Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vestea unirii celor doua eparhii ortodoxe romane in America!

„Si Eu nu mai sunt in lume, iar ei in lume sunt si Eu vin la Tine. Parinte Sfinte, pazeste-i in numele Tau, in care Mi i-ai dat, ca sa fie Una precum suntem si Noi” (Ioan 17,11).

(Continuare din numarul precedent)

Vegherea asupra Unirii.

„Iar ceea ce va zic voua, zic tuturor: Vegheati! (Marcu 13,37). Acest indemn al Mantuitorului Iisus Hristos: „Vegheati", care se refera la tot ce apare si s-a implinit in viata, este atat de important sa aplicam acest indemn la „Veghere” si asupra Unirii celor doua Eparhii Romane in America, pentru ca vrasmasul diavol sa nu tulbure desavarsirea ei, dupa Scriptura care ne descopera, zicand: „Fiti treji, privegheati. Potrivnicul vostru, diavol, umbla, racnind ca un leu, cautand pe cine sa inghita, Caruia stati impotriva, tari in Credinta, ..." (1Petru 5,8-9).

Desavarsirea consta in intalnirea mai departe a Comisiilor de dialog a celor doua Eparhii, pentru formarea unei Mitropolii Ortodoxe Romane in America si de noi Episcopii Ortodoxe Romane pe coasta de Est si de Vest a Americi si in Canada. Apoi, Congresul impreuna a Ierarhilor ortodocsi romani din America, a preotilor si delegatilor parohiilor din America si votarea Mitropolitului etc. Unirea a fost primul pas, iar pasii urmatori sunt asezarea functionarii acestei Unirii in conformitate cu Legile americane si Canoanele bisericesti, Statutele si Regulamentele Bisericii. Sa avem Credinta ca, la Dumnezeu toate sunt cu putinta (cf. Marcu 10,27). Pentru toate sa aplicam indemnurile Sf. Scripturi: de a Priveghea si a ne Ruga ne-ncetat cu Credinta Milostivului Dumnezeu pentru desavarsirea Unirii, care duce la implinire a toate idealurile in viata. Nu vom uita niciodata, vorbirea despre Unire cu lacrimi la Congres, a Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop NICOLAE, indemnandu-ne pe toti preotii si delegatii parohiilor prezenti, sa ne rugam lui Dumnezeu pentru Unire.

Roadele Unirii celor doua Eparhii. „Iata acum ce este bine si ce este frumos, decat numai a locui fratii impreuna" (Psalm 132,1). „Deci, daca este cineva in Hristos, este faptura noua; cele vechi au trecut, iata toate s-au facut noi" (2Cor. 5,17). Da, cele vechi au trecut, si toate asezarile vor fi noi, in Biserica Ortodoxa Romana din America, zidite in „Cetatea” Hristos, cu temelii puternice, al carui mester si ziditor este Dumnezeu (cf. Evrei 11,10).

O noua organizare completa a Bisericii Ortodoxe Romane in America, precum am amintit mai sus. Infiintarea unei Mitropolii Ortodoxe Romane in America. Asezarea de noi Episcopii Ortodoxe Romane in America si Canada. Iar asezarea cea mai mare si bineplacuta lui Dumnezeu va fi ca, in acelasi oras in America nu vor mai fi doua Biserici, sa apartina sub jurisdictii de Episcopii romane diferite, care sa aiba probleme de ne-ntelegere intre ele, ci Biserica, sau Bisericile din acelasi oras vor fi sub aceeasi Jurisdictie canonica de Episcopie cu acelasi Episcop, precum stim din tara. Credinciosii isi vor putea vedea preotii lor slujind impreuna la acelasi Sf. Altar, si in toata suflarea romaneasca va fi intelegere si armonie ca intre fratii de aceeasi credinta, neam, limba si cultura, spre marirea lui Dumnezeu si mantuirea sufleteasca in Hristos Iisus.

Asa vom ajunge, cu binecuvantarea lui Dumnezeu, sa vedem si sa simtim descoperirea lui Dumnezeu, prin Sf. Scriptura care zice: „Iata acum ce este bine si ce este frumos, decat numai a locui fratii impreuna" „...Ca unde este Unire acolo a poruncit Domnul binecuvantare si viata pana in veac" (Psalm 132,1 si 3), caci cele vechi au trecut si toate s-au facut noi (cf 2Cor. 5,17), in viata comunitatilor ortodoxe romane bisericesti din America.

Sa incheiem, tot cu indemnurile si invataturile Milostivului Dumnezeu, prin Scripturile care zic: „Silindu-va sa paziti Unitatea Duhului, intru legatura Pacii. Este un singur trup si un singur Duh, precum chemati ati fost la o singura nadejde a chemarii voastre. Este un singur Domn, o credinta, un botez. Un Dumnezeu Tatal tuturor, Care este peste toate si prin toate si intru noi toti. Iar fiecaruia dintre noi, i s-a dat harul dupa masura darului lui Hristos" (Efeseni 4,3-7). Si pentru toate, marire, multumire si cinste, Marelui Dumnezeu si Mantuitorului nostru Hristos Iisus (cf.Tit 2,13), pe Care sa-L rugam sa ne ajute sa pazim Unirea in unitatea Duhului, intru legatura Pacii, spre marirea lui Dumnezeu si mantuirea sufleteasca intru Hristos Iisus. „Slavit sa fie Domnul” (Psalmul 69,5). In veci, Amin.

 

 

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page