Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (684)

* Din nou in necunostinta de cauza, din nou eronati si de rea credinta, din nou lipsiti de cele mai elementare notiuni de bun simt, creierele atrofiate si lipsite de circumvolutiuni ale celor care-si castiga existenta datorita ignorantei in care se afla o alarmanta proportie a populatiei mapamondului, se lanseaza in afirmatii de loc curtenitoare la adresa SUA. Comentariile provin de la Organizatia Natiunilor Unite si fac referiri directe la contributia acestei inegalabile democratii pentru victimele diferitelor calamitati naturale, inclusiv uraganul Tsunami. Se ignora cu desavarsire faptul ca prin generozitatea acestui unic si minunat popor, 241 miliarde de dolari sau 2.2% din produsul global brut se indreapta spre cei mai putin privilegiati ai lumii; se uita, intentionat sau nu, ca 60% din fondul de alimente mondial, pus la dispozitia saracilor lumii, provine tot din generozitatea noastra; nu se aminteste ca peste 80% din fondurile de intretinere a institutiei in care o masa de tembeli isi desfasoara inactivitatea si isi plimba "pretioasele madulare“, provin tot din taxele noastre; nu se specifica faptul ca populatia cea mai afectata de Tsunami provine din sud-estul Thailandei, este de religie islamica, lupta de peste 30 de ani pentru crearea unui stat fundamentalist islamic si face parte din organizatia terorista Al-Queda : nu se mentioneaza faptul ca asa zisele lagare de refugiati, in care populatia beneficiaza de cazare, hrana si intretinere gratita, sunt finantate in totalitate din marinimia acestui popor. O Sancta Simplicitas…. Tuturor acestor ignoranti, care ar putea fi pusi la zid pentru port ilegal de creier, si nu numai lor, le reamintesc o fraza celebra dintr-un discurs al lui Emil Zola, publicat in Le Figaro: "La verite est en marche: rien ne peut plus l’arreter". (Adevarul a pornit la drum; nimic nu-l mai poate opri.)

* Foarte probabil ca multi dintre d-voastra n-au auzit de Drew Westen. Nu, nu va acuz de ignoranta sau de un nivel educational precar! Conform unui percept, pe care marea masa a populatiei il impartaseste, creierul este structurat ca un computer, avand spatii limitate pentru "primirea" informatiilor si poate inmagazina un anumit numar dintre ele; odata ocupate spatiile respective, nu mai putem receptiona nimic si este nevoie sa "stergem", sa uitam o parte dintre ele. Asa se explica dece foarte multe persoane nu-si incarca memoria cu informatii pe care le considera inutile, rezervandu-si "spatiile“ pentru informatii utile. Din nefericire, trec in imparatia lui Hades fara sa fi completat acest ciclu! Dar, sa revin la Drew Westen. Domnia sa este profesor de psihologie la Emory University si autorul unor studii privind ratiunile care stau la baza luarii deciziilor umane. Drew, sustine ca o alarmanta majoritate a populatiei isi bazeaza deciziile nu pe fapte concrete sau elocvente ci pe convingeri personale, de cele mai multe ori departe de realitate. Alarmant este faptul ca fiecare isi are propriul lui adevar, nu bazat pe o realitate obiectiva ci pe orientari politice, religioase sau economico-sociale. Chiar daca nu credem in ceea ce afirmam, exista o tendinta generala de a ne impune punctul nostru de vedere. Personal, cu tot respectul pentru valoarea stiintifica a studiilor efectuate de Drew, le consider depresionante. Inclin, in ignoranta mea, sa cred ca important este sa cautam adevarul si sa avem curajul si taria morala sa credem in el, chiar daca este contrar punctelor noastre de vedere, Suna utopic, nu….?

* In cateva zile ne va parasi Colin Powell . Ca o parere strict personala, plecarea lui Colin va constitui o imensa pierdere pentru administratia presedintelui George W Bush. Nu, nu pentru faptul ca viitorul ocupant al celei mai inalte pozitii din State Department n-ar putea egala performantele lui Colin, ci datorita carismei, cu totul si cu totul deosebite, pe care a avut-o Colin. Absolvent de West Point, calit pe campurile de lupta si junglele Asiei de Sud-Est, diplomat inegalabil ale carui performante trec in obscuritate pe cele ale lui H. Kissinger sau M. Albright, de o modestie care ar putea constitui un exemplu pentru toti pretinsii politicieni ai lumii (apropo, masina personala este un Volvo de peste 10 ani vechime), Colin este singurul membru al unei Administratii care si-a atras respectul inamicilor nostri, cat si increderea prietenilor. Ma bucura ca ratiunile familiale au primat, iar Colin isi va petrece restul zilelor alaturi de distinsa lui sotie, Alma. Happy retirement, Colin !

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page