Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Centenarul Asociatiei Generale a Medicilor Veterinari din RomaniaLa 29 iunie s-au implinit o suta de ani de la constituirea Asociatiei Generale a Medicilor Veterinari din Romania (AGMVR), printr-un decret al regelui Ferdinand I. La sedinta aniversara, care a avut loc in aula Facultatii de Medicina Veterinara din Bucuresti au participat peste 180 de invitati si membri ai asociatiei din toata tara. Evenimentul a  fost un bun prilej de a face un bilant al infaptuirilor din secolul existentei acestei asociatii profesionale a medicilor veterinari din Romania si de trasare a unor linii directoare pentru continua dezvoltare a acestei meserii atat de utile economiei romanesti. Sub patronajul Prof. Dr. h. c. Olaru Horatiu – presedintele in exercitiu al asociatiei din 1996 – festivitatile aniversare au constituit un motiv de afirmare a mandriei justificate a unei bresle importante pentru agricultura noastra.
Intre 1949 si 1989, deci timp de 40 de ani, activitatea asociatiei a fost suspendata, pentru ca in 17 ianuarie 1990 sa fie reluata. Sub auspiciile asociatiei au fost organizate congrese nationale: in 1924 la Cluj, in 1994 la Sinaia, in 1997  la Voineasa, in 2000 la Baile Felix, in 2003 la Iasi, in 2007 la Poiana Brasov, iar in 2011 la Bucuresti. Ele au dezbatut probleme organizatorice curente, au definit principii deontologice si, fiind cuplate cu programe stiintifice, au adus in atentia participantilor cele mai actuale noutati profesionale.
La presedentia asocialtiei s-au perindat de-a lungul timpului nume sonore an medicina veterinara romaneasca (Alexandru Locusteanu, Ion Poenaru, Gheorghe Udrischi, Constantin Motas, Gheorghe Ionescu-Braila, Radu Vladescu, Alexandru Vechiu, Gheorghe Nichita), care au militat pentru drepturile medicilor veterinari si au pus bazele unei reprezentari corecte a meseriei an societatea romaneasca.
In perioada 1929-1932 cu efortul financiar al membrilor asociatiei medicilor veterinari de pe tot cuprinsul tarii, din toate straturile profesiei, prin contributia a 5% din salarul pe o perioada unui deceniu a fost construita “Casa medicilor veterinari”, un edificiu impunator situat in centrul capitalei, pe B-dul Regina Elisabeta, vis-à-vis de Cismigiu, care urma sa fie sediul asociatiei. Odata cu nationalizarea din 1947, aceasta cladire a fost trecuta abuziv in folosinta Ministerului Justitiei care-l ocupa si astazi. Din pacate, in ciuda repetatelor demersiuri pentru redobandirea sediului, dupa 1989, eforturile au ramas zadarnice, din cauza unor unor artificii invocate de factorii politici, incepand cu presedintii si prim-ministrii si terminand cu ministrii justitiei si juristii chemati sa decida corect in acest caz. Speranta nestramutata ca se va face pana la urma dreptate pentru profesia medical-veterinara romaneasca este inca vie in sufletele fiecarui medic veterinar. Retrocedarea acestui edificiu celor care de fapt sunt posesorii lui, este un act de justitie morala, de care sunt raspunzatori cei care conduc destinele acestei tari. “Casa medicului veterinar” este un simbol al Medicinei Veterinare romanesti si reprezinta o parghie importanta de reprezentare si pentru imbunatirea continua a activitatii sanitare veterinare in Romania. Ea este expresia mandriei unei intregi profesii si ar trebui sa revina in posesia celor care sunt proprietarii ei legitimi.
AGMVR este si un instrument eficace in instruirea profesionala a medicilor veterinari practicieni. Prin Colegiul Medicilor Veterinari, constituit in 1998, sunt coordonate activitatile de pregatire postgraduala. S-a creiat un Sistem  National de Educatie Continua menita sa permita medicilor veterinari sa-si improspateze cunstintele profesionale si sa tina pasul cu cuceririle stiintei veterinare contemporane. In acest sens de un real folos sunt si publicatiile ce apar periodic sub egiga AGMVR: “Revista Romana de Medicina Veterinara“ si “Jurnalul Medical Veterinar”. Acestea aduc in atentia cititorilor noutatile din diferite domenii ale practicii si stiintei veterinare autohtone si internationale, metode noi in combaterea si prevenirea bolilor la animale.
Tot sub egida Colegiului Medicilor Veterinari au loc si concursurile pentru obtinerea gradului de “Medic Primar Veterinar”, ca si organizarea diferitelor activitati aniversare, comemorative, simpozioane etc.
AGMVR are relatii de colaborare cu diferite organizatii si asociatii internationale si face parte din o serie de astfel de organizatii, cum ar fi Asociatia Mondiala Veterinara, Federatia Veterinarilor din Europa, Asociatia Veterinara din Balcani etc. si intretine legaturi profesionale cu toate organismele care au ca scop apararea sanatatii animalelor si a salubritatii produselor alimentare de origine animala.
In cadrul festivitatilor aniversare a avut loc si un concert sustinut de Orchestra Simfonica a Filarmonicii “Banatul” din Timisoara, care a interpretat cunoscute piese  semnate de Rossini, Mussorgski, Ravel, Rimski-Korsakov, Johan Strauss etc.  

Dr. Emil G. Onet, Phoenix, AZ

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page