Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ziua Nationala a Marii Uniri si Revolutia din Decembrie 1989 comemorate la Sacramento, CA

Prof. dr Marius Petraru

Alegerile prezidentiale din decembrie 2009 nu au reusit sa eclipseze nici de aceasta data omagiul adus eroilor neamului romanesc de Ziua Nationala a Romaniei. Patriotismul, un simbol alterat si sugrumat de o clasa politica bolnava si o Romanie infometata care se chinuie sa tina pasul cu o Europa batrana care ea insasi e gata sa se clatine sub greutatile tratatelor si proiectelor de la Lisabona a supravietuit ca un brand pretios in inimile si sufletele romanilor californieni. Oglinda Bucurestiului si a Romaniei in preajma zilei de 1 Decembrie ne arata o tara zgribulita, dezbracata de certurile si trocurile politice dar si flamanda dupa adevar si speranta. Dupa douazeci de ani regimul comunist inca ne mai urmareste ca o fantoma prin zidurile si salile parlamentului sau a Casei Poporului incercand sa se strecoare printre randurile unor legi fanariote subrede, scrise cu cerneala rosie sovietica si parafate cu zidurile groase ale Berlinului.

In comunitatea romano-americana putini sunt aceia care isi mai amintesc de 1 Decembrie 1918 sau Decembrie 1989 si atunci ne punem firesc intrebarea: la ce bun sa ne mai numim romani daca amintirile si dragostea pentru neam si tara au paralizat in acest decembrie 2009 sub atrileria grea a neadevarului, a indiferentei si ignorantei. Diaspora romano-californiana nu trebuie sa ofere nici o scuza in fata mormintelor inaintasilor nostri care s-au jertfit pentru o viata democratica noua si pentru o Romanie libera si independenta. Cataclismul vietii politice de la Bucuresti si resursele economice limitate ne-au incapatanat si in acest an ca, Asociatia Culturala Miorita sa sparga inca odata mitul unei diaspore tacute si paralizata de nestiinta si ignoranta fata de o Romanie care isi plange fiii cazuti pe fronturile de lupta de la Oituz, Marasesti, Jiu sau pe caldaramurile reci ale Timisoarei.

Clopotele neatarnarii neamului au batut si in inimile romanilor care s-au strans in seara zilei de 28 Noiembrie pentru a aduce un omagiu eroilor cazuti pe fronturile de lupta din Primul si al Doilea Razboi Mondial sau la Revolutia din Decembrie 1989. In mica sala de la American Legion din Rio Linda decorata cu costume traditionale portului romanesc si cu icoane si produse de arta bisericeasca, peste 200 de compatrioti au intonat imnurile de stat ale Romaniei, Statelor Unite, Californiei si Uniunii Europene. Cuvantul de deschidere i-a apartinut domnului Viorel Nicula, presedintele Asociatiei Culturale "Miorita" care a amintit despre importanta actului politic de la 1918 si despre datoria romanilor din diaspora de a celebra jertfa eroilor neamului cazuti la datorie in acel sangeros an, 1918.

In cinstea memoriei ostasilor romani care s-au jertfit in timpul Campaniei din 1916-1918, un sobor de preoti in frunte cu preotul Emil Ardelean si parintele protopop Vasile Sauciur de la biserica ortodoxa Ucraineana din Los Angeles, a oficiat un Te Deum.

Excelenta sa domnul Catalin Ghenea de la Consulatul General al Romaniei de la Los Angeles a luat cuvantul mentionand de ce este semnificativ ca sa se celebreze Ziua Nationala in diaspora romaneasca americana, evocand despre jertfele martirilor si eroilor neamului romanesc de pe ambele arcuri ale Carpatilor romanesti si dragostea si dorinta de unitate nationala a tuturor romanilor din provinciile istorice. Domnia sa a tinut sa precizeze si despre succesele inregistrate de Romania pe plan European si proiectele la care tara noastra e angrenata ca membra a Uniunii Europene.

Un alt episod important al manifestarii l-a constituit expunerea istorica despre evenimentul de la 1918 prezentat de catre istoricul Marius Petraru. Acesta a amintit ca acest an atat de important in Istoria Romaniei, a deschis pentru poporul roman una dintre cele mai frumoase pagini de istorie din lunga sa existenta si ca, 1 Decembrie 1918 a fost preludiul unei Romanii prospere cu o capitala care avea sa-si castige pe drept renumele de "Micul Paris". Cu prilejul acestei expuneri a fost mentionata si situatia Romaniei in preajma si din timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial mai ales ca in acest an se implinesc 90 de ani de la izbucnirea celei mai mari conflagratii mondiale. La sfarsitul discursului profesorul Petraru a amintit si despre Revolutia din Decembrie 1989 si evenimentele care i-au succedat in ultimii douazeci de ani punctand despre cele mai semnificative episoade cheie ale desfasurarii acesteia si momentul de cotitura in dezvoltarea ulterioara a Romaniei democratice post-decembriste.

Unul dintre cele mai emotionante momente al serii, a fost cand conducerea Asociatiei a inmanat premiile de excelenta pentru anul 2009 tuturor celor care si-au adus o contributie semnificativa la promovarea si pastrarea culturii si limbii romane precum si pentru transmiterea si dezvoltarea traditiilor si obiceiurilor populare romanesti in comunitatea din Sacramento. Printe cei care au fost si sunt in permanenta atasati de valorile si principiile nationale si care aduc mare cinste diasporei romano-americane dorim sa-i amintim si sa le multumim pentru intreaga lor daruire si activitate in slujba tarii din care au emigrat: Prof. emeritus Maria Manoliu, actrita Viorica Petrescu, pictorul Aurel Onut, directorul de la "Clipa Magazine" Dwight Luchian Patton, pictorul Traian Iosif, regizorului John Militaru pentru activitate mass-media in televiziune si activitate filantropica, artistii populari Liana si Adrian Ciontos, Alina Pop si Nicola Ambrus, Neculai Popa de la Consiliul Mondial Roman si domnului Ovidiu Junc pentru activitate jurnalistica.

Partea a doua a evenimentului cultural a cuprins un program artistic sustinut de catre ansamblul folcloric "Tezaur" din Sacramento condus de catre Liana si Adrian Ciontos urmat de Daniel Craciun solist de muzica populara. Atmosfera a fost completata de un bogat meniu cu produse culinare romanesti asigurate de catre magazinul romanesc Euromarket.

In speranta ca am reusit sa atingem aceasta coarda sensibila a trecutului nostru glorios si dupa 90 de ani sa ne amintim de acele momente atat de emotionante traite de intreaga suflare romaneasca dorim sa ne punem increderea in destinul luminos al maretei Romanii si sa fim in asentimentul Majestatii Sale Regele Ferdinand care la 14 decembrie 1918 avea sa declare ca: "Marea opera istorica, realizata in zilele noastre, ne indeamna sa ne unim fortele cu forte proaspete dobandite de curand pentru ca sa ne dovedim vrednici de marele dar divin al unitatii noastre nationale si pentru ca urmasii nostri sa poata spune (ca Horatiu) despre fiecare dintre noi cei de astazi: "Exegi monumentum aere perennius,".

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page