Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Intoarcerea la lumina de nasterea lui IISUS HRISTOS lumina lumii

de Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

"Unde este regele Iudeilor, Cel ce s-a nascut? Caci am vazut la Rasarit Steaua Lui si am venit sa ne inchinam Lui." (Matei 2,2).

"Pamantul lui Zabulon si pamantul lui Neftalim spre mare, dincolo de Iordan, Galileia neamurilor; Poporul care statea in intuneric a vazut lumina si celor ce sedeau in latura si in umbra mortii lumina le-a rasarit. ”…a inceput Iisus sa propovaduiasca si sa spuna: Pocaiti-va caci s-a apropiat imparatia cerurilor” (Matei 4,15-17). “… Eu sunt Lumina lumii; cel ce Imi urmeaza Mie nu va umbla in intuneric, ci va avea lumina vietii” (Ioan 8,12).

 

 

(Continuare din numarul precedent)

Nasterea din Nou in Taina Botezului si urmarea lui Hristos, Lumina lumii, a insemnat in acelasi timp interventia lui Dumnezeu Tatal de-a ne scoate de sub puterea intunericului: "El ne-a scos de sub puterea intunericului si ne-a stramutat in imparatia Fiului iubirii Sale" (Coloseni 1,13).

Mergand mai departe in cercetarea, Sf. Scripturi despe Lumina, putem gasi nenumarate locuri care ne vorbesc deosebit, zicand: „Celui fara prihana ii rasare o lumina in intuneric, El este milostiv, indurator si drept"(Psalms 112:4). „Cuvantul Tau este o candela pentru picioarele mele, si o lumina pe cararea mea.(Psalms 119:105). Intr-adevar, celor neprihaniti in urmarea lui Hristos le-a rasarit lumina, devenind milostivi, iubitori si iertatori si Cuvantul lui Dumnezeu a devenit o Candela pentru picoarele lor si lumina pe cararea vietii in calatoria (cf. Psalm 118,5), spre marea imparatie a lui Dumnezeu. Omul a descoperit tot mai mult pe Dumnezeu in Cuvintele Scripturii, urmand indemnul Domnului: "Cercetati Scripturile ca ele vorbesc despre Mine" (Ioan 5,3). „Descoperirea cuvintelor Tale da lumina, da pricepere celor fara rautate”.(Psalms 119:130). „Caci sfatul este o candela, invatatura este o lumina, iar indemnul si mustrarea Sunt calea vietii”. (Proverbs 6:23).

Incepand de la Ierusalim spre Europa si pana la marginile lumii, toate popoarele care au primit chemarea lui Dumnezeu dupa Isaia, au iesit din intunericul pacatelor si au primit lumina: „Ia aminte spre Mine, deci, poporul Meu, pleaca urechea spre Mine, neamul Meu! Caci din Mine va iesi Legea, si voi pune Legea Mea lumina popoarelor”.(Isaiah 51:4). Adeverindu-se vestirea Domnului prin psalmistul Sau, referitor Sf. Apostoli, la plinirea vremii „In tot pamantul a iesit vestirea lor, si la marginile lumii cuvintele lor.”(Psalm 18,4).

Nu a putut nici persecutia Imperiului Roman de atunci si nici altele sa opreasca propovaduirea Evangheliei lui Hristos si sa creasca Biserica crestina in lume pentru ca Domnul ce a intemeiat-o era cu ea, dupa Cuvantul Sau: ”...voi zidi Biserica Mea si nici portile iadului nu o vor putea birui” (Matei 16,18), pentru ca El o insoteste in calatoria istorica spre imparatia Cerurilor pentru salvarea popoarelor ”... Eu cu voi fi in toate zilele, pana la sfarsitul veacurilor. Amin”(Matei 28,20). Dumnezeu in milostivirea Sa a ales poporul nostru, chiar de la inceput de-a i se vesti Evanghelia mantuirii in Hristos, prin Apostolul Andrei care a venit pana in Dobrogea. Putem vedea o alegere a poporului nostru din partea Domnului, de-a incepe increstinarea inca din secolul intai, fata de vecinii nostri dupa secolul noua. Ne-am nascut crestini, in timp ce ne nasteam romani din daci si romani, o natiune noua spre mantuirea in Hristos.

Popoarele care au primit lumina Evangheliei lui Hristos au devenit popoare crestine, Nascute din Nou, si au creat stiinte raportate la Religia crestina ce le dadea o perspectiva dincolo de moarte, spre universul etern al spiritualitatii umane. Religia crestina care pune pe om in raportul de legatura cu Dumnezeu devine mama stiintelor, iar celelate stiinte sunt ca fiicele religiei crestine, cu scopul de inaltare a omului spre vesnicie, din nostalgia paradisului pierdut. Morala crestina a tinut departe omul de pacat si l-a inaltat in curatirea spirituala. S-au desfiintat scalviile. S-au infintat scoli ale erei noi cu predarea si a invataturilor Religiei crestine. La toate popoarele crestine s-au construit Biserici, Catedrale, Manastiri unde sa se aduca slujiri lui Dumnezeu pana in ziua de azi, si orientarea omului spre sfintenie ideal. S-au dezvoltat stiinte de tot felul. Si bune si rele. Caci omul a aflat cercetand Scripturile ca este liber. Ideile oamenilor de stiinte in toate popoarele lumii au fost ca lumini, care aprinzandu-le le-au pus in sfesnic ca sa lumineze tuturor: „Nimeni n-aprinde o lumina, ca s-o puna intr-un loc ascuns sau sub banita; ci o pune intr-un sfesnic, pentru ca cei ce intra, sa vada lumina.” (Luca 11:33).

Dar nu toate stiintele au fost lumina ca sa fie puse in sfesnic si sa lumineze tuturor, au fost si stiinte, filosofii si ideologii care au produs din nou intuneric in lume. Pentru ca oamenii au inceput din nou, ca dupa potop, sa-si faca invataturi dupa placerile lor, neputand sa sufere invataturile sanatoase.

Aparitia intunericului din nou in istoria vremii noastre

"Caci va veni o vreme cand nu vor mai suferi invatatura sanatoasa, ci... isi vor face invataturi dupa poftele lor" (2 Timotei 4,3). „Intai, trebuie sa stiti ca, in zilele din urma, vor veni, ... umbland dupa poftele lor" (2 Petru 3,3).

Astfel, pervertirea popoarelor de la invataturile sanatoase ale Religiei crestine aseaza din nou intunericul in lume prin legalizarea si raspandirea pacatului. Filosofia omului de azi, spune ca omul este aproape bun, chiar daca el traieste o viata imorala. Din nou putem vedea ca proorocia Domnului prin Isaia devine mereu actuala: „Vai de cei ce numesc raul bine, si binele rau, care spun ca intunericul este lumina, si lumina intuneric, care dau amaraciunea in loc de dulceata, si dulceata in loc de amaraciune!” (Isaia 5:20).

S-a ajuns iarasi, ca inainte de venirea lui Mesia, Hristos, ca raul sa se numeasca bine si intunericul in imoralitate sa se numeasca lumina! „Make a difference”, „make sense” sunt cuvintele englezului de azi in repetare, dar din pacate numai o adevarata deosebire nu face nimeni pentru ca este in intuneric, si asa nu face sens in moralitate. Despre aceste vremuri din urma Dumnezeu vorbeste proorocului Daniel, zicand: "Acum vin sa-ti fac cunoscut ce are sa se intample poporului tau in vremurile de apoi, caci vedenia este cu privire tot la acele vremuri indepartate.” (Daniel 10:14). „ Sa stii ca in zilele din urma vor fi vremuri grele”.(2 Timotei 3:1)

Sa auzim in continuare chiar prezentarea vremurilor din urma din partea Mantuitorului Hristos:„Un neam se va scula impotriva altui neam, si o imparatie impotriva altei imparatii; pe alocurea vor fi cutremure de pamant, foamete si tulburari. Aceste lucruri vor fi inceputul durerilor”.(Marcu 13:8). „Eu Sunt Alfa si Omega, Inceputul si Sfarsitul” zice Domnul Dumnezeu, Cel ce este, Cel ce era si Cel ce vine, Cel Atotputernic”(Apoc.1,8). Dar sa nu uitam ca acestea vor fi numai inceputul durerilor cum se spune. Dar sfarsitul nu va veni pana la indeplinirea mai multor conditii, printre care lepadarea de credinta (cf.2Tesalon. 2,3), propovaduirea Evangheliei la toate neamurile (cf. Marcu 13,10). Toate acestea le traim astazi si le vedem cum se petrec sub ochii nostri.

Intelegand numai din aceste cateva prezentari Biblice intunericul, spre care se indreapta guvernele din popoarele lumii, adica spre descrestinarea si a tarilor crestine care primisera Evanghelia Lumini, dupa Nasterea Domnului Hristos, sa aducem ca intarire in dreapta credinta crestina, cuvintele Domnului, care spun: „Nu te teme, turma mica; pentru ca Tatal vostru a binevoit sa va dea voua Imparatia”(Luca 12:32). Deci, oricat de mici vor fi multimile de oameni din popoarele lumii care vor crede, Domnul va fi in mijlocul lor, dupa fagaduinta Lui, unde doi sau trei se aduna in numele Meu acolo sunt si Eu in mijlocul lor (cf. Matei 18,20) si le va da imparatia Cerurilor.

Iar in Apocalipsa Domnul ii asigura pe ai Sai, astfel: „Nu te teme! Eu Sunt Cel dintai si Cel de pe urma” (Apoc. 1,17). „Eu Sunt Alfa si Omega, Inceputul si Sfarsitul” zice Domnul Dumnezeu, Cel ce este, Cel ce era si Cel ce vine, Cel Atotputernic”(Apoc.1,8) Iata, Eu vin curand; si rasplata Mea este cu Mine, ca sa dau fiecaruia dupa fapta lui”(Apoc.22,12). Iar cei credinciosi in asteptarea fagaduintei Domnului sa raspunda: „Amin! Vino, Doamne Iisuse!” (Apoc.22,21).

Intampinarea Nasterii Domnului spre intoarcerea din intuneric la lumina

Sa intampinam si noi care am ajuns Nasterea Domnului Hristos, in anul mantuirii 2004, cu Colindul sfant si bun, si cu Imnul de marire a corului ingeresc din noaptea Betleemului: „Marire intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!” (Luca 2,14).

Sa primim in sufletele noastre vestea cea mare, data de inger intai pastorilor din jurul Betleemului, care ni se vesteste astazi si noua, pentru ca Icoana Nasterii Domnului este un permanent azi: „... Iata va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul; Ca vi s-a nascut astazi Mantuitor, care este Hristos Domnul, ...”(Luca 2,10-11).

Si cum pastorii de atunci au mers la Belteem sa vada, si au gasit pe Maria, si pe Iosif si pe Prunc, culcat in iesle, si intorcandu-se au vestit si ei cuvantul vestit lor despre Prunc (cf. Luca 2,15-17), sa mergem si noi la ieslea sfanta a Betleemului vremii noastre - Biserica – din fiecare oras si sat, si sa ne inchinam Pruncului Iisus, ca sa ne renasca din intuneric la lumina, si sa ducem si noi in sufletele semenilor nostri, prin vestire si Colinde, vestea ca li s-a Nascut astazi Mantuitor, care este Hristos Domnul!

Sa avem incredere in Dumnezeu, ca Steaua Cerului care a calauzit pe Magi la Betleem ca sa se inchine Lui si sa-I dea darurile aduse: aur, tamaie si smirna (cf. Matei 2,1-11), ca unui Imparat si Dumnezeu, ne va calauzi si pe noi la Biserica noastra, aducandu-i ale noastre multumiri, recunostinte si daruri: de ajutorare a altora, de credinta, rugaciune, predarea vietii Lui spre luminare si mantuire, in cantarile colindelor de marire Fiului lui Dumnezeu, ce s-a nascut Prunc ca sa creasca si sa ne mantuiasca.

Si precum Magii nu s-au intors pe aceeasi cale in tara lor (cf. Matei 2,12), nici noi sa nu ne intoarcem pe aceeasi cale a pacatului la casele noastre, ci pe calea cea noua a luminii si vietii in urmarea lui Hristos, in ascultarea Domnului: „Intrand pe poarta cea stramta, ca larga este poarta si lata este cale care duce la pieire si multi sunt cei care merg pe ea” (Matei 7,13).

In fata Craciunului sa pornim si noi cu Colindele noastre, incendiind sufletele semenilor nostri, spre marirea Pruncului Iisus, care s-a nascut pentru mantuirea noastra, si sa-i cantam dupa indemnul Domnului: Cantati Domnului tot pamantul, slujiti Domnului cu veselie, intrati inaintea Lui cu bucurie. Cunoasteti ca Domnul, El este Dumnezeul nostru; El ne-a facut pe noi si nu noi” (Psalm 99,1-2).

Sa ne amintim de cateva Colinde: Capodopera Colindelor noastre romanesti: O ce veste minunata, ... Astazi s-a nascut, Cel far' de” inceput, Cum au spus Proorocii ...; Astazi s-a nascut Hristos, Mesia chip luminos, Laudati si cantati si va bucurati!; Trei pastori se intalnira, Si asa se sfatuira, Raza soarelui, Floarea soarelui...; Noua azi ne-a rasarit, Domnul Iisus Hritos, ... Si pe noi ne-a mantuit, ...;

Si cate altele: Domn, Domn sa inaltam, Am plecat sa colindam, Dar boierii nu-s acasa, ...; Buna dimineata la Mos Ajun, Ne dati ori nu ne dati ...; Mos Craciun cu plete dalbe, A sosit de prin nameti, Sa aduca daruri multe, La fetite si baieti, ...; O, sfant Colind indepartat, Din noaptea neuitata, ... Cand vin a voastre sarbatori, V-astept mereu cu noi fiori, Sa aduceti iar cerescul har, Ce-l aduceati odata;

Cantec de Craciun, Din an in an sosec mereu, La geam cu Mos Ajun, ... Si acum te las fii sanatos, Si vesel de Craciun, Dar nu uita cand esti voios, Romane sa fii bun; Colindita nu-i mai multa ... Ramai om bun sanatos, C-ai fost gazda lui Hristos. HRISTOS S-A NASCUT! Sarbatori fericite! si La Multi si Binecuvantati Ani!

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page