Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Exterminatorii

 de Vlad Mixich     HotNews.ro

Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Exista un ingredient esential atunci cand incerci sa traiesti in si sa faci functionala o societate libera. Trebuie sa crezi ca poti schimba ceva. Trebuie sa crezi ca poti reusi pe baza meritelor tale. Ca actiunile tale conteaza. Ca nu esti un Don Quijote care lupta cu morile de vant. Iar efectul devastator al ultimelor scandaluri este chiar zdrobirea acestui ingredient esential: increderea.

Cunosc multi romani cu care nu mi-ar fi rusine sa ma prezint in niciuna din marile universitati sau companii ale lumii. Sunt plini de energie, competenti, muncesc, au planuri si nu fura. Datorita lor raman in Romania si cu gandul la ei imi fac meseria.

Ziua in care unul dintre ei, oricare, va ajunge ministru sau rector sau director al unui spital, va fi una din cele mai optimiste din viata mea. Aceea va fi ziua in care cea/cel care merita va fi in locul pe care il merita. Ziua in care ma voi simti sigur pe mainile unui om competent.

Aceea va fi ziua mea, ziua noastra, ziua generatiei Don Quijote care se incapataneaza sa ramana in Romania sperand ca va avea destule autostrazi, destule spitale bune si destule examene corecte. Pana la urma nu avem ambitii atat de mari, nu vrem un Camelot. Doar o tara normala.

Dar astazi am aflat ca seful unui serviciu secret important, Teodor Melescanu, a reusit sa stranga cu usurinta 400.000 de semnaturi pentru candidatura sa (pana ieri) secreta la prezidentiale, in timp ce Monica Macovei abia a reusit sa-si completeze lista.

Duminica am aflat ca un jurnalist celebru, platit cu mii si mii de euro pe luna, era de fapt informator sub acoperire, in timp ce alti colegi ai lui, cel putin la fel de talentati si mult mult mai onesti, alearga dupa colaborari externe pentru a reusi sa supravietuiasca.

Sambata am vazut cum cel mai longegiv actor din Romania, Radu Beligan, participa la o desantata tricoloriada electorala, timp in care cel mai injurat intelectual din Romania, Andrei Plesu, conducea o dezbatere la care au participat cateva dintre cele mai stralucite minti ale Europei. Cel din urma a fost apoi somat sa ceara scuze longevivului, despre a carui tricoloriada a indraznit sa scrie.     

Si tot sambata l-am vazut pe tanarul politician care ne conduce de doi ani si jumatate strigandu-si mandria de a fi roman, in acelasi timp in care unul dintre amicii mei cu doctorat la Oxford m-a anuntat ca paraseste tara pentru ca nu si-a gasit loc intr-o facultate romaneasca.

Dincolo de toate analizele docte despre combinatiile si calculele electorale, cred ca detalii precum cele de mai sus vor atarna greu in viitorul nostru apropiat. Pentru ca fiecare dintre ele macina teribil acea incredere vitala atunci cand vrei sa construiesti ceva. Orice.
 
Melescanu macina increderea in competitia cinstita. Turcescu macina increderea in onestitate. Beligan macina increderea in bunul-simt. Ponta macina increderea in merite si competenta. si ei sunt doar cativa dintr-un deja prea lung sir de astfel de distrugatori, de exterminatori, de fiice ajunse europarlamentari, de mitocani ajunsi profeti, de hoti ajunsi procurori.

La finalul acestor alegeri prezidentiale nu vom fi siguri ca ne-am ales cu un presedinte adevarat de tara, dar vom fi siguri ca nu mai putem avea incredere in nimeni si nimic. Iar oamenii care nu au incredere in nimeni, nu pot schimba nimic.
Sursa: HotNews.ro
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page