Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1137)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

Din multitudinea de evenimente care-si "celebreaza" existenta in luna August a acestui terifiant Mapamond, mi-am propus ca in acest eseu sa va familiarizez cu informatii despre Primul Razboi Mondial, sau "Great War - Marele Razboi", conflagratie care prin dimensiune si participare a  intrecut evenimente similare care au zdruncinat si asa zguduita noastra Terra.
Conflagratia de dimensiuni Armaghedonice - Leviathanice a mobilizat trupe militare care s-au cifrat la 65 milioane ostasi, inregistrandu-se peste 37 milioane victime, fiind considerata pana in prezent cea mai sangeroasa conflagratie militara. Dar, stati linistiti, timpul nu este pierdut, nori negri si amenintatori planeaza asupra linistei Planetei. Ultimul supravietuitor al acestei tragedii umane, in care pe langa 10 milioane de ostasi morti, au murit si 7 milioane de civili, totodata s-au inregistrat si 20 milioane de raniti, care au ramas cu sechele pe tot restul vietii, Harry Patch, decedat in anul 2009 la venerabila varsta de 111 ani, ne-a lasat pentru eternitate ca acest Great War-Mare Razboi "nu a meritat macar o singura viata - It was not worth even one life". Doar spre refamiliarizare, doresc sa va reamintesc ca o expresie similara a fost folosita de Otto Von Bismark, prim-ministru al Prusiei si cel care a realizat unificarea Germaniei, cu referire la Balcani: "aceasta regiune nu merita sacrificiul-oasele unui singur soldat din Pomerania, regiune istorica pe Oder, intre Marea Baltica si Vistula-The Balcans are not worth the bones of a single Pomeranian grenadier."
Inca de la aparitia statelor centralizate in Europa secolului al XVI-lea, statele s-au razboit unele cu altele din varii motive, care includ trasarea granitelor, rute comerciale, colonii in Asia, Africa si America. Nu este o noutate sa va reamintesc de Razboiul de 30 de ani, Razboiul de 7 ani etc; tot o noutate nu mai constituie faptul ca eruditul elvetian J.J Babel, dupa studii intense, a constatat ca in ultimii 5600 de ani omenirea a purtat peste 14.500 de razboaie in care au murit 3.5 miliarde de oameni, peste jumatate din actuala populatie a acestei imperfectiuni, pe care majoritatea o numim globul pamantesc. Oricum, cu riscul de a starni reactii de tenta Balcanica, cu reamintirea c-am avut o Mama, raman strict la convingerea ca Planeta a devenit total nefunctionala, iar un eveniment major care se prefigureaza la orizont va fi singurul capabil sa opreasca omenirea de la un act sinucigas. Desi sunt adeptul postulatului filosofului francez Goustave Le Bon, "omul incapabil recurge la agresivitate fizica sau verbala spre a-si ascunde incapacitatea", consider ca aceasta cangrena - numiti-o dumneavoastra cum vreti - trebuie ditrusa, extirpata. "Cangrena nu se poate vindeca" - Aristotel. Uitati-va de cine suntem condusi pe aici si prin alte meleaguri ca sa va dati seama de nefunctionalitatea prezentului sistem politic existent in lume.
Trebuie sa admitem ca termenul de Malthusian Catastrophe, nu este rodul unor imaginatii prefigurate de calugarul englez, carturar de marca in "Eseu asupra principiului populatiei", care ne spune ca razboaiele sunt necesare din cauza discrepantei intre sporul national al populatiei si bunurile de consum. Numai politicienii, in marea lor majoritate lipsiti de simtul ratiunii, nu realizeaza ca nu ne putem baza la infinit pe capacitatea globului de a hrani o populatie care creste in progresie geometrica, cu bunuri de consum, care cresc in progresie aritmetica; asta, daca prin absurd, politicienii lumii cunosc notiunea de progresie geometrica sau aritmetica.  
In anul 1918, scriitorul si eseistul Randolph Bourne a scris memorabilul eseu "War is the health of the state - Razboiul este sanatatea statului." Tot Randolph ne spune ca "Razboaiele agresive sunt cele mai violente acte comise de catre stat, nu numai impotriva inamicului dar si impotriva individului; nu numai ca-l poate deposeda de viata dar poate inlocui umanitatea si cooperarea dintre state cu forta bruta".
Raman strict la parerea ca Primul Razboi Mondial, declansat ca urmare a actiunii comise de nationalistul Sarb Danilo Princip la 28 Iunie, 1914, cand a fot omorat Arhi-Ducele Franz Ferdinand si Arhi-Ducesa Sophia putea fi evitat daca era catalogat ca un act comis de organizatia secreta terorista Crna Ruka-Mana Neagra-Black Hand, neafiliata si nesustinuta de niciun stat sau regiune din zona Balcanica si tratat ca atare, la nivel de individ. Dar a fost mai simplu si mai usor pentru practicantii de "war games - jocuri razboinice" sa ia in considerare cuvintele Cancelarului German, Theobald Von Bethmann-Hollweg "control has been lost and the stone begun to roll". Implicarea in razboi a unei intregi Europe cat si a Imperiului Otoman, la data repectiva sclerozat, incompetent si autoritar, a fost considerat un act demential si miopic.
Armistitiul incheiat in Noiembrie 1918, a consfiintit disparitia unor imperii si aparitia pe harta Europei a unei multitudini de noi state, pe care germanii le-au catalogat Saisonstaaten - state pentru un sezon; imperiul Otoman s-a dezmembrat si s-au creat entitati artificiale ca Irak si Siria, cu consecintele pe care le suportam si astazi 21 August 2014, cand va scriu acest eseu; imperiul Tarist a disparut - am fost norocosi !!!, a aparut Ucraina care poate genera al treilea razboi mondial - si odata cu disparitia lui a aparut sistemul comunist, regretat  de marea majoritate a locuitorilor TARII situata in jurul paralelei 45 ; crizele economice care l-au urmat au generat nu numai comunismul, dar si fascismul si nazismul, insotite de Criza Generala din perioada 1929-1933 si de cel de-al Doile Razboi Mondial. Cand ma gandesc ca doua focuri de arma, trase in Sarajevo in acea zi fatidica de 28 Iunie 1914, au schimbat complet harta economico-sociala si politica a omenirii.
Ma raliez in proportie de 100% observatiilor facute de Winston Churchill, prim ministru al Marii Britanii, in anul 1936: "America ar fi trebuit sa-si vada de propriile afaceri si sa nu se implice in Razboiul Mondial. Daca n-ar fi intrat in razboi, aliatii ar fi facut pace-armistitiu cu Germania, in primavara anului 1917. Daca am fi facut pace colapsul Rusiei, urmat de instaurarea comunismului ar fi fost evitat, la fel caderea Italiei, urmata de Fascism iar Germania n-ar fi semnat Tratatul de la Versailles, care a dus la intronarea nazismului in Germania - America should have minded her own business and stayed out of the World War. If you hadn't entered the war the Allies would have made peace with Germany in the spring of 1917. Had we made peace then there would have been no collapse in Russia followed by Communism, no breakdown in Italy followed by Fascism, and Germany would not have signed the Versailles Treaty, which has enthroned Nazism in Germany." Se aude domnilor... pretinsi. Pentru cei familiari cu aceste eseuri le reamintesc c-am cerut clar, bazat pe argumente istorice, neinterventia noastra in Irak, Siria, Liban, Libia etc. Ceea ce am realizat este aparitia unor organizatii teroriste - ISIS, Al-Queda, Jihadul Islamic, Hazbollah, Mujahedini etc, inexistente inainte de interventia noastra si care ameninta ca steagul Islamic va flutura pe Casa Alba. Noi nu suntem capabili sa temperam zelul distructiv - a se vedea evenimentele din Ferguson, statul Missouri - al unor ... grupuri care prin actiunile lor au polarizat atentia omenirii asupra "democratiei americane" si au aratat adevarata fata a Americii lui Pontifus Maximus si dorim instaurarea unui asemenea fel de democratie pe intreg Mapamondul!?!
Nimic nu se potriveste mai exact cu stadiul degradant in care a ajuns America, decat caracterizarea facuta de profesor doctor Thomas Sowell, politolog, jurnalist, provenit din elita armatei americane - U.S, Marine Corps si regasita in eseul Din Lumea Lui... Stanley Kramer, editia 1098. Merita sa-l recititi si sa comparati cu imaginile transmise pe toate posturile de televiziune cu ceea ce se intampla in Ferguson-Missouri.

A.C.TON

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page