Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Poate separatismul garanta UNITATEA NOASTRA PRIN LIMBA?

CORNELIU LEU


    La data de 1 august curent, cand presedintele UDMR isi anuntase o prima dorinta de separare – cea de Ministerul Culturii pe care il conducea, mi-am permis sa-i scriu despre o situatie pe care o lasa nerezolvata: Nu daduse curs Legii 290-2013 care il obliga sa elaboreze normele de aplicare ale altei legi: cea care instituia Ziua Limbii Romane la 31 august. Fapt pentru care si anul acesta, SARBATOAREA UNITATII NOASTRE PRIN LIMBA, urma, cum s-a si intamplat, sa fie celebrata de toti cei cu simtire patriotica, in afara institutiilor culturale pe care Guvernul le lasa in grija ministrilor UDMR.     
    Dar iata ca o situatie neprevazuta a facut ca domnul Kelemen Hunor sa nu plece din fruntea Ministerului Culturii, conducandu-l in continuare, dar tot fara a elabora normele de aplicare prin care, la data de 31 august situatia s-ar fi normalizat, iar aceasta sarbatoare de importanta nationala pentru toti romanii s-ar fi desfasurat la amploarea pe care o presupune.
    Acum, la 50 de zile de cand inca mai este Ministru al Culturii fara sa poata spune ca nu i-a fost sesizata respectiva obligatie legislativa, presedintele UDMR vine cu o alta declaratie separatista: Nu cea de Ministerul Culturii unde, fara sa se mai separe, a continuat sa nu-si indeplineasca obligatia legala pe care am avut onoarea sa i-o amintesc, ci una unde, in 97 de capitole, prezinta statutul unei regiuni separate pe care o descrie ca: „o regiune autonoma in care cetatenii vor fi egali”, ca si cum ar sti domnia sa ceva cum ca in restul tarii nu prea suntem. Sau ca nu prea e evidenta aceasta egalitate de vreme ce, nici macar normele de aplicare ale unei Legi cum e cea pomenita, nu au ajuns sa o prevada.
    Fapt pentru care m-am gandit ca luarea la cunostinta a obligatiei sale privind Legea respectiva are macar vreun ecou in documentul despre prezumptiva autonomie care se vede ca l-a preocupat intr-atata incat n-a mai dat atentie altor obligatii. Am studiat cele 97 de capitole ale statutului de autonomie propus de domnia sa, am vazut cum a inventariat cu grija patrimoniul pe care vrea sa puna stapanire, am remarcat chiar si faptul ca vrea sa faca jumi-juma cu incasarile Loteriei Romane si sa-si transfere justitia unei Curti de Apel in ograda proprie; dar, despre ce i-am scris eu, nu sufla nici aici vreo vorba.
    Si, zau, tare as fi vrut sa-mi dau seama cum prevede un asemenea document despre care tot dumnealui pretinde ca nu e separatist, modul in care, intr-o asemenea regiune autonoma din corpul Romaniei, va fi sarbatorita an de an Ziua Limbii Romane.
Daca n-a avut timp sa gandeasca ce norme de aplicare da Legii in toata tara, macar pentru o asemenea regiune pe care o are la inima, ar fi putut s-o faca!
Spre cinstea Guvernului din care face parte;  ba, chiar am impresia ca inca il viceprezideaza.
Iar, pentru eventualitatea ca dorinta domniei sale de separare nu este reala nici macar in ce priveste Ministerul Culturii, reproduc in anexa scrisoare din 1 august.

anexa:
SCRISOARE DESCHISA DOMNULUI KELEMEN HUNOR
la 1 august 2014
SAU CE MAI EXISTA INTRE CONFRATE SI CONCETATEAN?

    Este vorba, Domnule Ministru, sau Domnule Presedinte, de un confrate al Dumneavoastra scriitor mai batran care semneaza aceste randuri, dar si de concetateanul Dumneavoastra, de asemenea mai batran, a carui inima daruita limbii romane si nevoii ei de afirmare nu a gasit nici o alinare ci, dimpotriva, mai multa durere si suspin pe parcursul ministeriatului la care renuntati astazi. Asa ca, intre conditia de modest confrate si cea de egal concetatean care Va sunt, exista, in ori ce caz, aceasta data de 1 august 2014 cand toata tara V-a ascultat declaratiile publice prin care Va incheiati mandatul de Ministru al Culturii si cel de Vice Prim-ministru al Guvernului. Vice Prim-ministru, exact pentru aceste probleme culturale, spirituale si de afirmare ale Romaniei in care traim cu totii si cu tot respectul unii pentru altii.
    Ca sa intru direct in subiect, fiind implicat de multi ani de zile in eforturile de a stabili in mod statornic o Sarbatoare a Limbii Romane care sa ne uneasca pe toti vorbitorii ei si pe toti creatorii spiritualitatii ei, am pledat cu perseverenta pentru legiferarea Zilei Limbii Romane dar, in acelasi timp, alaturi de toti oamenii, publicatiile, institutiile si organizatiile societatii civile care m-au sprijinit, am organizat manifestari vreme de ani de zile, pana cand, in aprilie trecut a fost promulgata Legea 53-2013. Ba chiar si dupa aceasta promulgare, intrucat nu existau instructiuni de aplicare, iar oficialitatile refuzau birocratic sa se angajeze, tot impreuna cu organizatiile societatii civile, cu sustinerea din presa si a autoritatilor locale de simtire patriotica, spre cinstirea acestei Legi, am organizat anul trecut multe manifestari in localitatile tarii si o ampla manifestare centrala pe Valea Prahovei, aflata in legatura internet cu organizatii culturale ale romanilor de pretutindeni si in legatura sufleteasca directa cu participantii care au venit de peste granite spre a sarbatori cu noi evenimentul. Un eveniment al carui cantec, devenit imn, dumneavoastra ca poet nu puteti sa nu-l apreciati: „Ne cheama Sfinxul din Carpati / Sa fim alaturi frati cu frati / In miezul tarii noastre sfant / La ceas de mare legamant!”...
Dar, nu numai ca poet, stimate confrate Kelemen Hunor, ci si ca Ministru al Culturii in doua dintre guvernele Romaniei, sunt convins ca apreciati tinuta cultural-patriotica prin care acest imn lansat de noi consacra un asemenea eveniment de importanta nationala: „...Cu sufletele-alaturati, / De-aici spre patru zari zburati / Spre fratii ce-n strain pamant, / Tin radacina prin cuvant / Si-ntinse aripi ce vaslesc / Spre tot ce-i graiul romanesc./ Spre tot ce-avem mai bun, mai sfant / Cladit si-n piatra si-n cuvant. / Cuvantul romanesc, rostit / In slujbe de altar sfintit / Prin nobili ctitori, mari barbati, / Eroii nostri legendari, / Semeti, viteji, cu brate tari, / Incununati / Cu creste de Carpati!”...
Iar, ca om care ati dat dovada raspunderii ce V-a facut sa demisionati din ambele inalte functii guvernamentale pentru a candida la cea suprema, de prim si mare fiu al Romaniei, ales in fruntea patriei noastre strabune spre a-i garanta progresul si spiritualitatea, cultivand idealul dintotdeauna al romanilor, iarasi nu se poate sa nu vibrati la o chemare precum aceasta care evoca tocmai functia pentru care vreti sa candidati: „Ne cheama Sfinxul din Bucegi, /Simbol de voievozi si regi / Ce-aici romanii i-au avut / Din cel mai departat trecut! / Pe muntii romanesti urcati / Sub semnul magic din Carpati, / Pecete-adanca, din batrani / Peste suflarea de romani.”...

Sunt sentimente sincere si firesti pe care dumneavoastra, ca poet, nu aveti cum sa nu le intelegeti; si, daca ar fi vorba doar de afinitatile noastre literare, chiar mi-as exprima speranta ca le veti traduce cu toata maiestria Dumneavoastra poetica, pentru a le face cunoscute si-n alte limbi.
Dar, cum spuneam la inceput, prin faptul ca nu suntem doar confrati, ci si concetateni - eu unul de rind, Dumneavoastra inalt demnitar - decizia Va apartine. Asa cum anul trecut a apartinut unui ministru de penibila amintire, a carui miopie politica ne-a lipsit de orice sprijin. Din fericire, acest cantec nu a rasunat in gol: chemarea lui a adunat zeci de mii de oameni, iar versurile lui s-au cantat in toate localitatile si comunitatile romanesti care au pus in aplicare legea, inainte de a o face Guvernul, multe ministere motivand ca nu exista norme de aplicare. Asa ca, pe langa organizarea manifestarilor de anul trecut doar cu sprijinul societatii civile, am straduit pana ce Parlamentul a luat inca o masura legislativa: Legea 290 - 2013 aparuta in Monitorul Oficial din  14 noiembrie, care prevede: „Art.II.- In termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Ministerul Culturii va elabora normele de punere in aplicare a Legii 53-2013 privind instituirea Zilei Limbii Romane, astfel cum a fost completata prin prezenta Lege”.
Din pacate, iubite confrate si concetatean Kelemen Hunor, de la 14 noiembrie 2013 pana astazi au trecut 261 de zile iar aceste norme nu exista, fiind blocate pe parcursul intregului Dumneavoastra Ministeriat. Pentru ca, in iarna trecuta, antecesorul Dumneavoastra in fotoliul de ministru a luat in consideratie memoriul pe care i l-am adresat in legatura cu aceasta noua Lege si l-a dat in lucru Directiei de Politici Culturale care, la 13 februarie  2014, cu adresa nr.532, chiar ne-a solicitat sugestii cu care sa completeze proiectul de act normativ, pe care a inceput a-l alcatui astfel, spre a fi supus aprobarii. Iar aceasta aprobare Va revenea Domniei Voastre, care tocmai reajungeati in fruntea Ministerului Culturii.
Ei bine, iata ca ati petrecut mai multe luni in fruntea acelui minister, perioada in care demersul a ramas blocat, cu toate ca, in calitate de Vice Prim-ministru care girati intregul sector, nu se poate sa nu va fi ajuns pe masa de decizie si un alt memoriu, pe care l-am adresat Primului Ministru in legatura cu manifestarile proiectate pentru anul 2014. Proiecte ce se pot realiza mai ales daca intra in functiune respectivele norme de aplicare.
Nefericirea a fost ca ele au ramas blocate la ministerul pe care cu onoare il conduceati. Iar astazi, printre declaratiile facute de Domnia Voastra in legatura cu noul ministru pe care il propuneti, nu am vazut macar vreo intentie de a-i lasa lui, in continuare, aceasta indatorire, cu toate ca termenul limita prevazut prin Lege este depasit, daca calculam bine, cu 171 de zile, iar noi intram in luna in care, tot prin Lege, Ziua Limbii Romane urmeaza a fi sarbatorita cat se poate de oficial.
Intrebarea care se pune este: „In ce mod se va face aceasta sarbatorire daca, abuziv, ministerul pe care l-ati condus, nu si-a indeplinit obligatia legala de a elabora normele de aplicare?!”
Desigur, noi, societatea civila, alaturi de confratii din presa, de institutiile si autoritatile locale conduse cu simtire patriotica, vom face  aceasta si va spun foarte clar de ce: 1.Pentru adevarurile istorice despre devenirea, fiinta si cultura noastra care se atesta prin limba; 2.Pentru cinstirea viziunii poetilor si carturarilor nostri care au cantat intotdeauna „ Limba ce-o vorbim”; 3. Pentru ca multe tari ale lumii au o zi in care isi cinstesc fiinta nationala tocmai prin expresia ei in limba nationala si, chiar in jurul nostru Turcia si Ungaria sunt un exemplu in acest sens; iar generozitatea recentelor fonduri puse la dispozitie de Putin pentru propagarea limbii ruse in lume, demonstreaza chiar mai mult decat atat. 4. Pentru ca, dintre toate tarile europene care au suferit de pe urma pactului Ribbentrop-Molotov si a Zidului Berlinului si chiar dintre tarile lumii, in afara de coreenii care pretind ca o fac din proprie vointa, suntem singurii care am ramas impartiti in doua state, limba fiind liantul cel mai puternic pentru a ne tine impreuna intr-o cultura comuna. Adica, spre deosebire de altii, limba ne este si salvarea de la pieire ca natiune.
Dumneavoastra, care va pregatiti acum sa Va puneti candidatura la presedintia acestei tari, nu aveti cum neglija idealul ei de unire care dainuie dintotdeauna si nu se poate stinge vreodata; asa ca orice solutie in aceasta directie, chiar si paleativul unitatii prin limba si trairii sentimentului de comunitate prin limba, provin din vrerea acestui popor pe care Va pregatiti sa-l conduceti. Si, daca doriti intr-adevar sa-l conduceti, desigur ca n-o faceti spre a-l  conduce iar intr-o fundatura, ca si inconstienta egolatra a actualului presedinte!

Noi vom face si anul acesta tot ce ne sta in putinta. Ne vom inarma cu gandul ca „Ne cheama Sfinxul din Carpati / Sa fim alaturi frati cu frati...” si, neparat, VOM FI!... Vom fi alaturi si vom sarbatori cu toate fortele noastre de societate civila aceasta Zi a Limbii care ne face partasi la o cultura, o spiritualitate si o civilizatie comuna, adica exact arealul pe care il ocupa fosta Dumneavoastra functie de Vice Prim-ministru al Guvernului caruia mereu noi i-am adresat rugaminti ramase fara raspuns. Vom realiza cum vom putea mai bine si cu mai multa forta intelectuala toate manifestarile la care ne-am angajat sau spre care ne indeamna sufletul. Pentru ca noi afirmam un lucru pe care constiinta Dumneavoastra de scriitor nu poate sa nu-l aprecieze cu sensibilitate, sustinatndu-l si prin glas de poet si prin discurs de politician benign acestei tari: „... Si sa ramanem vesnic frati / Band apa vie din Carpati, / Aici, la Sfinxul din Bucegi, / Unde-am avut preoti si regi. / Si o Credinta am avut / Din veac de mare inceput; / Iar nimanui n-am facut rau, / Crezand in Bunul Dumnezeu / Care, cu noi, Va fi mereu! / Va fi mereu!”...
Da: Inarmati cu o asemenea simtire la care V-am dori partas, noi vom asigura si anul acesta sarbatorirea, chiar si fara ajutor oficial.  Dar e normal, oare, ca Statul, Guvernul, sa nu faca nimic, in ciuda faptului ca exista doua legi, promulgate una dupa alta, tocmai spre a impulsiona avantul civic prin care tara isi asuma o asemenea sarbatoare, chiar daca unii incearca sa o saboteze?!

Din acest motiv, stimate confrate si concetatean Kelemen Hunor, am ascultat cu sufletul la gura, atat motivatia demisiei Domniei Voastre, cat si gandurile adresate inlocuitorului pe care Vi-l propuneti, tocmai in speranta de a gasi si un asemenea indemn catre el. Dar nu am gasit, la fel cum, pe toata durata ultimului Dumneavoastra mandat ministerial, masurile incepute de antecesorul Dumneavoastra au fost stopate.
Si, zau, ma mir cum, in aceste conditii, mai puteti sa Va doriti a fi candidat la Presedintia Romaniei!...
Nu Va acuz; V-am spus ca V-am urmarit cu atentie: Ati fost modest ca pretentii si V-ati motivat candidatura numai sub semnul frivolului joc politic: „De a putea pune conditii in turul doi, celui pe care sa-l sustineti mai departe”.
Dar la intrebarea „ pe cine veti sustine?” ati avut, iarasi, un raspuns franc: „Nu dau nimanui cec in alb; vom negocia”...
Ce veti negocia, Domnule Hunor, ca sa-l sustineti, la modul mercenar pe viitorul presedinte? ... Ce altceva veti putea negocia decat, iarasi, niste posturi de ministri?!... Veti negocia si, sunt convins ca, prin santajul care sta la baza compromisului politic, veti obtine iarasi Ministerul Culturii.
Da; il veti obtine. Politicienii nostri se considera destepti daca tin pentru ei ministerele economice, de la care pot stoarce; si negociaza cu altii ministere menite sa produca altceva decat bani: Viitorul spiritual al tarii, cel educational sau cel al sanatatii publice, s-a dovedit a nu conta pentru ei. Acesta este un adevar pe care Dumneavoastra il stiti si, de asta, vreti sa negociati. Poate numai, daca nu aveti alt interes: Acela de a se bloca in continuare asemenea initiative de afirmare nationala, de importanta carora se vede ca nu sunt constienti contemporanii Dumneavoastra din viata politica.
Imi pare rau, Domnule Kelemen Hunor: Miza e prea mica!... Ar fi mai loial din partea Dumneavoastra sa nu candidati. Sa nu terfeliti cu asemenea calcule meschine ideea, totusi incurajatoare pentru romani: Cea de a-si alege un alt fel de presedinte!    

CORNELIU LEU
1 august 2014

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page