Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Olimpice: Octavian Morariu - Comemorarea lui Bibescu reface si întareste si mai mult solidaritatea între noi


Octavian Morariu, membru CIO pentru Romania, s-a aflat printre personalitatile miscarii olimpice romanesti care au adus marti un omagiu principilor George Bibescu, primul roman membru al CIO, si George Valentin Bibescu, fondator al miscarii olimpice din Romania care in scurt timp isi va aniversa centenarul.
 Foto: (c) RADU TUTA/AGERPRES ARHIVA

''Printul George Bibescu a fost, dincolo de personalitatea culturala si militara, o mare personalitate sportiva. Nu numai ca a fost unul dintre primii membri ai Comitetului International Olimpic, cofondator al COR, dar a stiut sa transmita mai departe familiei si fiului valorile sportului. Valorile sunt universale: de excelenta, de respect, de solidaritate, de combativitate, fair-play, valori umane care azi au o valoare si mai mare ca in trecut, in contextul complicat al zilelor noastre. Azi, comemorandu-l pe Bibescu, refacem, sau intarim mai mult solidaritatea intre noi, respectul si as zice chiar dragostea dintre noi, sunt valori pe care nu trebuie sa le uitam niciodata'', a declarat Morariu.

Fostul presedinte al COSR a vorbit despre activitatea sa in cadrul CIO, unde face parte din 2 comisii: ''Sunt in 2 comisii, comisia pentru program sportiv si comisia pentru relatii internationale, dar fac parte si dintr-un grup de lucru pentru sustenabilitate si mostenire, pe care presedintele Bach l-a constituit in cadrul a ceea ce se numeste agenda 2020, menit sa reorienteze CIO sa reaseze in contextul globalizcioarii, evolutiei a foarte multe sporturi.

Acest proces se va incheia cu un congres extraordinar la Monaco la sfarsitul acestui an, vor fi aduse modificari Cartei Olimpice, care sa imbunatateasca pe de o parte functionarea CIO, dar si sa dea marile orientari ale miscarii olimpice pentru anii care urmeaza''.

Morariu sustine ca sporturile cu mare traditie nu sunt in pericol sa dispara din programul olimpic, dar in schimb pot aparea sporturi noi, practicate in special de tineri: ''In clipa de fata nu se pune aceasta problema, ideea este cum sa facem ca toate sporturile sa devina cat mai atractive, cat mai cautate si cerute de public si de media. E foarte greu sa spui azi ca un sport e mai valoros decat celalalt, pentru ca toate sunt valoroase, chiar daca unele nu sunt incluse in programul sportiv olimpic, dar la manifestari olimpice, cum ar fi Olimpiada de tineret de la Nanjing, au fost sporturi care nu sunt olimpice sau in programul de la Rio sau de la Tokyo.

Este o preocupare de largire a bazei, a numarului de sporturi, dar lucrul acesta trebuie facut cu foarte multa prudenta si rigoare in acelasi timp, pentru ca sporturile traditionale sunt cele care ne-au adus aici si ele nu trebuie uitate. Dar sporturile noi, care se adreseaza tinerilor, trebuie sa aiba si ele o vizibilitate cat mai mare''.

AGERPRES/(autor: Teodor Ciobanu, editor: Teodora Oprea)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page