Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din nou Elita Poloneza...

 by Vavila Popovici

Raleigh, North Carolina, USA

Zilele acestea eram cu gandul la tot ce inseamna simtirea poloneza. Am scris despre un concert care-l avea ca protagonist pe tanarul pianist polonez Rafal Blechacz, am scris despre Masacrul de la Katyn, amintindu-mi de evenimentele anului 1940, cand elita tarii, aproximativ 22.000 de ofiteri, politisti si civili au fost executati de fosta politie politica sovietica (NKVD). Katyn, despre care auzisem mai demult fiind o padure situata la o distanta mica de orasul Smolensk din Rusia. Si in dimineata acestei zile de 10 aprilie 2010 aflu de tragicul eveniment  in care si-au pierdut viata Presedintele Lech Kaczynski, sotia sa, impreuna cu alti oameni reprezentanti ai elitei poloneze, printre care Ryszard Kaczorowski - fost ultimul presedinte al Poloniei in exil, in perioada 1989-1990 ; vicepresedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez ; directorul biroului de presa al Presedintiei; presedintele Biroului National de Securitate; secretarul de stat al Cancelariei prezidentiale ; subsecretarul administratiei prezidentiale; ministru adjunct al Afacerilor Externe; seful Statului Major al armatei poloneze ; vicepresedintele si secretarul Comisiei pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn; cativa membri al Camerei inferioare a Parlamentului ; avocatul polonez al poporului ; guvernatorul Bancii Centrale a Poloniei; presedintele Institutului Polonez pentru Memoria Nationala ; un preot romano-catolic si altii, in total 132 de pasageri ai avionului prezidential polonez. Se indreptau spre Smolensk, pentru a marca implinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn. Corpurile neinsufletite ale victimelor vor fi transferate la Moscova, pentru a fi identificate, a declarat premierul rus Vladimir Putin, cel care conduce comisia de ancheta a accidentului aviatic de la Smolensk.

Arhiepiscopul Varsoviei a declarat despre accident: "Este o adevarata tragedie nationala". Nici nu pot descrie tragedia rudelor, mamelor, prietenilor, nici nu pot vorbi despre copii. Cuvintele sunt prea sarace si slabe. Este una dintre tragediile natiunii noastre, momentul in care Polonia a pierdut floarea politicii, culturii si istoriei sale, pentru a doua oara acum, langa Katyn".

  Lech Walesa, fostul presedinte al Poloniei, la aflarea vestii prabusirii avionului prezidential, a strigat: "Iisuse, Sfanta Maria, este o tragedie de neimaginat, o nenorocire de neimaginat!"

Asa este! " In urma cu 70 de ani, la Katyn, sovieticii au eliminat elitele poloneze. Astazi, elita poloneza a pierit, in timp ce se deplasa pentru a aduce un omagiu polonezilor ucisi in 1940.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page