Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Conducatori dupa "Inima lui Dumnezeu" ; Conducatori dupa "Inima oamenilor"

de Preot Paroh Iconom Stavrofor Aurel Sas

„Iar Samuel i-a zis (regelui Saul): Rau ai facut ca nu ai implinit porunca Domnului Dumnezeului tau, care ti s-a dat, caci ar fi intarit Domnul domnia ta peste Israel de-a pururi. Acum insa nu va dura domnia ta. Domnul Si-a ales un om dupa inima Sa; si Domnul Ii va porunci sa fie rege peste tot poporul Sau, fiindca tu n-ai pazit ceea ce ti-a poruncit tie Domnul" (1 Regi 13:13-14)

(Continuare din editia precedenta)

Reflectie

Stimate cititorule, am prezentat cateva aspecte pe scurt din viata lui Iosua Navi, conducatorul poporului Israel dupa „inima lui Dumnezeu", ca sa putem sa facem o deosebire reala intre conducatorii dupa „inima oamenilor" si conducatorii dupa „inima lui Dumnezeu". Acum, hai sa reflectam asupra acestora. Dumnezeu l-a ales si l-a chemat pe Iosua, zicand: „Moise robul Meu, a murit. Scoala dar si treci Iordanul tu si tot poporul acesta, in tara pe care o voi da fiilor lui Israel..." „Precum am fost cu Moise, asa voi fi si cu tine; nu Ma voi departa de tine si nu te voi parasi" (Iosua 1:1-5). Apoi, i-a mai zis: „Fii dar tare si foarte curajos, ca sa pazesti si sa implinesti toata Legea pe care ti-a incredintat-o Moise, robul Meu; sa nu te abati de la ea, nici la dreapta nici la stanga, ca sa pricepi toate cate ai de facut. Sa nu se pogoare Cartea Legii acesteia de pe buzele tale, ci calauzeste-te de ea ziua si noaptea, ca sa plinesti intocmai tot ce este scris intr-insa; atunci vei fi cu izbanda in caile tale si vei pati cu spor" (Iosua 1:7-8) . Asa i-a poruncit Domnul Dumnezeu lui Iosua, si el asa a pazit cu sfintenie, si astfel nu s-a pogorat Cartea Legii lui Dumnezeu de pe buzele lui, nici ziua nici noaptea, si asa a fost cu izbanda si a mers din victorie in victorie, precum am vazut. Mai mult, Iosua ca si conducator a tinut si poporul Israel in pazirea cu strictete si sfintenie a Legilor lui Dumnezeu, facandu-l pe popor constient in toata vremea ca daca nu vor pazi tara, o vor pierde. Am prezentat cucerirea de catre Iosua a regatelor Ierihonului si Amoreilor, ca sa putem iarasi vedea izbanzi miraculoase si cum „Insusi Dumnezeu S-a luptat pentru Israel". Dumnezeu a oprit si Soarele si Luna pe cer la Rugaciunea cu Credinta a lui Iosua, lucru care Nu s-a intamplat, nici pana atunci, si nici de atunci incoace!

Comparativ

Ce putem spune de conducatorii de azi, ai secolului 21, comparativ cu conducatorii Biblici prezentati pana acum? Raspunsul, cred ca este: Conducatorii de azi sunt departe de cei prezentati mai sus, ca cerul de pamant! De ce? Pentru ca multi dintre conducatorii de azi, dupa „inima oamenilor", nu numai ca nu sunt credinciosi, multi dintre ei, dar cauta sa scoata pe Dumnezeu din Credinta oamenilor si din istorie! De aceea, luptele de cucerire a conducatorilor de azi sunt infrante in mai toate directiile, precum au fost infranti trimisii lui Iosua la cucerirea cetatii Ai, din cauza lui Acan, care nu a ascultat de glasul Domnului, de a nu lua nimic din avutiile cucerite la Ierihon (cf. Iosua 7:1-26).

Cum s-a despartit Iosua de popor?

Prin adunarea poporului la Sichem, precum am vazut ca au prezentat Scripturile, punandu-l sa faca Legamant ca va sluji Domnului Dumnezeului lui Israel, Care este sfant, si nu dumnezeilor idoli ai popoarelor pe care le-au cucerit. Iar poporul a fagaduit solemn, din toata inima, ca va sluji Dumnezeului lui Israel, si nu idolilor popoarelor cucerite, iar piatra luata de Iosua va ramane de marturie. Asa a trecut Iosua la Domnul, de o suta zece ani, multumit de poporul sau, ca a facut Legamant sfant, ca va sluji Domnului Dumnezeului parintilor lor: Avraam, Isaac si Iacov. Intr-adevar, acea generatie a slujit Domnului, pentru care le-au fost prelungiti anii vietii, precum am vazut ca au prezentat Scripturile. Tragedia a urmat in generatiile urmatoare ale lui Israel, care nu au urmat pilda parintilor lor de a sluji Domnului, ci au slujit Astartei si lui Astarot, dumnezeilor idoli ai popoarelor cucerite, si astfel au atras pedeapsa pacatului asupra lor, de au fost cuceriti si robiti de Eglon, regele Moabului, vreme de optsprezece ani! (cf. Iosua 24:35).

Asa se intampla in ultimile generatii ale istoriei popoarelor din vremurile noastre, ca nu mai vor sa slujeasca Dumnezeului in Sfanta Treime a crestinatatii, ci diferitelor ideologii si filosofii cu idolii lor, pentru care Dumnezeu lasa pedeapsa pacatelor asupra conducatorilor si asupra popoarelor, ca sa le intoarca inapoi la credinta Dumnezeului adevarat al crestinatatii.

Inchei aceasta reflectie, cu Scripturile Domnului, prin care zice: „Si zicea (Iisus): Cine are urechi de auzit sa auda"(Marcu 4:9). „Caci inima acestui popor s-a invartosat si cu urechile aude greu si ochii lui s-au inchis, ca nu cumva sa vada cu ochii si sa auda cu urechile si cu inima sa inteleaga si sa se intoarca, si Eu sa-i tamaduiesc pe ei" (Matei 13:15).

Astfel, Iosua Navi, ca si conducator de popor, ramane la fel cel mai mare dupa Moise in istoria lumii, pentru ca a pazit ce i-a poruncit Dumnezeu, cand i-a zis: „...Sa pazesti si sa implinesti toata Legea pe care ti-a incredintat-o Moise ..." (cf. Iesire 1:7), iar el a pazit Legea si asa a fost Dumnezeu alaturi de el si i-a daruit toate victoriile. Cuceririle conducatorului de popor Iosua Navi trebuie luate printr-un  Act de Credinta pura in Dumnezeu, care a luptat pentru Israel. Orice incercare de explicatie rationala este sortita esecului. Iar actiunile conducatorilor de azi sunt sortite esecului, pentru ca nu au la baza un act de Credinta in Dumnezeu, ci in puterile si in inarmarile lor. Nu considera afirmarea istorica: „Nihil Sine Deo", Nimic fara Dumnezeu.

Conducatori ai lui Israel dupa Iosua Navi

Dumnezeu conduce poporul Israel, dupa Iosua, prin asa numiti „Judecatori", pana cand poporul a cerut „un rege" si Dumnezeu le-a dat pe Saul. Dumnezeu a condus poporul evreu prin judecatori vreme de 175 de ani – intre 1200-1025 inainte de Hristos. In aceasta perioada a avut loc consolidarea stapanirii lui Israel in pamantul Canaan. Procesul de consolidare in perioada celor 12 judecatori a fost lent, fata de victoriile dinainte din timpul lui Iosua, dar s-a facut.

De neuitat raman judecatorii Ghedeon (cf. Judecatori cap. 6, 7 si 8), Samson  (cf. Judecatori 13-16), si altii cu puterile lor de la Dumnezeu, care au eliberat poporul de la asuprirea neamurilor straine. Au avut loc cuceriri si retrageri, cu victorii si infrangeri, pentru ca poporul a cazut in pacatul idolatriei neamurilor cu care se invecinau. Pedeapsa divina a venit peste popor prin diferite popoare, care au atacat Israelul, ca: Mesopotamienii, Moabitii, Filistenii, Madianitii, Amonitii, care i-au asuprit. In toata istoria poporului Israel se poate vedea interventia lui Dumnezeu, de judecare si pedepsire a conducatorilor si poporului pentru pacatul lor, astfel istoria lui Israel o putem vedea in urmatoarea formula: pacat – pedeapsa – cainta – mantuire.

Adica, pacatul conducatorului sau al poporului si judecata si pedeapsa Domnului; intoarcerea, cainta si iertarea din partea lui Dumnezeu cu izbavire, mantuire si binecuvantarea cu spor in toate. Iar acest proces  de restaurare a conducatorilor si a poporului, in urma despartirii de credinta si cadere in pacat, il putem vedea in repetare in toate generatiile istoriei lui Israel. Iar aceasta istorie de pacat – pedeapsa – cainta – mantuire, se poate vedea la toate popoarele din Univers. Popoarele de astazi din univers, se gasesc in pacat si pedeapsa de la Dumnezeu, ca sa le trezeasca prin crizele economice din cauza colapsului moral, iar Domnul Dumnezeu asteapta intoarcerea lor cu cainta la mantuire.

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page