Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

De ce primul pas nu te pune în miscare?


Initiativa incepe in minte, unde perceptiile si asumptiile sfideaza timpul si spatiul, prin ipoteze ce transforma indoiala in certitudine. Nimic nu apare de la sine, ai nevoie de o actiune voluntara, indreptata spre un scop concret, ce va produce o schimbare semnificativa.
Cei cu care lucrez, in psihoterapie sau coaching, considera ca initiativa se bazeaza exclusiv pe actiuni externe, iar astfel evita asumarea unor initiative pentru lumea interioara. Te intreb atunci, cum vei alege directia potrivita? Raspunzand, vei pretui mai mult pasul interior, acel pas ce va decide sensul deciziilor personale. Descopera valoarea primului pas, iar perspectiva ta va fi complet schimbata.
Nu as vrea sa-ti imaginezi ca initiativa presupune un efort colosal prin care vei schimba radical lumea, dar mi-as dori sa fii mai increzator in acel pas interior, chiar daca pozitia corpului ramane aceeasi. Trebuie sa stii ca o persoana cu initiativa:
-Nu renunta la planurile personale;
-Da dovada mereu de suficienta deschidere pentru implicare intr-o noua experienta;
-Nu are nevoie de aprobarea celorlalti pentru propriile actiuni;
-Se orienteaza inspre domenii ce ofera oportunitati pentru autorealizare;
-Observa problemele cu usurinta si cauta solutii pentru rezolvarea lor;
-Nu se lasa influentata de imprejurari negative.
Te-ai gandit vreodata ca initiativa ar putea fi una dintre caracteristicile esentiale pentru puterea personala? Mi se pare esential ca oricine sa detina capacitatea de a se afirma, indiferent de circumstante. Orice decizie implica riscuri, iar odata cu amanarea actiunii vei rata si sansele pentru autorealizare.
Intareste-ti muschii fara sa mergi la sala. Se poate, daca ne gandim la puterea mintii. Foloseste-te de conturarea intentiei, vizualizarea obiectivelor atinse sau de anticiparea pasului urmator. Vei constata un singur lucru, dorintele se pot indeplini si fara o lampa magica. Actioneaza chiar acum, fiindca autoeficacitatea se bazeaza numai pe abilitatile aplicate.
Puterea de a incepe si de a continua nu apare de la sine, ci este consolidata treptat, pe parcursul vietii. Din fericire, niciodata nu este prea tarziu. In jurul varstei de patru ani, copiii isi pun intrebari, insa deodata o intrebare capata ceva mai multa importanta: "Sunt bun sau rau?" Indoiala este din ce in ce mai mult valorizata, copilul cautand apoi dovezile necesare prin care va dobandi treptat un raspuns util pentru propria dezvoltare.
Aceasta este o prima dovada de responsabilitate. Ulterior, vor urma nenumarate incercari, prin care va intelege ce inseamna performanta personala si cum poate preveni esecul. Desigur, acest lucru devine posibil numai daca cei din jur valorizeaza competenta, prin incurajari si noi oportunitati de implicare.
Dorinta de autorealizare, ofera motivatia necesara pentru schimbare. Daca nu esti multumit cu viata ta, exista cel putin o dorinta prin care poti dobandi si initiativa necesara pentru schimbare. Dar dorintele nu sunt de ajuns, este nevoie si de siguranta pentru a incepe; nu-i asa? In acest punct, increderea in sine si strategia personala isi spune cuvantul. Nu uita ca orice persoana dispune de suficiente calitati pentru a creste, limitele sunt doar perceptii iar orice constrangeri ofera de asemenea oporrtunitatile necesare pentru actiune. Uneori nu ai nevoie de prea multe explicatii, iar din acest motiv, explicatia pentru fraza anterioara va trebui sa o gasesti singur. Asadar, incearca-ti sansa, exploreaza oportunitatile si evident, nu uita regulile jocului.

Cristian Nica

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page