Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Enigme la Palatul Victoria

Contrastand prin pozitia sa politica evident cu conotatii de dreapta, fata de stanga etatista afirmata de PSD-ul condus din umbra de Ion Iliescu, guvernarea actuala si-a propus sa impuna un alt curs vietii economice si sociale nationale. Este, de altfel, definitorie declaratia prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu, care a aratat ca Executivul are un program coerent liberal democrat, bazat pe un acord ferm al componentilor structurilor politice afiliate la actul de guvernare si se considera a fi exponentul aspiratiilor tuturor romanilor, indiferent de etnie sau de conceptii religioase. Afirmatiile guvernului sunt corecte. Enigma este in ce priveste corespondenta primului ministru cu vointa Aliantei D.A. si posibilitatile coalitiei guvernamentale, deja incercata de confruntari interne, nascute din interese pur egoiste, de orgolii politicianiste, exprimate in goana dupa fotolii, fie ele chiar de prefecti sau subprefecti. In timp ce in guvern lucrurile par oarecum transante, desi exista contestatii publice indeosebi asupra unor ministri din varii motive, in teritoriu, divergentele apar sfasietoare, provocate de aparitia unor prefecti doriti de UDMR, inclusiv in judetul Covasna cu populatie majoritar maghiara. Jocul devine cu atat mai artificial, cu cat noii prefecti au o existenta efemera. Aceasta deoarece, chiar peste un an, prefectii vor trebui sa fie alesi prin concurs, nu pe criterii politice, conform unor norme impuse de noua lege administrativa. Ei nu vor mai fi reprezentantii guvernarii politice aflate la putere, la un moment dat, ci simpli functionari publici, care asigura legalitatea deciziilor organelor locale. Alianta D.A. si-a propus cel putin trei prioritati guvernamentale esentiale ca ritm si profunzime: reducerea fiscalitatii, privatizarea in domeniul utilitatilor publice si, in fine, normalizarea pietii muncii, punandu-se accent pe deplasarea fortei de munca din agricultura, unde exista un enorm surplus, indeosebi catre sectorul serviciilor. Conform programului anuntat in campania electorala, Alianta D.A. a si introdus cota unica de impozitare de 16 la suta. Totul difera, de la gandirea politica, la metodele de aplicare in sistemul economic, fata de viziunea vetusta etatista, mai cu seama a guvernelor Vacaroiu si Nastase. Intemeindu-si actele pe o conceptie liberalista, net capitalista, ceea ce constituie o modificare de esenta, Executivul Tariceanu si-a inceput activitatea in forta, nu cu promisiuni cum se proceda de 15 ani, in conditiile unei democratii de fatada, ci prin acte legislative fundamentale care, teoretic, cel putin, creeaza surse de economisire monetara, dar si capitaluri pentru investitii.

Problema care se pune este insa daca toate reformele deja incepute nu vor pune in pericol Bugetul national. Guvernul a scazut cota unica de impozitare pe profit, pe care Executivul anterior a refuzat sa o aplice, desi se vedea limpede necesitatea ei, preferand sa urmeze cu docilitate impotrivirea vehementa a domnului Ion Iliescu, a carui gandire economica a ramas cantonata in nebuloasele viziunii comuniste. Prin diminuarea impozitarii salariale la o cota unica si, in fine, revenirea impozitarii pe dividende se spera, potrivit calculului, ca aceasta reforma fiscala sa aduca in buzunarul contribuabililor peste un miliard de euro numai in anul 2005. Suma se va dirija inerent spre consum, economisire si investitii. In continuare, daca evolutia fiscalitatii va permite, guvernul promite si scaderea taxei pe valoarea adaugata - TVA, de la 19 la suta, la 16 la suta in general, plus o diminuare si mai accentuata a TVA-ului in cazul medicamentelor si produselor actului de cultura - carte, spectacole, presa etc. In plus ar urma si o diminuare cu inca 10 procente a impozitarilor pana in anul 2008. Aici apare inca o enigma. In conditiile in care fiscalitatea se reduce, cum vor fi sustinute tocmai acele sectoare precum invatamantul, sanatatea si cultura, atat de vitregite astazi?

Raspunsul la aceasta dilema este greu de dat, cu cat guvernarea Adrian Nastase, intuind inerenta predare a stafetei, a lasat cu cinism actualului guvern cateva capcane capabile sa saboteze in subteran programul fiscal anuntat de Alianta D.A. inca in campania electorala. Aici apare decizia luata in ultima clipa de guvernul Nastase privitoare la despagubirea de catre stat a deponentilor la Fondul National de Investitii - FNI, desi acest fond a reprezentat o afacere privata, initiata de Sorin Ovidiu Vantu, personaj care, impreuna cu asociatii sai, nu a dat seama nici astazi in fata Justitiei de faptele savarsite. Decizia apare cu atat mai suspecta, cu cat printre cei care au beneficiat de banii lui Vantu se afla insusi presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. O alta capcana este acordarea unei prime de stat pentru proprietarii de automobile care isi schimba masina veche cu alta noua. Ordonanta emisa de guvernul Nastase in ultimele zile inainte de predarea mandatului apare cu atat mai ciudata, cu cat ea are caracter aberant din punct de vedere economic. Aceasta, deoarece nu statul este cel interesat in vanzarea de automobile noi, ci fabricantii care vin la piata in conditiile concurentei. Iar a da bani de la Bugetul national, colectati de la intreaga populatie, unui numar oarecare de proprietari de automobile creeaza inerent favorizarea atat a acestora, cat si a producatorilor de masini, in dauna contribuabililor. In fine, alta capcana este aplicarea ordonantei guvernului Nastase si ea emisa pe ultima suta de metri, privitoare la dezdaunarea celor care au depus bani la CEC in perioada de pana in 1989, pentru achizitionarea unui automobil "Dacia", dar nu au primit masina. In total, aceste ordonante insumeaza plata a peste 10.000 de miliarde de lei dati de la Buget, dintr-un foc.

Evident, o suma atat de mare ar greva Bugetul national, intr-o maniera in care ar face imposibila aplicarea imediata a programului guvernamental in intregul sau. Noul guvern vine insa cu o modalitate diferita de executie bugetara, anuntand de la inceput ca nu va continua sub nici o forma sistemul de sinecuri sociale, adica de mituire in scop electoral, inclusiv a unor categorii foarte numeroase de asistati, care primesc bani de la stat, trandavind. Calculele prezentate de Executiv arata ca, spre a se asigura sumele destinate alimentarii cu bani nemunciti a corpusului electoral al PSD-ului, in ultimii trei ani au fost inventate o multime de taxe, inclusiv accizele la carburanti si energia electrica. Astfel, numai in prima jumatate a anului 2004 s-a adunat un plus la Bugetul national de 10.000 de miliarde de lei, bani irositi pe criterii electorale. In total, mita electorala a PSD-ului s-a ridicat la peste 20.000 de miliarde de lei luati de la populatia activa. S-a socotit ca pentru fiecare persoana adulta numai din mediul rural, guvernul Adrian Nastase a dat intre 3 si 5 milioane de lei in perioada campaniei electorale din 2004, sub pretextul unor asa-zise ajutoare sociale. Desigur, asemenea comportamente de mituire deghizata sunt reprobabile si, in pofida celor scontate de expertii PSD-ului, banii s-au dus pe apa sambetei, rezultatele alegerilor confirmand acest lucru. De criticat nu este acordarea de ajutoare sociale, fapt absolut rezonabil, ci sistemul in care se deruleaza acesta. Un alt capitol major al actului de guvernamant, deja promis si demarat este recalcularea pensiilor, astfel incat sa nu mai existe discrepante intre cei care s-au pensionat inainte de 1992 si cei care se pensioneaza astazi. Efortul acesta va costa Bugetul circa 30.000 de miliarde de lei. Sunt doar cateva calcule care pot arata dificultatile bugetare ale noului Executiv. Expertii PNL au anuntat ca au pus deja la dispozitia guvernului instrumentele financiare necesare pentru depasirea impedimentelor. Evident, daca acest program in care economia este eliberata de interventia politicului, va reusi, in sfarsit, Romania va putea depasi penibila situatie de tara saraca, absolut nemeritata. Compozitia noului guvern sugereaza insa existenta unei echipe de sacrificiu. Cel putin doua elemente sunt sugestive in acest sens, anume ca planeaza de la inceput spectrul alegerilor anticipate, iar in al doilea rand ca marii specialisti ai Aliantei D.A. inca nu au fost utilizati in actul efectiv de guvernare. Fuziunea PNL cu PD intr-un nou partid, anuntata atat de presedintii celor doua formatiuni politice, cat si de seful statului, probabil ca va clarifica situatia intr-o maniera pozitiva.

Gh. Bassarabescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page