Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Primaria sectorului 2 din Bucuresti sarbatoreste Ziua Limbii Române


Duminica, 31 august 2014, Primaria sectorului 2 Bucuresti sarbatoreste Ziua Limbii Romane aprobata de Parlamentul Romaniei, prin Legea nr.53/2013. Incepand de vineri, 29 august 2014, si pana duminica, 31 august 2014, vor fi prezentate publicului bucurestean Targul de carte "Iubim limba romana" (pe esplanada sediului Primariei sectorului 2, in Parcul Ioanid/Ion Voicu si in Parcul National), prelegeri, dezbateri si recitaluri de poezie (in cluburile si centrele Primariei sectorului 2), spectacolul de muzica si lumini "Mult e dulce si frumoasa, Limba ce-o vorbim" (sambata, 30 august 2014, in Parcul Plumbuita, invitat special: maestrul Dorel Visan).
Se vor oficia depuneri de coroane la mormintele scriitorilor romani din Cimitirul Bellu si va avea loc colocviul "Limba romana, element esential al identitatii nationale" (duminica, 31 august, 2014, ora 11.00, Galeria Dialog a Primariei sectorului 2) avandu-i drept invitati pe acad. Eugen Simion, acad. Razvan Theodorescu, prof. dr. Gabriela Pana Dindelegan, membru corespondent al Academiei, conf. univ. dr. Ioan Cristescu, conf. univ. dr. Paul Cernat, Dan Mircea Cipariu. Cu aceeasi ocazie, primarul Neculai Ontanu, catalizatorul amplelor manifestari, va decerna distinctii cadrelor didactice, care predau limba romana in unitatile de invatamant gimnazial si liceal din Sectorul 2 al Municipiului Bucuresti. Organizatorii acestui program cultural sunt Primaria Sectorului 2 Bucuresti, Fundatia Nationala pentru stiinta si Arta, Uniunea Scriitorilor din Romania, Asociatia Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania, Asociatia Editorilor din Romania, Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti, Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti. Parteneri: Opera Scrisa.Ro – societate de gestiune a drepturilor de autor si Asociatia Euro CulturArt. Parteneri media: Radio Romania Cultural si Agentia de Carte.ro.
"Ne dorim sa realizam un program multicultural prin care sa atragem publicul bucurestean spre carte si spre valorile autentice si organice ale limbii romane. Sa dezbatem cu academicieni si importanti scriitori romani contemporani despre identitatea noastra culturala si nationala. Sunt convins ca multi dintre locuitorii sectorului 2 vor veni la primarie, in parcurile Ioanid si National sa cumpere si sa citeasca cartile propuse de cateva dintre cele mai importante edituri de la noi. Editura Casa Radio va putea oferi inregistrarile din fonoteca de aur cu nume canonice ale literaturii romane. Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti va prezenta cateva manuscrise de patrimoniu cultural national. Ziua Limbii Romane va fi, de asemenea, un prilej de a ne aminti si a ne reculege la mormintele scriitorilor din Cimitirul Bellu. Sper ca acest program cultural sa ne aduca mai aproape de spatiile sensibile si subtile ale limbii romane", a declarat primarul Neculai Ontanu, initiatorul programului Ziua Limbii Romane. "De mai bine de 10 ani, literatura romana are un aliat de nadejde: primarul Neculai Ontanu si Primaria sectorului 2. Premiile Filialelor de Bucuresti ale Uniunii Scriitorilor din Romania au fost si sunt sustinute de Primaria sectorului 2. Pe 26 noiembrie 2014 vor fi decernate premiile pentru anul editorial 2013. Premiile Fundatiei Nationale pentru stiinta si Arta sunt sustinute, de asemenea, de Primaria sectorului 2. Faptul ca primarul Neculai Ontanu organizeaza acum un program de trei zile dedicat limbii romane dovedeste, cu asupra de masura, ca proiectele culturale romanesti sunt posibile doar prin exceptiile unor edili care pariaza pe cultura romana vie", a declarat Dan Mircea Cipariu, presedintele societatii de gestiune a drepturilor de autor – Opera Scrisa.Ro.
Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page