Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Scurtmetraj românesc experimental, în selectia Recent Experimental Shorts de la Stockholm


Institutul Cultural Roman de la Stockholm contribuie la editia din acest an a maratonului de scurtmetraj experimental european REX cu filmul 'The Matriarch', regizat de Barna Nemethi (Romania, 2013), informeaza ICR, care precizeaza ca aceasta este cea de-a sasea editie a festivalului si totodata cea de-a sasea participare romaneasca.
Scurtmetrajul 'The Matriarch' a fost proiectat in selectia oficiala a mai multor festivaluri internationale de film experimental, printre care Festivalul International de Film Experimental de la Bucuresti BIEFF, 2013, si festivalul MAKING WAVES: New Romanian Cinema de la New York. In 2014, scurtmetrajul a facut parte din selectia Festivalului de film underground de la Montreal.
Din distributia filmului face parte Luminita Gheorghiu, cunoscuta publicului suedez din 'Moartea domnului Lazarescu', in regia lui Cristi Puiu, si 'Pozitia copilului', regizat de Calin Peter Netzer, ambele distinse cu premii internationale.
Festivalul de film experimental scurt REX este organizat de EUNIC Stockholm, reteaua institutelor culturale din Uniunea Europeana, in colaborare cu cinematograful Sture. La editia de anul acesta, in 10 septembrie, vor fi prezentate filme din Austria, Cehia, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Romania si Slovacia. Selectia filmelor a fost realizata de Niclas Gillberg, critic de film si presedinte al Festivalului de Film de Scurtmetraj de la Uppsala.
Experimentale fie prin tehnicile folosite, fie prin tipul de discurs cinematografic, filmele selectate au fost proiectate si chiar premiate in festivaluri importante. Toate filmele prezentate vor fi subtitrate in limba engleza.
AGERPRES/(AS — autor: Pepa Sita, editor: Cristina Mac)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page