Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Forumul Economic organizat de CCIRO Italia la Universitatea Politehnica din Bucuresti, un pas înainte în relatiile economice româno-italiene


Roma, 29 septembrie 2014 - Camera de Comert a Romaniei in Italia a inregistrat un nou succes in misiunea pe care si-a asumat-o de la infiintare, aceea de a sprijini schimburile economice romano-italiene si de a convinge investitori straini sa investeasca in Romania. In zilele de 26 si 27 septembrie a avut loc forumul organizat in colaborare cu Universitatea Politehnica din Bucuresti si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din cadrul Guvernului Romaniei, cu sprijinul Confartigianato Roma, al Camerelor de Comert din Aquila si Perugia si al Uniunii Camerelor de Comert Bilaterale din Romania.

Forumul economic a reunit oameni de afaceri romani si Italieni, reprezentanti ai Guvernului Romaniei, camere de comert, patronate si reprezentanti ai mediului academic si un numeros public, pentru a discuta despre atragerea si sprijinirea investitorilor romani din Italia, investitii in agricultura si in procesarea produselor agricole romanesti, aplicarea in Romania a experientei industriei agroalimentare italiene, inlocuirea produselor agroalimentare provenite din zone extra UE cu produse certificate italiene.

Deschiderea evenimentului a revenit doamnei senator Ecaterina Andronescu, presedinta Senatului Universitatii Politehnice din Bucuresti, care a trecut in revista rezultatele si proiectele Universitatii si a vorbit despre importanta parteneriatului dintre mediul acedemic si cel investitional, ca si despre implicarea Universitatii in proiecte de studiu si cercetare pentru dezvoltarea relatiilor economice intre Romania si Italia.

Eugen Terteleac, presedintele CCIRO Italia, a aplaudat implicarea mediului academic: "Implicarea si participarea mediului academic romanesc in proiecte pentru dezvoltarea social-economica este cu siguranta o garantie pentru realizarea acestora. Cel de-al XII-lea Forum economic organizat de institutia noastra elaboreaza astazi propuneri si proiecte investitionale in sectoare precum energie, constructii si agricultura. Atragerea investitorilor romani din Italia si redarea increderii acestora in economia romaneasca este unul din obiectivele principale pentru CCIRO Italia.”

Carlo Capria, reprezentant al Consiliului de Ministri Italia a laudat initiativele CCIRO Italia: “Relatiile economice intre Italia si Romania sunt intr-o continua dezvoltare si datorita implicarii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei in Italia. Datoria noastra, a celor prezenti, este sa sprijinim si sa incurajam investitorii sa faca proiecte, sa beneficieze de fondurile europene si de suportul care il ofera institutiile romanesti si italiene. Trebuie sa incurajam tinerii sa infiinteze societati comerciale. Viitorul este al tinerilor antreprenori care sunt foarte dinamici si in pas cu tehnologia moderna”.

Cornel Visoianu, Consilier al Primului Ministru, promite sprijinul garantat al Guvernului: “Am sprijinit si participat si la alte evenimente organizate de CCIRO Italia, care sunt extrem de importante pentru relatia dintre autoritati si mediul de afaceri. Sprijinul Guvernului Romaniei pentru antreprenorii romani din strainatate care vor sa investeasca in economia Romaniei este garantat. Politicile si programul Guvernului sunt favorabile investitorilor straini interesati de economia romaneasca. Investitiile cu mare potential in constructii, agricultura si energie beneficiaza de mai multe facilitati fiscale si de finantare din fondurile europene”.

Daniel Botanoiu, Secretar de Stat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si coorganizator al celui de-al XII-lea Forum a vorbit despre avantajele investitiilor in agricultura romaneasca: “Investitiile italiene in terenurile agricole din Romania sunt importante. Invitam investitorii romani si italieni sa profite de avantajele si oportunitatile investitionale din sectoarele de procesare a produselor agricole si logistica, segmente care nu sunt concurentiale precum cele din economia altor tari europene. Vreau sa discutam pe fiecare proiect in parte, adus la acest Forum de investitorii romani si italieni”.

Anca – Laura Ionescu, Secretar de Stat in cadrul Departamentului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism, a expus directiile de actiune: “Sprijinirea mediului de afaceri, al sectorului IMM, reprezinta o prioritate atat la nivel national, cat si la nivel European, deoarece aceasta categorie de agenti economici, mai dinamici si mai flexibili decat intreprinderile mari, reprezinta motorul oricarei economii moderne. Guvernul Romaniei, ca si executivul european, are ca obiectiv crearea unui mediu de afaceri activ, stabil, predictibil, bazat pe competitivitate, responsabilitate si spirit antreprenorial, focalizandu-si atentia pe cateva directii de actiune in vederea sustinerii dezvoltarii mediului privat: sprijinirea antreprenoriatului si a initiativei private, imbunatatirea accesului IMM la finantare, la inovare, la piete, sprijinirea IMM-urilor deja existente”.

Sorin Dimitriu, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, presedintele CCIR Bucuresti, a anuntat ca CCIR este interesata de parteneriatul cu CCIRO Italia: “Reprezint astazi, aici, intreg mediul de afaceri romanesc. Impreuna cu colegii din Italia sprijinim concret pe cei interesati sa investeasca in Romania. Un alt proiect important pentru sistemul cameral romanesc este sa promovam produsele romanesti pe piata externa. Parteneriatul ar trebui sa fie pe ordinea de zi, in colaborare cu colegii de la Roma trebuie sa elaboram proiecte complexe in sprijinul investitorilor”.

Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, a vorbit despre romanii din diaspora in general, pe care ar vrea sa-i sprijine, din functia pe care o detine: “Ma bucur sa ma aflu astazi printre prieteni cum ar fi Ecaterina Andronescu, Eugen Terteleac. Preocuparea mea sunt romanii de pretutindeni si gasirea unor solutii pentru rezolvarea problemelor acestora”.

Pe parcursul celor doua zile de lucrari au mai intervenit reprezentanti ai patronatelor, membri ai delegatiei de investitori romani si italieni, profesori universitari, membri ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai Confartigianato Italia, Filiala Agricola Italiana (F.Agr.I.).

Moderatorii evenimentului au fost secretarul general CCIRO Italia, Andrea Amato si vicepresedintele CCIRO Italia, Corneliu Ioan Dinu.   

Directia de comunicare CCIRO Italia
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page