Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (681)

* Hannah Arendt, filosof politic american ne-a lasat printre altele, urmatoarea emanatie cerebrala: "Predictia viitorului nu reprezinta nimic altceva decat o proiectie a prezentului“. Imi permit, cu speranta ca voi fi in asentimentul d-voastra, sa va redau cateva din "perlele“ debitate de studentii de la California State University si facute public de Richard Nehrbass, profesor de management la Cal State - Dominguez Hills: "America si-a castigat independenta in sec. al XIX-lea, in urma unui razboi cu Germania!“; "Fidel Castro a fost primul conducator al Uniunii Sovietice!“; "Betsy Ross a scris The Star Spangled Banner (imnul national american)!; "Independenta SUA a fost castigata in urma razboiului cu Franta! “; Lev Tolstoy a fost un reputat cantaret de opera!“; "Josef V. Stalin a fost presedintele Italiei!“.

Lista perlelelor poate continua la nesfarsit, paginile publicatiei noastre nefiind suficiente sa le cuprinda in totalitate. Ingrijorator este faptul ca cei intervievati sunt persoane care au in spate cel putin 12 ani de educatie, au absolvit in prima treime a promotiei scolare si au obtinut scoruri admirabile la Istorie. Cu alte cuvinte, sunt crema generatiei lor, viitorul Americii. Marea majoritate nu sunt familiari cu notiuni elementare privind istoria nationala!; 16% au putut sa mentioneze anul inceperii Razboiului de Independenta!; numai 12% au putut inentifica anul inceperii Razboiului Civil!; Marea majoritate n-au idei elementare de aritmetica. Intrebati cat reprezinta 70%, din suma de $240, nu au stiut sa raspunda! Intrebati cat reprezinta restul la o bancnota de $5.00, in urma unei cumparaturi de $1.27, 25% din viitorii graduati ai Universitatii n-au putut da un raspuns corect. Referitor la stiintele umaniste, situatia este si mai ingrijoratoare. 2% au stiut de existenta poetului american, Keats;18% au auzit de Tolstoy sau Stravinsky; peste 50% din crema studentilor californieni au raspuns ca presedintele Gerald Ford este inventatorul automobilului. Cat despre existenta Holocaustului si a zilei de 7 Dec. 1941 -atacul de la Pearl Harbor- tacere totala! Va las d-voastra placerea sa anticipati, ce va reprezenta viitorul cu o asemenea proiectie a prezentului?

* In aceasta binecuvantata tara exista un percept de conduita care tine de respectarea dreptului privat al individului. "The more you know about me, the less hapier I’m “(Cu cat stii mai mult despre mine, cu atat mai nefericit sunt.) Contrar acestui percept cat si normelor mele depre relatiile sociale care trebuie sa existe intre componentii unei societati, trebuie sa va fac o marturisire: pe langa jocul de Bridge, care constituie marea mea pasiune, sahul ocupa un binemeritat loc secund. Fara a avea un palmares deosebit, am studiat cu placere partidele jucate de Bobby Fisher, pe care l-am considerat cel mai bun "produs“ in domeniul acestui sport al mintii. L-am admirat tot timpul pe Bobby sahistul, pentru simplul considerent ca am un respect deosebit pentru oamenii super dotati cerebral. In privinta "omului“ Bobby am foarte multe rezerve. Consider ca la nivel comportamental, Bobby este diametral opus "sahistului“. Desi mama lui a fost evreica, Bobby s-a dedat la declaratii antisemite si a negat public existenta Holocaust-ului: desi este inca cetatean al acestei inegalabile democratii, Bobby este cunoscut pentru retorica sa antiamericana; desi stia de existenta embargoului impus Yugoslaviei, a plecat la Belgrad sa joace revansa cu Boris Spasky lucru care i-a adus $3.3 milioane si anularea pasaportului SUA.

In prezent, Bobby doreste sa se casatoreasca cu Miyoko Watai, presedinta federatiei Nipone de sah si cunostinta intima inca din 1972, sa obtina cetatenia germana si totodata sa se stabileasca in Islanda, autoritatile locale i-au aprobat -deja- rezidenta permanenta. Pana ce sa se hotarasca, Bobby se afla in custodia autoritatilor Nipone -a se citi in inchisoare- de unde urmeaza a fi deportat in SUA. Fara a va cere sa fiti in asentimentul meu, ma intreb ce a patit Jane "Hanoi" Fonda pentru incalcarea embargoului impus Vietnamului de Nord? In timp ce 38,229 de americani si-au pierdut viata prin junglele Asiei de Sud-Est si alte zeci de mii au fost clientii vestitei inchisori “Hilton-Hanoi “, Jane delecta trupele comuniste Nord-Vietnameze si se intretinea cu inalte oficialitati comuniste. Aristotel ne-a spus ca singurul stat stabil este acela in care oamenii sunt tratati egal de lege. (The only stable state is the one in which all men are equal before the law.) Se pare ca in acest caz, Bobby este in postura "catelului“privat de egalitate. El, care dadea mat la... Rege.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page