Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ICR: România, reprezentata la Târgul de Carte Bok & Bibliotek de la Goteborg


Romania va fi reprezentata la Targul de Carte Bok & Bibliotek de la Goteborg, desfasurat in perioada 25-28 septembrie, printr-un stand si un program de evenimente organizate de Institutul Cultural Roman de la Stockholm impreuna cu Centrul National al Cartii din cadrul ICR.
 Foto: (c) FILIP KRAINCANIC/TANJUG ARHIVA
Potrivit unui comunicat de presa al ICR transmis, marti, AGERPRES, Romania participa pentru a opta oara la acest targ, "considerat cea mai importanta manifestare literara din Suedia".
Invitatii romani din acest an sunt scriitorii Svetlana Carstean, Carmen Firan, Sorin Ghergut, Mihaela Miroiu, Adrian Sangeorzan, Daniela Zeca si criticul literar Daniel Cristea-Enache.
"Prezenta la acest targ a fost pentru noi o prioritate inca de la infiintarea Institutului, in anul 2006. Si strategia noastra s-a dovedit a fi una inteleapta: in cei 8 ani, literatura romana s-a numarat de doua ori printre temele principale ale targului (in 2008 si 2013), 39 de scriitori romani au fost oaspetii targului, iar doi dintre acestia au tinut discursul de inaugurare. Tot in acesti 8 ani, au fost traduse si publicate in suedeza 41 de titluri ale unor scriitori romani, iar 8 scriitori suedezi au primit Premiul Marin Sorescu, decernat de Institutul Cultural Roman de la Stockholm", a afirmat Dan Shafran, directorul ICR Stockholm, citat in comunicat.
Dupa editia de anul trecut, la care Romania a fost invitata de onoare, participarea de anul acesta implica un stand propriu si un program de 21 evenimente, organizate pe diferite scene, in colaborare cu targul, cu diverse edituri suedeze si cu reteaua EUNIC.
Temele abordate sunt marcarea a 25 de ani de la caderea comunismului in Romania, limba romana, promovarea atelierului de traduceri organizat anual de ICR Stockholm. Tema de la care vor porni dezbaterile EUNIC este calatoria si reflectarea acesteia in literatura.
De asemenea, in cadrul targului va avea loc ceremonia de decernare a Premiului Marin Sorescu, acordat anual de ICR Stockholm unui scriitor suedez "care desfiinteaza granite si creeaza locuri de intalnire, care prin opera sa face posibila comunicarea intre diferite forme de expresie culturala". Membrii juriului sunt: Yukiko Duke, critic literar si traducator, Jonas Ellerstrom, editor si traducator, Anna Hallberg, poet si critic literar, Annina Rabe, critic literar, si Dan Shafran, traducator si director al Institutului Cultural Roman de la Stockholm.
AGERPRES/(AS — autor: Livia Popescu, editor :Cristina Tatu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page