Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DEZACORD ISTORIC. Si PROFETIC?Lumea si-a avut imparatii ei. Foarte multi nebuni, foarte putini buni. Pe un pamant sub urmarile pacatului, nu ne mira. Este aproape de neinchipuit cat de nebuni au fost unii din ei. Uneori acest lucru arata ca o regula dupa care istoria sa se desfasoare. Chiar din prima parte a Bibliei, suntem familiarizati cu expresii "pe vremea cand imparatii ieseau sa se lupte", adica atunci cand mugurea smochinul sau dadea orzul in copt sau cine stie ce altceva, devenea un obicei ca imparatii sa iasa sa se bata. Tot asa, pe vremea lui Avram, avem descrisa o astfel de batalie chiar cu amanuntul, "patru imparati impotriva a cinci". Subuman. Ca berbecii. Ca sa uitam de ceilalti, dupa ce Ahasveros cucerise aproape toata lumea - caci chiar toata n-a cucerit-o si stapanit-o nimeni niciodata -, a dat un ospat pentru toti supusii sai timp de o suta optzeci de zile, "nebunie" care din realitate a trecut la poporul roman in poveste sub forma "si vor mai fi petrecand si acum daca nu s-o fi terminat". Nebunia lui Nebucadnetar care a dat in pascut de iarba ca un bou timp de sapte ani, nebunia lui Belsatar care si-a pierdut imparatia chiar in noaptea in care atinsese paroxismul ei. Totusi in ziele noastre nu asistam la asemenea spectacol de ospiciu. Inimaginabil, Nero a dat foc Romei. Asa ceva nu se mai intampla astazi. Berlusconi o mai fi facand el traznai de-ale lui, dar in nici un caz sa dea foc cetatii. Nebuni de nivel planetar mai apucaram chiar si unii dintre noi. O Ahanta-fanta" de Hitler de pe care cadeau si pantalonii daca nu-i lega strans cu curelele uniformei militare, a fost trecut in sirul acestor mari. Un soi special de nebunie a avut si Stalin chiar daca Svetlana zicea ca i-a vazut odata in coltul ochiului o lacrima de duiosie in timp ce asculta cantecul "Sulico", probabil amintire din copilaria sa georgiana.
Dar sa revenim la ale noastre ca sa nu ne incurcam prea tare printre marii nebuni si nebuniile lor. Astazi, omenirea nu mai este confruntata cu asa ceva. Hamas, Hezbolah, al-Qaeda, si mai recent Isis, mai pot face rele, stricaciuni in relatia dintre popoare si civilizatii cu aceeasi aura de nebunie, dar fara anvergura si aplombul celor pe care ii amintiram. Nu putem spune ca la franele istoriei lumii sunt astazi mari nebuni, desi pe undeva o mai fi vreunul. Este cumva o siguranta pentru lume sa vorbim despre Obama si chiar Putin, despre Cameron sau Merkel si chiar despre "pezevenghiul" Hollande care abia ce iesi presedinte ii aparu in fisa personala o muierusa, alta decat cea cunoscuta publicului, si de aici, desigur, necazuri.
Astfel iata am ajuns la doi mari ai planetei in zilele noastre, de la care lumea intreaga asteapta ceva bun.  Este vorba de Shimon Peres si Papa Francisc. Shimon Peres, fostul Presedinte al Israelului, recunsocut de toti ca cel mai intelept om politic al ultimelor decade mai ales pe problemele Orientului Mijlociu si Papa Francisc, fara comentariu, omul de cea mai mare influenta a societatii omenesti actuale. Daca Stalin intreba candva ignorant, "cate divizii are papa", Shimon Peres a spus nu multe zile in urma ca un cuvant al Papei Francisc este mai puternic decat fortele de pace pe care ONU le are plasate in diferite locuri vulnerabile de razboi ale lumii. In acest context Shimon Peres a propus Papei Francisc, formarea unei alte, a doua ONU, care sa se numeasca Organizatia Natiunilor Unite pentru Religii, dupa ce, bineinteles a cautat sa-l convinga de faptul ca numai el poate sa faca acest lucru si ca lumea intreaga il va asculta. Razboaiele se vor sfarsi, i-a mai spus Peres, Papei Francisc.
 
Papa nu a fost de acord. De ce? Doar el stie de-adevarat. Din declaratia oficiala, deductiile pot fi mai mult sau mai putin autentice. Motivatia a fost ca Biserica Romano Catolica, prin structura ei, este deja un fel de Natiunile Unite ale Religiilor si ca nu ar mai fi nevoie de o alta. Unii spun ca Natiunile Unite au fost organizate in ONU, dupa modelul structurii universale a Bisericii Romano Catolice. Nu stim. Ceea ce stim este ca marea propunere a fost respinsa intr-un mod tot atat de "mare" precum a fost facuta, incat ne intrebam daca acest lucru este numai istoric sau este si profetic. Cert este ca el a avut loc. Oricum, daca Shimon Peres si Papa Francisc, cei mai intelepti oameni de care omenirea beneficiaza acum, au fost in impas in legatura cu cea mai importanta problema care trebuie rezolvata repede, pacea, ceva nebanuit de mare se va intampla pe pamant. Se pare ca posibilitatile omenesti de asezare a pacii pe lume, au fost epuizate si ca numai dinspre cer se mai poate face ceva.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page