Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Revendicarile deputatului Aurelian Mihai: taxele reduse, ordine în consulate si mortii acasa


S-au scurs aproape doua saptamani de la declansarea protestului in Parlamentul Romaniei in momentul in care deputatul Aurelian Mihai solicita atentia colegilor sai, dar si a Guvernului asupra problemelor existente in randul comunitatilor de romani din afara frontierelor. Greva foamei l-a adus pe deputat si in ipostaza de a ajunge de urgenta la spital din cauza unui lesin. Iata lista problemelor pe care le supune atentiei publice.

Sunt probleme destul de serioase si multe, probleme semnalate de ani de zile in diaspora, dar a caror rezolvare a tot fost amanata.

Dupa cum anuntasem inca din prima zi, am semnalat cateva din aceste probleme si anume:

Reducerea taxelor consulare, taxe deosebit de ridicate, taxe care sunt platite de cetatenii romani la consulate pentru procurarea de documente si pentru serviciile prestate de misiunile diplomatice ale statului.

Proiectul de modificare a Legii 198/2008 pe care l-am depus in Parlament anul trecut, cu Plx 487, nu a intrat in dezbateri, la vot in plenul Camerei Deputatilor nici pana in momentul de fata, 29.09.2014, motiv pentru care, din partea Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, a fost trimisa solicitarea catre Biroul Permanent al Camerei Deputatilor pentru introducerea sa la punctul nr. 1, in prima sedinta de plen, pentru dezbatere si vot.

A doua problema este legata de stadiul in care se afla si este desfasurata activitatea consulatelor in strainatate, lucru care nemultumeste puternic cetatenii romani si deopotriva a dus la existenta a numeroase disfunctionalitati in relatia consulat-cetateni.

Am amintit de-a lungul acestor zile cateva dintre problemele intalnite aici:

-lipsa personalului consular, nemodernizarea sediilor consulare(ex. Consulatul din Roma),

-nevoia de infiintare a noi sectii consulare, consulate, vice-consulate inItalia- Bari sau in Sardinia – Olbia, in Spania in provincia Extremadura, provincia Galicia, Insulele Canare, in SUA-Miami etc. pentru a da numai cateva exemple,

-situatia neplacuta intalnita cand de multe ori, responsabilii cu ordinea la portile consulatelor nu vorbesc limba romana, chestiune jignitoare pentru noi ca popor.

Problema cetatenilor romani decedati in strainatate.

Cum am mai spus, anual mor 2.500 de cetateni romani in diaspora, cifra care reiese din raspunsul primit la una din interpelarile trimise catre MAE, insa doar o parte a acestora sunt repatriati, costurile fiind suportate de cele mai multe ori tot de romanii din strainatate fie prin intermediul parohiilor, bisericilor pe care le avem in afara tarii, fie cu sprijinul acolo unde se poate a asociatiilor romanesti, oamenii fiind sensibilizati prin apelurile acestora si a presei romanesti din diaspora. Este inuman ca un popor crestin, un popor european condus se presupune de lideri crestinati sa nu isi asume rezolvarea acestei situatii tragice, cel putin pentru familiile mortilor de acasa. In orice societate crestina nefericitii decedati sunt adusi acasa si inmormantati.

Nu am inteles niciodata de ce nu au fost alocate fonduri pentru aceasta situatie, desi la dispozitia primului ministru exista un fond special pentru situatii de urgenta, iar MAE are un buget propriu in care ar fi trebuit sa fie prevazute sume pentru a face fata situatiei. Inca din primele saptamani de inceput de mandate am avut un amendament la proiectul Legii Bugetului de Stat pe 2013 pentru alocarea a zece milioane RON care sa fie destinati repatrierii cetatenilor nostri decedati in strainatate, amendament care a fost respins de catre majoritatea parlamentara.

Aceste ultime doua puncte trebuiau rezolvate de multa vreme, ele intra in sarcina Guvernului Romaniei, iar situatia ar fi trebuit sa cunoasca imbunatatiri inca de cand au fost semnalate primele deficiente.

In ciuda faptului ca noi romanii, care cunoastem experienta vietii departe de casa, trimitem miliarde de Euro anual Romaniei, din care in jur de un milliard de Euro intra in TVA anual, consideram ca ne-am indeplinit datoria (daca se poate numi datorie) fata statul roman, stat care nu isi asuma faptul ca are si obligatii fata de cetatenii sai.

Pentru a puncta inca o data, suma pe care noi am trimis-o catre tara numai anul trecut, 4.230.000.000 Euro, depaseste cu mult suma investitiilor straine in tara, investitori care se bucura de facilitati, asa cum evidentia premierul tarii recent in SUA.

Contribuim prea mult pentru a fi ignorati de un stat caruia ii apartinem de drept, fiind cetatenii sai, iar demazagirea noastra, a celor din diaspora este cu atat mai mare cu cat romanii de acasa, familia, prietenii, cunoscutii nu se bucura nici dumnealor de situatia existenta in tara in care nici locuri de munca nu s-au creat, nici sistemul educativ, al sanatatii, administrativ nu a cunoscut o imbunatatire asa cum ar fi meritat un stat care apartine Uniunii Europene.

Neexistand reactii serioase si rezultate asupra problemelor ridicate din partea Guvernului si a Parlamentului, voi continua protestul inceput pe 17 Septembrie 2014.

Unde sunt banii diasporei, unde sunt banii tarii domnilor guvernanti?
Sursa: Romanian Global News
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page