Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"CACI MÂNTUIREA VINE DE LA IUDEI" (Ioan 4, 22)


Chiar asa?  Nu vine mantuirea de la Dumnezeu? Nu vine mantuirea prin Isus Hristos? Nu zice Biblia "In nimeni altul nu este mantuire caci nu este sub cer nici un alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mantuiti"? Nu este crestinatatea pe drumul bun catre Viata vesnica prin jertfa Mantuitorului? Ce inseamna "Mantuirea vine de la iudei", cuvinte rostite de Insusi Domnul si ramase scrise nu fara rost, in Evanghelia dupa Ioan 4, 22?
De facut mai intai deosebire intre un popor ca natiune si un popor ca religie. Genealogia de neam nu confera automat religia si deloc mantuirea. In ce popor ne nastem nu depinde de noi. Religia si mantuirea insa sunt "optionale",  pe baza de "alegere", nu ni se impun, le alegem, le cerem, le primim de la Dumnezeu ca o favoare pe care El ne-o face. Exista o legatura mai stransa intre iudei si iudaism decat intre crestini si crestinism prin diversitatea etniilor care formeaza crestinismul, dar in nici un caz certificatul de nastere nu inseamna si certificat de mantuit afara de intelegerea ca Hristos a murit pe cruce ca "oricine" care crede in El sa fie mantuit.
Prin genealogia lor de neam, putini crestini sunt iudei. Prin genealogia lor de credinta insa, toti crestinii sunt iudei si toti iudeii ar trebui sa fie crestini. Crestinismul nu s-ar fi putut naste fara "mostenirea iudaica" ascunsa in simboluri mii de ani si descoperita in aratarea lui Isus Hristos ca implinire, iar iudaismul ramas fara primirea lui Isus Hristos ca incoronare a fagaduintelor care au facut tezaurul lor spiritual, ramane in urma cu doua mii de ani batand pasul pe loc precum zecile de ani in pustie cand nu le trebuiau decat cateva zile sa treaca in Canaan.
Unul din elementele noastre de identitate este si religia si desigur nu "intamplator" acest lucru. Daca n-ar fi important n-am fi intrebati, s-ar mai "simplifica" din datele identitatii, dar deocamdata nu s-a renuntat la aceasta intrebare, ce religie ai, nici chiar in locurile in care poti avea orice religie sau nici una. Pe noi nu ne intereseaza deloc identitatea religioasa oficiala a cuiva, ci doar am vrea sa intelegem ca de fapt crestinismul nostru, suportul nostru sufletesc frumos are ca genetica spirituala iudaismul. Biblia vorbeste foarte clar in aceasta privinta. Crestinul poate sa nu fie evreu ca nastere, dar iudeu ca religie nu are cum sa nu fie. Domnul Isus ne spune in textul despre care discutam "Mantuirea vine de la iudei", fara nici un semn de dubiu asupra acestui lucru.
Prin cele ce discutam astazi nu facem propaganda pentru sau impotriva evreilor ca neam. Din acest punct de vedere toti oamenii sunt egali. Din punct de vedere spiritual insa, ca stiinta a mantuirii, crestinismul este grefat, "altoit" cum zice Biblia pe iudaism. De fapt iudaismul debarasat de "traditia" lui si "crestinismul" debarasat de "traditia" lui sunt acelasi lucru. Ceea ce face deosebirea si de multe ori conflictul intre iudaism si crestinism sunt "traditiile" lor foarte diferite care n-au nici un rol in mantuire. Apostolul Pavel se ocupa pe larg in epistolele sale si in special in cea catre Romani, de lamurirea acestei probleme. Iudeii au purtat de-alungul a mii de ani tezaurul cunostintei despre mantuire in Mesia, tezaur autentic. Greseala lor incredibila, cand a venit Mesia, - Isus Hristos - L-au refuzat. Crestinismul primar nu a fost altceva decat floarea iudaismului.  Inima lui batea implinirile profetice iudaice, pentru ca Hristos al crestinismului este acelasi Mantuitor al promisiunilor facute iudeilor prin sistemul religiei lor.
In timp, cautand sa fie "de sine statatoare" ca o replica mandriei iudeilor, crestinatatea si-a format propria-i aroganta dispretuind radacinile adevarului iudaic din care se tragea, cum zice apostolul, ca un "altoi" care se faleste impotriva pomului in care e altoit.
 
Inchipuiti-va acum ca Biblia s-ar termina pana sa inceapa Evangheliile. Vechiul Testament am zice noi.  Iudaismul. Jertfa Domnului pe cruce ar lipsi, ar fi neadusa. Inchipuiti-va de asemenea ca Biblia ar incepe cu Evangheliile lipsind Geneza lucrurilor, fiintelor si omului si legile existentei lor si promisiunile salvarii din moarte. Noul Testament, am zice noi. Crestinismul.  Una ar fi o neimplinire. Cealalta ar fi o nemotivatie.  Cand Domnul Isus zice "Mantuirea vine de la iudei" inseamna ca Noul Testament vine din Vechiul Testament, inseamna ca crestinismul vine din iudaism si ce vine niciodata nu se contrazice cu cel din care vine.  Intelegand amandoua aceste religii in una singura ar fi suficient sa spunem suntem iudei sau crestini. Pentru ca deja cei doi termeni circula, suntem de fapt iudeo-crestini.
Poate cel mai indicat aspect al acestui lucru pe care ar trebui sa-l amintim, este ca iudeul care Il refuza pe Hristos ca fiind element crestin si nu iudaic si crestinul care inlatura Legea Celor Zece Porunci ca fiind element iudaic si nu crestin, comit o greseala la fel de mare care-i pot costa pierderea lor vesnica.
Daca lumea tot e impartita in iudaica si crestina, religia adevarata oricum s-ar numi ea trebuie sa fie de esenta iudeo-crestina si iat-o frumos descrisa in ultima carte a Bibliei, Apocalipsa 14, 12:  "Aici este rabdarea sfintilor, care pazesc PORUNCILE LUI DUMNEZEU (iudaism) si CREDINTA LUI ISUS" (crestinism).
Acesta este testul ca ne aflam sau nu in religia cea buna.  Daca ne e rusine sa acceptam ca "mantuirea vine de la iudei" si refuzam LEGEA MORALA (Tora) pe motiv ca tine de religia iudaica, sau daca ne e rusine sa credem in Isus Hristos ca Mantuitor al nostru pe motiv ca aceasta este o problema a "neamurilor" si nu a iudeilor, suntem in afara Bibliei si deci a mantuirii.
Ascultarea de Poruncile Divine si credinta in Isus Hristos sunt mai presus de orice religie, oricum ar fi numita ea.
Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page