Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Cererea de urmarire penala pe numele a 9 fosti ministri, trimisa de procurorul general ministrului Justitiei


Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, i-a transmis ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, referatul Directiei Nationale Anticoruptie prin care se solicita declansarea procedurilor pentru inceperea urmaririi penale fata de Ecaterina Andronescu, ?erban Mihailescu, Dan Nica, Valerian Vreme, Adriana Ticau, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu.
Pentru senatoarea Ecaterina Andronescu se cere inceperea urmaririi penale pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, pentru deputatul Valerian Vreme — sub aspectul savarsirii infractiunii abuz in serviciu, iar pentru senatorul ?erban Petru Mihailescu se doreste inceperea urmaririi penale pentru instigare la abuz in serviciu, trafic de influenta si spalare de bani.
"Totodata, in conformitate cu dispozitiile art. 109 alin. 2 din Constitutie, art. 12 si 19 din Legea nr. 115/ 1999 si ale Deciziei Curtii Constitutionale nr. 270 din 10 martie 2008, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis Parlamentului European referatul Directiei Nationale Anticoruptie prin care se solicita declansarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Dan Nica (in prezent europarlamentar), sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani", informeaza un comunicat al Parchetului General remis marti AGERPRES.
De asemenea, se solicita declansarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei Adriana ?icau, pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, fostul ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale Gabriel Sandu, pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani si fostul ministru al Educatiei si Cercetarii, Petru-Daniel Funeriu, pentru abuz in serviciu.
Procurorii anticoruptie cer inceperea urmaririi penale si pentru fostul ministru al Educatiei si Cercetarii Alexandru Athanasiu, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani si pentru fostul ministru al Finantelor Publice Mihai-Nicolae Tanasescu, pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, DNA a fost sesizata la 5 iunie 2013 de Corpul de Control al prim-ministrului, ca urmare a actiunii de control efectuate la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale.
Sursa citata precizeaza ca, intrucat din Raportul de control rezultau indicii cu privire la incheierea, in conditii nelegale, a contractului comercial de inchiriere licente din 15 aprilie 2004, extins ulterior pentru produse educationale Microsoft, a actelor aditionale la acest contract, precum si a contractelor aferente derularii Programului ''Sistem Educational Informatizat'' (SEI), DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si respectiv a unor infractiuni de coruptie in legatura cu derularea acestor contracte.
"In acest mod, au fost obtinute probe din care rezulta ca ministrii Dan Nica, ?erban Mihailescu, Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Gabriel Sandu si-au exercitat cu rea-credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate. Totodata, exista indicii ca persoanele mai sus mentionate au pretins si primit sume de bani pentru a-si exercita in mod defectuos atributiile de serviciu si pentru a-si exercita influenta asupra altor persoane in vederea favorizarii firmei Fujitsu Siemens Computers in legatura cu incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft", sustin procurorii.
DNA mentioneaza ca, astfel, contractul cadru de licentiere Microsoft s-a incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real, avand la baza un necesar nefundamentat.
"Extensia cu privire la produse educationale s-a realizat, de asemenea, cu incalcare dispozitiilor legale privind achizitiile publice, avand in vedere ca obiectul contractului cadru viza licentele pentru administratia publica, Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educationale, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei au beneficiat firmele private. Mai mult, conform scrisorilor de confort si biletelor la ordin emise, Guvernul roman garanta creditul, in timp ce firma Fujitsu Siemens Computers, care sustinea ca a venit cu oferta de finantare, nu depunea nici macar garantie de buna executie a contractului", se spune in comunicat.
DNA sustine ca din cercetarile efectuate rezulta ca din cele 54 milioane USD achitate de Executiv in baza contractului cadru si a extensiei din luna noiembrie 2004, suma de 20 milioane USD reprezinta comisioane pretinse de persoanele implicate in derularea proiectului din cadrul Guvernului Romaniei, din ministerele si societatilor implicate.
Totodata, din probele administrate in cauza pana in acest moment al cercetarilor si din actele de control incheiate, arata anchetatorii, rezulta ca incheierea si derularea contractului de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription cu consortiul D-CON.NET (MCSI MS-EAS) s-a realizat cu incalcarea, de catre ministrii Daniel Funeriu si Gabriel Sandu, a dispozitiilor legale privind achizitiile publice, fara a exista o fundamentare din punct de vedere economic si tehnic, in scopul de a favoriza anumite firme.
DNA subliniaza ca exista indicii in sensul ca valoarea produselor si a serviciilor a fost supraestimata pentru ca a inclus si comisioanele pretinse de persoanele implicate in semnarea si derularea contractelor.
AGERPRES/(AS — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Antonia Nita)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page