Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Renumitul chirurg de inimi Horia Muresian a expus la Muzeul BrukenthalMaria Diana Popescu  
 
Imaginati-va cit de emotionant ar fi sa ne putem privi inima intr-o oglinda maritoare sau in fotografii color, atunci cind este vesela, trista, cind plinge sau cind circuitele ei vitale sint afectate de anumiti factori. Astfel de privelisti ofera o expozitie inedita de fotografie medicala de exceptie, ai carei protagonisti sint un renumit chirurg de inimi (neobisnuit si sensibil artist si regizor) si un artist vizual. Sub auspiciile Ministerului Sanatatii, ale Colegiului Medicilor din Romania, in parteneriat cu Societatea Romana de Cardiologie, arta fotografica si chirurgia cordului si-au dat mina pe simezele Casei Albastre, Sala Multimedia a Muzeului National Brukenthal din Sibiu, intr-o expozitie de fotografie medicala (gen mai putin raspindit in Romania), o incercare reusita de expunere a capacitatii fotografiei, ca mijloc de comunicare vizuala adresat acelora care privesc fotografia medicala cu un interes mai mult decit pasager. Expozitia ramine deschisa pina la finele lui septembrie.

Horia Muresian, chirurg cardio-vascular, extrem de apreciat pe piata medicala internationala, in ipostaza de artist fotograf

Emotionanta si plina de semnificatii, seria de „metafore” medicale din culisele operatiilor pe inima, reunite in expozitia cu titlul „Gentle Violence”, poate fi socotita, in mod axiomatic, o reluare a standardelor fotografice in lumina unor experiente medicale de succes, o crestere echivalenta cu progresul, o imbinare perfecta dintre abilitatea tehnica si artistica sau, pur si simplu, o filozofie a artei medicale, bazata pe vasta experienta a doctorului in stiintele medicale, Horia Muresian, chirurg cardio-vascular extrem de cautat si apreciat pe piata medicala internationala si interna[1], anatomist si expert al fotografiei medicale a inimii, seful sectiei de Chirurgie Cardiovasculara de la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti. Intr-o abordare documentara si artistica, peste cincizeci de fotografii cu detalii stiintifice, piese anatomice, borcane cu inimi, surprind tematic si laborios etape ale interventiilor pe cord deschis, sustinute de o coloana sonora ce recompune intr-o maniera identica zgomotele si atmosfera din sala de operatie, realizata de sunetistul Sebastian Florea: „Mi-am dorit sa ofer o interpretare a sunetelor care compun atmosfera din sala de operatie si sa incerc sa prezint perspectiva pacientului, o perspectiva care de fapt nu exista, pentru ca odata intrati in aceasta incapere suntem fortati sa adormim.” Laura Coltofean, muzeograf in cadrul Muzeului National Brukenthal, a vorbit despre „Gentle Violence” ca fiind „o expozitie care permite accesul intr-o lume mai putin cunoscuta si adesea temuta. Fiind asociata cu durerea, este privita cu retinere, in pofida actului salvator pe care il implica. Imaginile ne provoaca sa ne cunoastem corpul intr-o maniera neobisnuita si isi propun sa transmita emotii puternice, sa stimuleze simturile, sa educe si, nu in ultimul rand, sa provoace dezbateri”. Partener de fotografie este artistul vizual Cristina Bobe, promotor al primei platforme online de fotografie medicala din Romania. Doctor in stiinte medicale Horia Muresian (www.horiamuresian.com) a declarat: „Am inceput sa fotografiez inima din dorinta de a o intelege mai bine si pentru ca in tratatele si atlasele de medicina era incomplet explicata. Astfel, am inceput sa disec diferite inimi, sa le «demontez», dupa care sa le fotografiez, pentru ca, in final, sa pot pune in valoare aspecte care in timpul operatiei nu pot fi observate decat partial. Ulterior, am descoperit ca inima are o frumusete intrinseca, asa cum, de altfel, au foarte multe alte organe si tesuturi. In ceea ce priveste expozitia Gentle Violence, sper ca actul chirurgical sa poata fi perceput mai real si mai uman decat apare in conceptia generala a celor care nu au avut acces in salile de operatie.”

Fotografia medicala contribuie la tezaurul comun al cunoasterii

Expozitia Gentle Violence a fost precedata de o conferinta cu tema „Fotografia medicala - tehnici, echipamente, utilizari”, desfasurata la libraria Habitus din Sibiu. Dezbaterile au fost moderate de dr. Horia Muresian. Cei prezenti (medici, fotografi, critici de arta, jurnalisti) au aflat raspunsuri la urmatoarele intrebari: „Ce echipament este necesar pentru a fotografia in sala de operatie? Cum se pot obtine imagini reusite cu plaga sau evolutia clinica a pacientului, pentru a fi prezentate la congresele medicale, in revistele de specialitate sau pentru a fi pastrate in arhiva personala? Cum pot fi gestionate diferentele de lumina din sala de operatie? Cum se realizeaza si la ce foloseste fotografia medicala?” In concluzie, fotografia medicala, cea mai recenta forma de limbaj pictural, mai putin abstract, prin urmare mai usor de inteles, realizata de catre Dr. Horia Muresian si de catre artistul vizual Cristina Bobe, reuseste sa comunice simtaminte intr-o forma inteligibila, reuseste sa informeze, sa educe. Totodata demonstreaza ca educatia vizuala incepe sa devina un factor foarte important, iar fotografia, ca singur mijloc practic pentru comunicare universala, precum afirma Feininger, contribuie la tezaurul comun al cunoasterii.


 http://www.art-emis.ro/personalitati/313-dr-horia-muresian-doctor-in-stiinte-medicale-.html

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page