Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

POLEMOS: REMUS DIN CUIBUL VULPII

Corneliu FLOREA

 
Remus Pricopie este ministrul educatiei nationale romane in guvernul prim-ministrului  Victor Ponta si cum e prim-ministrul asa trebuie sa fie si ministri lui: manechine logoreice pe ecrane. Pe langa faptul constatat ca, de cand sunt la guvernare, nu au facut nimic bun pentru Romania, pe ecranele de plasma des le scapa si porumbeii nulitatii lor intelectuale.

De curand, pe postul TV Digi 24, domn ministru Remus – legendar nume roman – a fost intrebat de catre interlocutoarea Elena Vijlie.: „In ce oras s-a nascut Romulus si Remus?”. Fara sa clipeasca, Remus, care a trecut prin universitatile lumii – Bucuresti, Washington, Cambridge, Buffalo, Londra – a raspuns: „Nu stiu daca s-au nascut intr-un oras anume, pentru ca ei au fost gasiti de cineva in padure, intr-un cuib, cred ca vulpea nu era  cetatean…”  Elena Vijlie, il intrerupe brusc, corectandu-l: „Nu este vorba de o vulpe, ci despre lupoaica!”.

Cerule Mare, ce intrerupere nedorita! Daca Elena Vijlie, ramanea muta de stupefactie, ministrul lui Ponta, isi continua fabulatia cu cuibul vulpii si noi am fi aflat cu totul o alta legenda despre Romulus si Remus. Ce pierdere in cultura universala din cauza femeilor care nu stiu sa asculte, doar sa intrerupa! Privesc si re-privesc video incercand sa-mi imaginez cam cum ar fi fost fabulata antica legenda in continuare de Remus, ministru educatiei nationale:

„In vremea aceea nu era nici un oras pe acolo, doar coline impadurite pline de patrupede cu coada si zburatoare ce aveau cuiburi. O vulpe, incercata numai de insatisfactii in anturajul si vizuina ei, deveni melancolica, practic facu o depresie si cauta o iesire, un schimb de mediu, de locuinta. Intr-o zi, intalni un corb ce statea pe ram facandu-si siesta dupa ce mancase un cascaval intreg, asa ca trecu peste laude si intra in subiect. Corbul, ce avea vreo doua sute de ani, inca nu mai auzise asa povesti de neimplinire si o asemenea propunere. I se facu mila si accepta schimbul de locuinta cu conditia ca ea sa cloceasca ouale  din cuib. Vulpea accepta, platind si filodorma ceruta. Cand se catara in cuibul corbului, afla numai doua oua pe care le cloci, asa cum le-a fost intelegerea. Dupa un timp, minune, din cele doua oua iesira doi prunci, putin diferiti, asa ca pe unul l-a numit Romulus si pe celalalt Remus. Acum, vulpea devenita doica era foarte ocupata cu ei, cu schimbarea scutecelor, cu alaptatul si-i trecu depresia tot coborand si urcandu-se in copac, in cuibul cresa. Intr-o zi, la intoarcere, il gasi in cuib numai pe Remus. Unde-i Romulus? S-a dus sa infiinteze Roma, dupa care noi devenim cetatenii ei. Iar eu am sa plec in Dacia cu legiunile lui Traian, sa-i latinizam pe barbarii aceia, nemiscati, batuti in cap acolo de la facerea lumii. Eu am sa-i latinizez intr-o suta saptezeci de ani si astfel voi deveni ministrul educatiei lor nationale!  si vulpea, dintr-o data, deveni mandra de ce clocise”.
       
Aceasta noua legenda scoasa dintr-un cuib, ca din palaria iluzionistului, in care o vulpe a fost doica lui Romulus si Remus, nu am avut norocul sa o ascultam din gura acestui lefegiu politic, ce nu-si cunoaste nici originea numelui sau, daramite istoria natiunii noastre, din cauza interlocutoarei, fiindca i-a taiat macaroana, corectandu-l cu o lupoaica, cum bine stia ea.

Ne era destul harababura electorala, in care urmasii plebei romane isi dau in cap pentru picioarele scaunului de la Cotroceni, acum, dupa noua legenda cu vulpea din cuib, va trebui sa schimbam atatea si atatea in istoria scolara, in cultura si educatia noastra nationala, sa daramam statui, vorba poetului. Pai da, intai trebuie sa  dam jos de pe soclurile din Romania Lupa Capitolina si in locul ei sa ridicam columne in varful carora intr-un cuib, cat cele de berze din varful stalpilor de beton ai retelelor comunale, sa troneze o vulpe pe oua : vulpes pricopiensis!
 
Este o Lupa Capitolina si in Bucuresti! Oare acest Remus sa nu o fi vazut vreodata, nu i-a aruncat o privire de curiozitate, nimeni in toti anii lui sa nu-i fi vorbit de ea ? Acest urmas al Romei, este profesor universitar de tip nou, fost decan actualmente rector la SNSPA(?!?), poate o supra-universitate nationala de studii politice (traseiste) si administratie (corupta)! Ma apuca mila crestina gandindu-ma la studentii lui. Si nu numai Lupa Capitolina trebuie data jos printr-o ordonanta de urgenta Ponta, ci mai ales statuia Traian si Lupoaica  de pe treptele Muzeului National de Istorie, care, e drept, ar fi o mare usurare pentru bucurestenii ce au spus despre ea, citez: penibila, ridicola, kitsch, oribila, grotesca,  mizerabila, blasfemie. Ce cauta aici cotropitorul si jefuitorul Daciei, unde sunt statuile lui Burebista si Decebal aparatorii acestui neam?
 
Acesta este Calea Victoriei despre care primarul capitalei, tovarasul doctor Oprescu, a spus ca va fi un traseu cultural, dar, cu aceasta statuie a ajuns un traseu antinational, cultura romaneasca este la pamant de 25 de ani, datorita guvernelor cu ministri culturii si ai educatiei avuti. Remus Pricopie „ministrul educatiei nationale” la inceputul anului scolar 2014–2015 nu s-a ingrijit nici macar sa puna ABECEDARE NOI copiilor ce incep scoala! Cata degradare.

Corneliu  FLOREA
septembrie 2014
Winnipeg, Canada

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page