Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

STI TU CE PORTI ÎN PIEPTUL TAU?Suflet, pasare divina,
Esti scanteia de viata.
E-n tine o zi senina
Si Speranta-n dimineata!
 
Esti esenta de Lumina,
In cortul meu tesut din tina.
In lumea asta-ntunecata,
Tu esti iubirea minunata!

Esti puterea cea deplina,
In cortul meu firav si greu
Ce mi l-a-nchiriat Dumnezeu,
Pan-oi ajunge-n Raiul Sau.

Esenta ta nu e-n pamant
Si nici in vuietul de vant,
Ci este doar in Dumnezeu
Ce te-a pus in cortul meu.

Tu esti creat ca unicat,
Ca sa devii tot mai curat,
Ca ’ntr-o zi, sa fii cules,
Ca un fruct din Cer ales.

                                                   Prof. Dumitrui Buhai

     Astazi, in zorii zilei, am simtit nevoia sa-mi racoresc sufletul cu roua cereasca. Am deschis Biblia, la cartea scrisa de Ieremia, profetul. Am ajuns la capitolul 18/9, unde am citit: „Inima este nespus de inselatoare si desnadajduit de rea. Cine poate s-o cunoasca?”...
      Eu port in pieptul meu o inima. Si o port de atatia ani si nu m-am oprit s-o cunosc mai bine. O fac astazi, stand de vorba cu inima mea, ca sa te fac si pe tine sa te opresti si sa te gandesti ce comoara porti si tu in pieptul tau.
    Am pus in fata mea niste planse cu inima si creierul. Analizam si ma minunam cat de atent a fost Dumnezeu, cand ne-a proiectat si ne-a creat sa fim fiintele cele mai minunate de pe pmant.
    Avem in noi o fabrica de chimie, in care sunt combinate divin, intr-un chip misterios, dar asa de minunat, 60 procente de oxigen, 5 de carbon, unul de fosfor, foarte mici cantitati de sulf, sodium, clor, fluor, potasiu, magneziu, fier, cupru, aluminiu, grafit etc. In noi, avem elemente aflate in aer cam 96 de procente si doar vreo 4 procente din pamant.
     Toate aceste materiale sunt combinate si prelucrate in vasul nostru de lut, in care sunt asezate de Arhitectul Universului, intr-un mod uluitor de perfect, fiecare particica din trupul nostru la locul ei, ca sa actioneze din primele clipe, cand viata incepe cu prima bataie de inima a puiului de om, care inca n-a vazut lumina zilei.
     Am privit cu mare emotie imaginile din computerul meu cu inima si creierul, fiind uimit de dragostea, rabdarea si divina maiestrie cu care a creat Dumnezeu aceste organe, ca sa ne sutina si sa ne dirijeze viata, creindu-le cele mai subtile compartimente si legaturi, ca intr-o armonie perfecta sa conlucreze, ca sa dea fiecaruia din miliardele de fiinte umane de pe globul pamantesc bucuria de a trai si capacitatea de a gandi.
     Am patruns in detaliile despre partea cea mai importanta a sistemului nervos: creierul. Acest organ al gandirii si al constiintei, situat in cutia craniana si compus din trunchiul cerebral, creierul mic si emisferele cerebrale este o bijuterie pusa in noi, ca sa ne ajute sa ne simtim ancorati de Creator, la fiecare semnal de pulsatie al inimii noastre. Creierul este cel mai important organ electro-motor din corpul omenesc; si este unic, pentru ca toti nervii isi au terminalul acolo, dar el nu exista ca organ de transmitere a impulsului nervos propriu-zis.
     Creierul are nevoie de oxigenul din corp, folosindu-l pentru a „gandi”, cum are nevoie si de zaharul din sange pentru energia necesara acestui proces atat de divin, dar este un mister cum se formeaza gandurile, sentimentele, visele... Se stie, insa, ca el controleaza totul in fiinta noastra: inima, vorbirea, echilibrul, sentimentele, informatiile, metabolismul, digestia, vederea...
   Dumnezeu a facut creierul si l-a asezat in cutia craniana, ca sa fie protejat, lasandu-ne instructiunile necesare, ca sa-l pastram si sa-i purtam de grija, caci fara de el in stare buna avem in fata haosul neprevazutului. Sanatatea ne ajuta sa ne tina creierul in stare buna, cum ajuta si oricarui organ din corpul nostru.
   Eram inca fascinat de misterul creierului meu, cand am declansat, printr-o apasare de buton sa vad cum lucreaza organul cel mai vital din corpul meu: inima ce mi-a asezat-o Dumnezeu, chiar in pieptul meu...
   Ma uitam uimit si fericit, cercetand cu atentie, ca sa nu uit ce port si eu in pieptul meu. In fata mea, aveam o inima deschisa. Am constatat, spre uimirea mea, ca in realitatea anatomica, fiziologica si patologica se deosebeste o inima(cord) stanga si o inima(cord) dreapta. Paradoxul anatomic ce m-a fermecat este ca cele „doua inimi” formeaza un unicat fermecat ce ne tine viata care curge ca un rau ’n „liniuta de unire” dintre leagan si mormant!...
    „Inima stanga” este alcatuita din atriul stang ce primeste sangele arterial, care vine de la plaman, prin cele patru vene pulmonare; si ventriculul stang, care primeste, in diastola, sangele ce vine din atriul stang, iar in sistola, il evacueaza in artera aorta prin orificiul aortic, prevazut cu trei valve de aspect semilunar(valvula sigmoida aortica) separate prin orificiul atrioventricular.
     „Inima dreapta” este alcatuita din atriul drept ce primeste sange venos din marea circulatie prin orificiile venei cavei superioare si ale venei cavei inferioare si din  ventriculul drept.
     Priveam pe ecranul computerului cum lucreaza valvele, cu o precizie matematica si cum este trimis sangele in corp... Am ramas cu sufletul meu cantand de bucurie... Simteam cum imi batea inima mai tare in piept, simtindu-se parca cercetata de mine.
     Am fost creat si eu, si tu, cititorule, cu un asa de minunat aparat „inviat” de Dumnezeu, cand am inceput sa existam intr-o plapanda celula. si va lucra pana vom pleca cu nava cereasca, parasind casa pamanteasca.
     Sti, tu, cititorule, ce porti in pieptul tau? Iti cunosti tu “motorul” ce-ti poarta nava si-ti sustine viata pamanteasca?
   Inima este un organ musculos, cavitar, tetracameral, cantarind aproximativ 300 de grame, avand marimea pumnului unui adult. Este „o pompa aspiratoare-respingatoare”, care face posibila circulatia sangelui prin contractiile ei ritmice. Trecerea sangelui din atrii in ventriculi si apoi in arborele vascular dureaza 0,8 secunde si cuprinde contractia atriilor sau sistola atriala, care dureaza 0,1 secunde. Contractia ventriculilor, sau sistola ventriculara, care dureaza 0,3 secunde, relaxarea (repausul) sau diastola generala, care dureaza 0,4 secunde constituie asa numita „revolutie cardiaca”. Inima lucreaza cu o exactitate dumnezeiasca.
     Viata incepe doar prin prima bataie de inima la porunca Creatorului ei. Bataile ei ne insotesc toata viata. Mai incete, mai rapide, pulsatiile inimii ne amintesc ca vine o clipa, cand inima va inceta sa mai bata si-si va preda esenta vitala Celui ce i-a poruncit sa bata si sa osteneasca anii predestinati pentru fiecare din noi. Inima munceste din greu, in pieptul meu, ca si in al tau, pompand mai mult de 3,500 de litri de sange in timp de o ora, in cei 12 kilometri de vase de sange din corpul uman, iar de-a lungul vietii batand, fara intrerupere, zi si noapte, de aproximativ 2.700.000.000 de ori. Inima continua sa bata chiar si atunci cand este scoasa din corp, iar muschii inimii vor continua sa bata chiar daca este taiata in bucati.  
   Doamne, cu ce “giuvaier” minunat ne-ai dotat doar sa traim pana murim ...si sa ne formam, in scoala Vietii, ca sa putem intra in Imparatia Ta!  
   Inima este organul care pompeaza fara incetare, produce si continua viata ce ne-a fost daruita la nastere si curge in numarul de ani ce ni s-au acordat de Dumnezeu, ca sa traim pe acest pamant: locul de antrenament pentru zborul final spre tara Reala, unde se traieste o vesnicie de fericire si  bucurie...   

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page