Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (680)

* In preajma sarbatorilor Craciunului, Muzeul de Ceara din Londra a decis sa expuna scena Nativitatii. Nimic mai normal in pragul celebrarii celei mai mari sarbatori a Chrestinatatii. Paradoxul situatei consta in faptul ca in postura Magilor apar chipurile premierului britanic, Tony Blair si a presedintelui George W Bush. Inca o dovada ca agresivitatea "anormalului“ continua pana si in domeniul spiritual. Organizatiile religioase din Marea Britanie intentioneaza sa intenteze un proces de blasfemie. Personal, nu stiu daca aceasta actiune infantila poate fi catalogata drept blasfemie. Oricum, este de foarte prost gust si sunt convins ca nu va scapa nepedepsita de Divinitate. Incep sa regret disparitia Inchizitiei ….

* Cel mai venerat, cel mai stimat, Marele Abe, Onestul Abe si tot ce in materie de superlativ, referitor la virtutile umane, le puteti gasi in dictionarele lumii, a fost comportamental si moral foarte departe de aceste atribute. Abraham Lincoln, caci la el ma refer, conform unor studii de ultima ora, efectuate de cercetatori a caror cerebralitate nu ridica nici cel mai mic semn de intrebare, a avut si intretinut relatii homosexuale. Mai mult, in timpul liber, Abraham Lincoln dedica poeme celor care se indeletniceau cu asemenea practici. Surprinzator ca nici macar curatorul lui "Lincoln Museum“ n-a sarit in apararea virtutilor Marelui Abe ! Sa fi fost oare din cauza numelui pozitiei pe care o detine si care incepe predestinat cu…ator. Daca pana si Lincoln a avut tare de ordin moral, am iertat toate "iesirile" si inclinatiile "trabucale“(termenul provine de la cuvantul trabucuri) ale lui William Jefferson Blyte Clinton. Pe zi ce trece constat cu amaraciune ca "morala“ devine o notiune totalmente straina locuitorilor terei. Dezvaluirile de mai sus au aparut in cartea lui C.A. Tripp, intitulata "The intimate world of Abraham Lincoln“.

* Unul dintre cei mai respectati militari americani a fost si va ramane Gen. Robert E. Lee. Desi comandantul trupelor confederate si un fervent adept al secesiunii statelor din Sud, Gen. Lee si-a castigat respectul militarilor din ambele tabere combatante. Asta, datorita unor maniere iesite din comun cat si a unor percepte morale de exceptie care-l recomandau mai mult drept candidat la un post vacant in Buckingham Palace decat postura de militar. Datorita acestor virtuti de exceptie, la terminarea razboiului civil a fost numit presedinte la Washington College, devenit intre timp Washington and Lee University. Imi permit sa va redau cateva din sfaturile adresate de Gen. Lee, pe care personal le consider postulate de conduita si existenta, cu ocazia unor cursuri tinute in aula Universitatii care-i poarta numele: "Studiati tot timpul, comportati-va ca niste gentlemeni, traiti curat si amintiti-va de Dumnezeu… Imbunatatiti-va cunostintele si virtutile si invatati obligatiile pe care le aveti fata de Dumnezeu si semenul vostru. Acesta este un obiectiv major al vietii… Educatia unei persoane nu este niciodata completa, pana la moarte… Nimeni nu este niciodata prea batran ca sa studieze adevarurile oferite de Biblie… Cu cat cunoasteti mai mult cu atat realizati cat trebuie sa cunoasteti despre acest mare si frumos mapamond. Numai ignorantii considera ca n-au nimic de invatat….". Trebuie sa admiteti ca manierele de exceptie sunt componente ale unei morale de exceptie; este datoria fiecaruia dintre noi si interesul nostru sa le practicam pe amandoua. Nu este neaparata nevoie sa fi crescut de… patru doici! O societate se afla la apogeu atunci cand majoritatea componentilor ei practica un cod particular de bune maniere; societatea incepe sa se clatine atunci cand din ce in ce mai multi componenti ai ei abandoneaza aceste reguli. Acestea sunt cuvintele filosofului chinez Li Chi, regasite in cartea lui, “Book of Rites “, scrisa in sec. I, A. D.

* J.J. Rousseau, filosof francez de renume, care alaturi de filosoful englez John Locke a fost inspiratorul Constitutiei USA a dorit instituirea unui regim al virtutilor (the reign of virtue); personal, consider ca o asemenea idee dateaza - fara rezultat - din timpuri imemorabile. O regasim si in “Utopia “, lui Thomas Morus, cat si in “Cetatea Soarelui “ a lui Thomaso Campanella. In timpurile noastre, idei asemanatoare le regasim la profesorul Jim Sterba, de la Universitatea Notre Dame, in cartea “How to make people right“ si la cunoscutul filosof, profesorul Robert George, in opera lui intitulata “Making men moral“. Cu tot respectul pentru operele lor de exceptie, cat si pentru scopul nobil al studiilor facute, consider implementarea virtutilor o misiune imposibila. Nu poti forta o persoana sa devina morala sau sa se incadreze intr-un cod al virtutilor. Sa te comporti la anumite standarde morale, tine de norme personale de conduita. Morala nu este o notiune care poate fi impusa prin forta. Dorinta de a avea o societate perfect morala a inspirat o multime de filosofi, teologi, politicieni, reformatori si revolutionari care au cerut folosirea fortei pentru crearea unei societati morale. Formule magice de a delimita raul de bine nu exista. Deci ramanem ca si pana acum; intr-o dezordine si antagonism perfect. In ce ma priveste, incerc sa ma regasesc intr-un citat a lui Maxim Gorki, referitor la Cehov: "Un om valoros si inteligent, atent la tot ce se petrece in juru-i a trecut pe langa aceasta gloata anosta si cenusie de oameni neputinciosi si, cu un zambet trist, cu o mustrare domoala, dar adanca in glas si cu o tristete deznadajduita pe chip si in inima, le-a spus bland si cu sinceritate: URAT MAI TRAITI DOMNILOR!".

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page