Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DESPRE BUCURIA VIETII

Marina GLODICI


Una dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le cultivam de-alungul intregii noastre trairi pamantene este bucuria de a trai. Fara aceasta bucurie profunda ce izvoraste din dragostea de viata, incandescenta sufletului poate sa dispara, potrivit cu afirmatiile unora, odata cu inaintarea timpului, dar chiar si de la cele mai fragede varste. De cand ne nastem, raul care lupta mereu impotriva tuturor, are ca scop primordial sa rapeasca fiintelor umane bucuria de a trai ce deriva din dragostea neconditionata, facand astfel din oameni niste trecatori prin aceasta lume blazati si usor de manipulat, lipsiti de vointa de a lupta impotriva raului si de a spune un „NU” categoric: urii, pizmei, certurilor, ambitiilor, rautatii si altor roade ale egoismului uman.
De multe ori cand stateam de vorba cu interlocutorii mei, observam cu usurinta cat putem obosi sub presiunea atator oameni care parca sunt teleghidati sa necajeasca, sa faca rau aproapelui, cu scopul unic de a le fura bucuria de a trai, de a le lua entuziasmul de pe fata, avand chiar satisfactia sa isi vada semenii ca „sunt la pamant”. Trebuie sa marturisesc ca am trait clipe in care daca nu eram ridicata de Duhul Sfant al lui Dumnezeu nu stiu daca mai puteam azi iubi, zambi sau spera ori lupta mai hotarat „impotriva duhurilor rautatii care stau in locurile ceresti” din oameni.  
Bucuria de a trai, ori bucuria vietii isi are radacina nepieritoare doar in dragoste, fiind a doua componenta a roadei Duhului Sfant (Galateni cap. 5). Sufletul omenesc e ca si un pamant in care ce semeni aceea cultivi si seceri. Degeaba strangi in memorie multe lucruri frumoase, daca nu le imprimi in sufletul tau si le practici ca un om nou si sfintit prin harul nemarginit al lui Dumnezeu. Lucruri necunoscute? NU! Doar uitate de multi si pentru altii sunt niste teorii, de aceea „practica i-a cam omorat” prin iubirea de sine si de lucrurile materiale, care se pare ca le-a anihilat cu totul fericirea si bucuria vietii, inlocuindu-le cu satisfactie, ori noroc, cum spun ei. Vorbeam despre fericire ca si de o stare in care aspiratiile sunt atinse, iar bucuria vietii consta in a le pastra ca si o comoara nepretuita. Si primul lucru pe care trebuie sa il respectam si sa il pastram cu sfintenie este insasi Viata din noi. Ea ne este data de Dumnezeu pentru a urma „scoala nobletei” prin golirea sinelui, (asta, insemnand si suferinta uneori) si umplerea cu Duhul Sau. Ca sa putem intelege ca bucuria noastra nu poate fi deplina doar atunci cand avem bucuria Domnului Isus, adica cea a libertatii sufletesti de sub toate faradelegile si tentatiile acestei lumi.
Si oare, cum putem avea bucuria de a trai cu adevarat in noi? Bucuria vietii care nu ne-o poate rapi nimeni si niciodata este bucuria manturii, ce deriva din credinta fiecarui ins in jertfa Domnului Isus si pocainta si regretul pentru toate faptele rele savarsite. Abia atunci, Duhul lui Dumnezeu creaza in om o personalitate spirituala care implementeaza o stare de bucurie launtrica profunda independenta de imprejurari si care lumineaza mereu fiecare coltisor sufletesc si il face sa se simta iubit cu adevarat, scapat de orice situatie grea si de sub povara tuturor tentatiilor lumesti de incalcare a legilor divine si a celor pamantesti.
Sa ai bucuria de a trai! Ce frumoasa stare! Sa traiesti cu bucuria omului implinit prin credinta ca Dumnezeu te-a inclus in planul Sau de manturire si sa ai onoarea sa fii lucrator impreuna cu El. Sa lupti impotriva oricarui fel de nelegiuire alaturi de cerul intreg pentru binele intregii rase umane. Sa stii ca traiesti sub ochii Creatorului care vede totul si stie totul despre fiecare, e o mare bucurie. E o mare implinire sa traiesti cu bucuria omului care are o constiinta curata prin credinta ca Domnul Isus te-a mantuit de sub puterea pacatului care incearca sa degradeze omenirea. Daca bucuria adevarata a vietii isi are sorgintea in dragoste, atunci ea este promotoarea pacii launtrice care „intrece orice pricepere” omeneasca. Bucurie in momente de incercari? DA! Bucurie cand oamenii te lovesc, te barfesc si cauta sa te destabilizeze prin orice mijloace? DA!        
Intr-o alta ordine de idei, nu poti sa-i multumesti o lume intreaga si de judecata ei nu scapa nimeni. Daca te vede ca esti optimist in necazuri, incerci sa te increzi in providenta si  astepti ajutorul lui Dumnezeu in liniste si pace sufleteasca, sunt unii care spun ca esti insensibil, neinteresat, inconstient si alte „epitete si comparatii” din partea celor care nu inteleg si nici nu vor sa inteleaga ca scaparea noastra se afla doar in Dumnezeu. El e gata sa ne ajute, sa ne mantuiasca sa ne este alaturi in orice imprejurare. El ne intelege cu adevarat si absolut pe toti. Slava Lui!
Asadar, sa avem dragoste de viata, bucuria vietii si a muncii implinite printr-o constiinta curata, deoarece acesta este secretul unei vieti pline de sens. Bucurati-va, pentru ca avem un Dumnezeu VIU si plin de bunatate si indurare innoitoare! „Bucurati-va in Domnul! - zic, iarasi zic: Bucurati-va!”

Marina GLODICI
Baia Mare
18 septembrie 2014

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page