loc public unde exista acces la internet, sa parcurga prin portalul care va fi operabil etapele prevazute, de exemplu pentru emiterea unei procuri, astfel incat la sfarsitul acestei completari electronice (...) sistemul va da un ok de principiu", a explicat Moise.
El a mai spus ca la finalul procesului, solicitantul de servicii consulare va primi o programare, se va prezenta la misiunea diplomatica sau oficiul consular si va ridica la data si ora fixata documentul cerut.
"Fata de situatia actuala, cand de multe ori e nevoie ca cetateanul roman sa vina de mai multe ori la serviciul consular pentru a completa in bune conditii o formalitate sau alta, credem ca e un pas important care ii va oferi solicitantului de servicii consulare, in primul rand timpul de care este privat in prezent si (...) multumirea ca statul roman ofera un serviciu de calitate", a adaugat Moise.
In opinia sa, proiectul este unul "revolutionar" si va plasa Romania in randul statelor moderne.
"Este un sistem pe care nu-l implementeaza aproape nimeni in lume, vom fi pionieri in acest domeniu si speram sa fie un real succes", a sustinut Moise.
La randul sau, Bogdan Stanescu, director general al Departamentului Consular din cadrul MAE, a vorbit despre beneficiile pe care noul sistem le aduce pentru lucratorii consulari. "Pentru lucratorul consular, principalele avantaje vor fi, pe de-o parte uniformizarea, standarizarea serviciilor consulare. Vom putea avea un control strict si in timp real la toate serviciile consulare care vor fi efectuate. (...) Un alt beneficiu in favoarea lucratorului consular il va constitui eliminarea cu desavarsire a unor proceduri birocratice (...) care mananca foarte multa energie si timp", a spus Stanescu.
Proiectul, intitulat Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetateni (SIMISC), este parte a unui program mai larg — Sistemul Informatic Integrat Consular (E — Cons). E—Cons mai cuprinde Sistemul National de Informatii privind Vizele (SNIV), Portalul pentru facilitarea solicitarii vizelor (E — viza), Sistemul Informatic Integrat de Management al Documentelor de Calatorie (E — Pass) si Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS).
Potrivit lui Bogdan Stanescu, E — cons va automatiza peste 95% din serviciile consulare.
AGERPRES(A — autor: Catalin Alexandru, editor: Cristina Tatu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page