Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (683)

* Indiferent de perimetrul geografic unde se desfasoara intrunirile lui World Trade Organization, Monetary Fund sauWorld Bank, cohorte de anarhisti, idealisti si tot felul de idioti utili organizeaza proteste impotriva globalizarii si exploatarii capitaliste a celor din lumea a treia. Un studiu efectuat de “The Economist “, cea mai prestigioasa publicatie economica engleza, ne arata ca nivelul salariilor platite de corporatiile internationale sunt duble fata de standardele locale! Deci, argumentul demonstratiilor nu-si are justificare. Intrebarea mea este urmatoarea: Cine finanteaza deplasarea a mii de persoane, cand la Geneva-Elvetia, cand la Toronto -Canada, cand la Santiago de Chile-Chile? Sa fie vorba de acel "guvern invizibil “, de care Teddy Roosevelt ne avertiza inca din 1912 ! Ce pazesc serviciile de informatii ale lumii? Pana ce sa ne dumirim, incercam sa subordonam cele 15 agentii existente, unei agentii suprastatale si pe deasupra civile. Nimic mai eronat ! Atat timp cat cel mai mare "consumator“ de informatie ramane Defence Departament, subordonarea nu poate intra sub jurisdictia civililor ! Napoleon, ne-a avertizat ca atunci cand nu se doreste rezolvarea unei probleme, se imparte responsabilitatea la doua persoane. Noi suntem deja 15 agentii si mai dorim una ! Bravos, natiune! Am motive puternice sa cred ca "cineva“ incearca sa aduca omenirea in pragul unei " Zone Sumbre“(Twilight Zone - Zona Sumbraka). Sta in puterea fiecaruia dintre noi, sa nu lasam ca minunatele istorisiri ale lui Rod Serling sa devina triste realitati.

* Sunt revoltator de multi ocupanti ai mapamondului, care fie din ignoranta, rea credinta, o superficiala dotare in anumita parte a organismului sau toate la un loc, se lanseaza in afirmatii fara nici un sens, lipsite de logica si in neconcordta cu adevarul. Desi sunt adeptul filosofiei lui Antony Hope, care spunea ca "a promova adevarul oamenilor care nu sunt structurati mental sa-l inteleaga, este similar cu a promova falsitatea“, ma simt obligat din motive care tin de acuratete sa va informez ca numai 2 mil. persoane care salasluiesc in aceasta imperfectiune, numita globul pamantesc, primesc felicitari din partea ocupantilor Casei Albe. Conform unui comunicat al Casei Albe, acestia sunt considerati "their closest friends“. In ciuda parerilor adverse sau contrarii, ne bucuram si ne simtim onorati ca intram in cei 0.0032 % pe care familia prezidentiala ii considera prieteni apropiati. Asta, ca sa se stie.

* Ultimele alegeri prezidentiale din Ucraina au adus din nou in discutie probleme legate de secesiune cat si a granitelor existente intre statele lumii. Fara a avea pretentia ca va aduc la cunostinta o noutate, imi permit sa reamintesc cititorilor nostri ca, cel putin istoric, granitele internationale au fost mai mult produsul unor cuceriri sau razboaie sangeroase decat rezultatul unui proces rational de a crea granite bazate pe rationamente care tin cont de etnicitate sau minimalizare a conflictelor. Cei familiari cu istoria universala cunosc ca delimitarile statale nu sunt sacre sau batute in stanca. Chiar in conditiile mult tranbitatei globalizari, va asigur ca multe granite se vor schimba in viitor, metodele folosite fiind departe de a fi pasnice. Istoria cunoaste un singur caz de "divort civilizat “, sau mai exact de secesiune civilizata. Este cazul Cehoslovaciei, care dupa o " revolutie de catifea “ a realizat ca Cehii si Slovacii nu au prea multe puncte comune, desi vorbeau aceeasi limba. In cazul Ucrainei, nu realizez dece o secesiune n-ar fi preferabila unui razboi civil care ar putea angrena toate marile puteri ale lumii. Cred ca viitorul razboi mondial va fi nominalizat drept primul razboi globalizat. Pentru cei interesati, le recomand sa studieze granitele continentului Afrcan. Linii transversale si longitudinale separa, chipurile, statele continentului negru. In realitate, aceeasi etnie traieste in patru state diferite, sub patru jurisdictii diferite si constituie focar de incendiu cu tenta globalizanta. Sa nu fi cunoscut Batranul Albion acest lucru ? Personal, ma indoiesc. Nu degeaba este adjectivat drept Perfidul Albion.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page