Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ÎMPARATUL


"Ochii tai vor vedea pe Imparat in stralucirea Lui"  (Isaia 33, 17)

Lumea s-a cam saturat de imparati. Probabil fiindca prea au fost multi si din ei prea multi rai. Vorba lui Eminescu: "imparati pe care lumea nu putea sa-i mai incapa". Mai multi imparati decat imparatii; la care s-au mai adaugat si imparatesele. A fost o vreme in istorie cand imparatii erau mai in atentia lumii; se pare insa ca aceasta se intampla nu pentru calitatile imparatilor cat pentru naivitatea lumii. Sa-l vada pe imparat, sa se prostearna in fata lui, au devenit insa in timp, acte ridicule. Un Ahasveros impodobit grotesc, chiar daca in aur, plin de mandrie si aroganta nu mai face obiectul de atractie al omului zilelor noastre. De fapt schimbarea denumirii de imparat in rege, domnitor, guvernator, presedinte, secretar general etc. arata instabilitatea notiunii aplicata la oameni si pierderea in pretentie.  Astazi mai degraba se vrea un autograf de la un sportiv, de la un artist, decat de la imparat. De ce?
IMPARAT este titlul dumnezeiesc al Aceluia care conduce IMPARATIA CERURILOR si apartine Lui in exclusivitate. Denumirea de "imparat" printre oameni si "imparatie" pe pamant, este o frauda pe care Diavolul a facut-o cerului spre nefericirea oamenilor.  Neputand sa-si asume aceasta pozitie in cer, el a sugerat oamenilor s-o faca ei pe pamant si din nenorocire a reusit. Priviti in istorie la spectacolul sinistru si penibil in acelasi timp al imparatilor si imparatiilor lumii si este suficient sa intelegem ca notiunea de imparat nu se potriveste omului si nici imparatie, pamantului.  Implantarea lor in mintea oamenilor a dus la cea mai mare tragedie - LUPTA PENTRU TRON.
Nu a fost in planul lui Dumnezeu sa dea pe mana omului deja cazut, acest atribut divin. Mii de ani de la creatiune, El a pastrat in poporul prin care voia sa-Si descopere iubirea Sa, conducerea teocratica. Fara imparat. El conducea direct. Abraam n-a fost imparat, nici Iacob, nici Moise, nici Iosua, desi popoarele din jurul Israelului erau pline de imparati. Dupa exemplul lor, israelitii au strigat: "vrem un imparat." Era un strigat impotriva conducerii divine. Si l-au avut pe primul lor imparat, Saul si apoi pe altii si altii pana ce s-a ales praful si de imparati si de imparatie. Ultima citadela care mai rezistase fara imparat a cazut si ea. A urmat o milenara agonie.
Desprinsa de imparatia cerurilor, omenirea s-a faramitat in sute de imparatii unele impotriva altora, de fapt drama razvratirii. Refuzand conducerea Imparatului ceresc - Isus Hristos - imparatii de rusine ai pamantului au tarat lumea in tragedia razboaielor unde isi va si gasi sfarsitul.
 
In contextul celor de mai sus, textul biblic la care ne-am oprit astazi - "OCHII TAI VOR VEDEA PE IMPARAT IN STRALUCIREA LUI" pare sa nu ne intereseze prea mult. Cine mai tine cu tot dinadinsul sa vada un imparat? Si totusi, proorocul Isaia este minunat in ceea ce spune si cum spune. El nu vorbeste despre "care" imparat. Nu exista decat un singur "IMPARAT" in vorbirea lui care exclude posibilitatea ca altcineva ar mai putea purta acest nume. Daca ar spune "ochii tai vor vedea pe imparatul cutare sau cutare", nu ar starni interesul nimanui. Dar stimat cititor, Biblia zice ca "ochii tai vor vedea pe Imparat", pe singurul, pe Isus, eliminand astfel falsurile si inviorand dorinta de a-L vedea. Ai vazut multi imparati, dar nu L-ai vazut pe IMPARAT.  Cand i-ai vazut pe imparati voiai de fapt sa-L vezi pe IMPARAT si ai fost dezamagit, dar dorinta ta se va implini. Vei sta intr-o zi fata in fata cu Isus. L-ai auzit de multe ori vorbindu-ti prin trimisii Sai la tine sau din Sfanta Carte, L-ai simtit schimbandu-ti pasii de la rau la bine, I-ai respirat mireasma binecuvantarilor, urmeaza sa-L vezi. L-ai vazut cu mintea, Il vei vedea cu ochii. Ochii sunt modalitatea de implinire a dorului.  In ei salasluiesc lacrimile asteptarii, marturiile sufletului limpezit. Va fi nu din povestite ce au vazut altii, ci ochii tai vor vedea. Ochii acestia cu care vezi acum cand citesti aceste randuri, Il vor vedea pe Isus, asa zice Biblia.
De ce "in stralucirea Lui"? Pentru ca Isus inca nu a fost vazut in aceasta ipostaza. Omenirea, prin reprezentantii ei din generatia intruparii IMPARATULUI, L-a vazut in umilinta Lui, nascandu-Se intr-o iesle si traind printre oameni, L-a vazut in durerile Lui, crucificat si doar cateva licariri de slava in ceasul schimbarii la fata sau la inviere poate, dar nimeni nu L-a vazut inca in "stralucirea Lui".  Aceasta ipostaza urmeaza curand, la fel de autentic precum primele doua, pe viu, pe adevaratelea. Si daca n-am avut privilegiul sa-L vedem in staul sau pe cruce, Il vom vedea revenind in glorie.
Da, stimat cititor, exista un singur imparat, Isus si o singura imparatie, Cerul. Pamantul este o bucatica de cer pentru putin timp razvratita, dar care va fi intoarsa acasa, iar tu esti cetatean al acelei imparatii care isi onoreaza Imparatul si pe care ochii tai Il vor vedea curand in stralucirea Lui. Cat ti-e de dor sa-L vezi?
Iov, la inceputul istoriei lumii, raspunde frumos acestei intrebari. Ar putea fi si raspunsul nostru. El zice: "ochii mei Il vor vedea si nu ai altuia. Sufletul meu tanjeste de dorul acesta inlauntrul meu." Iov 19, 27
Pavel zice:  "Acum, vedem ca intr-o oglinda, in chip intunecos; dar atunci vom vedea fata in fata." 1 Cor. 13, 12
Ioan arata transformarea noastra in asemanarea cu El, odata cu vederea Lui: "Dar stim ca atunci cand se va arata El, vom fi ca El; pentru ca Il vom vedea asa cum este." 1 Ioan 3, 2
Sa ne alaturam si noi acestor oameni minunati care au dorit sa-L vada pe Imparat in stralucirea Lui.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page