Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Apara-ti Relatiile, Comunica cu Sens


In prezent, exista o nemultumire ingrijoratoare cu privire la calitatea relatiilor interpersonale. Ne dorim sa avem prieteni de incredere si mai ales familii fericite. Cu toate acestea, suferim din pricina indiferentei celorlalti, si uneori parca nu suntem pe deplin constienti de ceea ce inseamna  binele si raul in relatiile interpersonale. Din acest motiv, deodata ne simtim amenintati de o suferinta coplesitoare. Fiecare om este liber sa actioneze, sa simta si sa gandeasca dupa bunul plac. Dar aceasta libertate, trebuie asumata.
Evenimentele de care am avut parte in copilarie nu ar trebui sa devina o scuza pentru modul in care ne comportam. Mai mult, odata ce pretindem ca suntem niste adulti responsabili, ar fi de dorit sa dam dovada de suficienta maturitate pentru a discerne intre intentiile bune si cele rele.
"Iubeste-i pe toti, in unii sa ai incredere dar nu face rau nimanui." (William Shakespeare) Un citat de bun simt, sau chiar o lectie ce ar trebui invatata de fiecare dintre noi asa cum se cuvine, cat timp tanjim dupa aprobarea, iubirea sau increderea celorlalti.
„Dar eu nu tanjesc”, ai spune, Atunci de ce esti furios cand nu ti se vorbeste asa cum ti-ai dori, de ce simti nevoia sa le demonstrezi celorlalti ca esti o persoana competenta sau din ce motiv te simti vinovat dupa un conflict?
Comunicarea este un proces natural prin care incercam sa facem diferenta intre intentiile bune si cele rele. Ne dorim sa fim prezenti, luam atitudine si aparam punctul de vedere, devenind sensibili cand vine vorba de ingradirea libertatii de  exprimare.
Aprobarea reprezinta o conditie pentru acceptare. Se spune ca iubirea autentica este neconditionata, dar ma intreb cine isi mai permite sa renunte la standardele personale in favoarea celorlalti? Daca totusi nu ar fi evoie sa renuntam, oare nu ar trebui sa suportam presiunea ego-ului? Exista oare cineva, in mintea noastra, care ne anunta din cand in cand cat de minunati suntem? Daca da, atunci ar trebui sa il reducem la tacere, sau sa-i dam alte sarcini de gandit. Intreaba-te cum poti castiga respectul celorlalti, de ce iti doresti ca ceilalti sa faca mereu doar ceea ce vrei tu, sau cum poti stii ca viata va progresa in sensul dorit? Suntem minunati, dar ce folos, cat timp suntem singuri?
Este bine sa comunicam, dar este suficient sa comunicam in scris? Sau, este bine sa oferim suport financiar, dar banii vor putea inlocui intentiile educative sau suportul parental? Interactiunile umane sunt benefice doar atunci cand produc o schimbare pozitiva in vietile celorlalti. Arata-le ca iti pasa. Nu este suficient sa oferi, va trebui sa te asiguri ca ceea ce oferi este acceptat, folosit si pretuit cu adevarat. Asadar, comunica deschis, fii curios si dornic sa oferi mai multa atentie atunci cand este necesar. Oferind bani vei acoperi anumite nevoi de baza, insa nu vei putea inlocui rolul tau in vietile celorlalti.
Afla care sunt dorintele copiilor tai, descopera cauzele problemei cu care se confrunta sotul sau sotia ta si comunicati despre noi planuri folosind persoana intai plural, pentru ca “noi”, suntem conditia necesara pentru fericire.
Nu exista o asigurare pentru confortul interpersonal, din acest motiv ar trebui sa iti pui din cand in cand, un semn de intrebare. Iar daca uiti, lasa-l la vedere. Foloseste un simbol sau creaza-ti un logo care iti va aminti sa actionezi intr-un mod constructiv, fiindca si tu esti important, pentru ceilalti.

Autor: Cristian Andrei NICA
- Psiholog si dezvoltator comunitar–

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page