Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Cât de îndepartata este pacea, cât de aproape este razboiul?

General Br. (r) Aurel Rogojan  


„Chiar si astazi, dupa esecul unui alt razboi mondial, putem vorbi despre un al treilea razboi, unul luptat pe bucati, cu crime, masacre si distrugeri”. (Papa Francisc, Veneto, 13 septembrie 2014)
 

In timp ce presedintele Ucrainei, Petro Porosenco se adreseaza Congresului S.U.A. si foloseste prilejul primirii sale la Casa Alba pentru a solicita un statut „sui generis de aliat non membru al N.A.T.O.”, la Kiev se agita amenintarea nucleara, vorbindu-se despre posibilitatea ca in urmatorii zece ani sa fie realizata bomba atomica ucraineana. De altfel, nationalistii ucrainieni au cerut, inca din anul 2009, repunerea in stare de functionare a 15-20 de rachete nucleare tactice, iar in contextul evenimentelor in curs s-au facut auzite tot mai multe voci care au cerut revenirea Ucrainei la statutul de putere nucleara. Concomitent, Moscova a ales capitala Serbiei, unde se afla adjunctul ministrului rus de externe, Aleksei Meskov, pentru a declara ca N.A.T.O. trebuie sa inceteze politica sa „de extindere pe furis” spre Est, aproape de granitele ruse. „Politica tarilor N.A.T.O. in vederea intaririi propriei lor securitati, in detrimentul securitatii altora, are un serios potential de conflict”, a mentionat diplomatul rus, adaugand ca "propunerea Rusiei de a consacra in dreptul international principiul indivizibilitatii securitatii euro-atlantice ramane in continuare extrem de actuala. Prezenta aproape continua, prin rulaj, a navelor de razboi americane in Marea Neagra a determinat Moscova sa lanseze un ambitios program de dezvoltare a Flotei Rusiei de la Marea Neagra". „Intr-o prima etapa, Flota rusa" de la Marea Neagra va primi un submarin militar invizibil pe radare, a anuntat Comandamentul districtului militar de Sud”, citat de „Ria Novosti”. Submarinul militar „Novorosisk”, primul din clasa Varsavianka, este stationat in prezent intr-un santier naval din Sankt-Petersburg, urmand sa fie trimis in Marea Neagra dupa finalizarea testelor. Ministerul rus al Apararii a comandat sase submarine din clasa Varsavianka, invizibile pe radare si supranumite de catre Fortele Navale americane, „gauri negre in ocean”, pentru ca sunt aproape nedetectabile. Moscova a mai anuntat ca Flota rusa de la Marea Neagra va primi cel putin 11 nave militare suplimentare, inclusiv doua fregate si doua submarine, inainte de sfarsitul acestui an. Tot pana la sfarsitul acestui an, Flota rusa de la Marea Neagra va primi si o nava antisabotaj, sase nave de interventie si doua noi fregate.
 Este evident ca un astfel de proiect de crestere a capacitatii de riposta navala din partea Rusiei este in legatura cu intentii deja stabilite ale unui potential inamic si este de natura a crea ingrijorari celorlalte state riverane. Este de mentionat ca presiunile crescande, determinate de prezente ale N.A.T.O. in apropierea frontierelor de est si de sud ale Rusiei au generat un efort de inarmare si modernizarea a fortelor militare, comparabil financiar cu cel din Al Doilea Razboi Mondial. Si pentru ca ingrijorarile sa ne fie si mai mari, pe masura ce actiunile si reactiile militare se amplifica, si de o parte si de alta, diplomatia pare fara resurse, iar la Washington si Moscova liderii militari au un cuvant tot mai greu in politica externa si in alcatuirea bugetelor. Consecinta este ca, in doi ani consecutivi, veniturile medii ale famililor americane au stagnat, iar in segmental clasei mijlocii au scazut cu 8%.
In Rusia, populatia este, din punct de vedere economic, grav si disproportionat polarizata.
- in urma analizei veniturilor populatiei, Serviciul Federal de Statistica a constatat:
- 1,5% din populatia Federatiei Ruse poseda 50% din bogatiile tarii;
- 13,4% din cetateni traiesc in saracie lucie avand un venit mai mic de 108 dolari/luna;
- 27,8% traiesc sub limita saraciei cu un venit de 234 dolari/luna;
- 38,8% se situeaza la nivelul saraciei cu un venit de pana la 537 dolari/luna;
- 10,9% din populatie castiga lunar intre 540 si 790 de dolari;
- 7,3% se pot bucura de un nivel mediu de viata avand un venit lunar de pana la 1580 de dolari;
-1,1% din cetateni castiga in fiecare luna intre 1.580 si 2.370 de dolari;
- 0,7% din populatie realizeaza venituri lunare mai mari de 2.300 de dolari.
Din 157.895 de localitati existente, peste 40 de mii de sate si comune au ramas pustii. In ultimul deceniu, de pe harta Rusiei au disparut 13.740 de sate si 214 orase, iar la nordul tarii numarul populatiei s-a micsorat cu 45%. In ultimii 20 de ani, in Rusia au fost inchise circa 19 mii de scoli medii generale.
La nivel mondial, problemele economice si dificultatile populatiei sunt comparate cu cele din perioada premergatoare celui de Al Doilea Razboi Mondial, despre care economisti de marca spun ca a fost solutia radicala a recesiunii, dar cu pretul vietii a 60 de milioane de oameni.
Cine vrea, din nou, sa taca diplomatia si sa vorbeasca armele?!

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page