Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Harghita: Un drapel al României de 150 metri, desfasurat la Izvoru Muresului de participantii la Universitatea de Vara


Un drapel al Romaniei masurand 150 de metri a fost desfasurat pe un munte, la Izvoru Muresului, de romanii de pretudindeni prezenti la Universitatea de Vara si urmeaza sa ajunga in mai multe orase din tara, dupa care va fi desfasurat la Chisinau, in cadrul unei ample manifestatii.
 Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES ARHIVA

Actiunea a fost organizata de Platforma Civica 'Actiunea 2012' si simbolizeaza faptul ca tinerii de pe ambele maluri ale Prutului isi doresc unirea Romaniei cu Republica Moldova .

'Generatia noastra vrea o Romanie unita, vrea ca cele doua state romanesti care au aceeasi istorie, aceleasi traditii, aceeasi cultura, aceeasi limba, iata si acelasi tricolor, sa se uneasca. Pornim cu acest steag imens din inima Romaniei, de la Izvoru Muresului. Steagul va ajunge in peste zece orase din Romania, dupa care pe 14 septembrie va fi desfasurat la Chisinau pe bulevardul Stefan cel Mare. Tinerii din Republica Moldova isi doresc unirea cu Patria Mama si dorim sa transmitem un mesaj clar catre clasa politica din Bucuresti si de la Chisinau ca trebuie sa tina cont de parerea noastra si de acest tricolor care ne aduce impreuna', a declarat presedintele executiv al Platformei 'Actiunea 2012', George Simion.

De asemenea, desfasurarea drapelului la Izvoru Muresului s-a dorit a fi si un gest de incurajare pentru romanii de pretutindeni, care au mari probleme in pastrarea identitatii lor nationale. 'Este un gest simbolic, prin care aratam ca romanii de pe cele doua maluri ale Prutului apartin aceluiasi trup, trupul Romaniei. Si este si un gest de incurajare pentru romanii din jurul granitelor, pentru ca au mare nevoie de sprijinul nostru, al romanilor din tara, care de multe ori, poate suntem mai apasati de grijile cotidiene si uitam ca dincolo de Dunare, in Republica Moldova, ca dincolo de Nord de Bucovina exista romani care au soarta mai trista ca a noastra', a spus Iulia Modiga de la Platforma 'Actiunea 2012'.

De altfel, romanii din afara granitelor au participat cu emotie si cu lacrimi in ochi la desfasurarea drapelului tricolor si au spus ca il poarta in inima mereu.

'Pentru mine tricolorul este o esenta vizuala. Deci identitatea romaneasca, care vizual vine pana la inima, si ne face pe toti oriunde traim, in Bucovina, Kazahstan, Romania, Serbia sau Croatia, sa simtim ca suntem romani si avem aceeasi identitate, este ceva ce ne uneste. Tricolorul il port in suflet, dar si acasa am tricolor. Ba chiar, mai mult, acum in localitatea de unde sunt eu, din Uzdin, am pus tricolorul si pe caminul cultural', a spus vicepresedintele Comunitatii Romanilor din Serbia, Daniel Magdu.

La randul sau, presedintele Partidului Neamului Romanesc din Timocul Sarbesc, Predrag Balasevici, a spus ca a purta tricolorul este o mandrie, iar romanii din Valea Timocului abia acum incep sa se obisnuiasca cu tricolorul romanesc. 'Tricolorul romanesc inseamna mult pentru romanii de peste tot. Romanii, in Serbia, nu prea sunt obisnuiti cu tricolorul pentru ca nu s-a purtat, nu s-a arborat pe vremuri. Acum noi incercam sa-i obisnuim A fi roman e o mandrie, a purta tricolorul este o mandrie, sa stim ce suntem si de unde venim', a afirmat Predrag Balasevici.

Unul dintre membrii delegatiei romanilor din Ucraina, Vasile Tarateanu, a spus ca intotdeauna i se umple sufletul de mandrie si de bucurie atunci cand vede fluturand un steag romanesc.

'E simbolul nostru national si intotdeauna la fluturarea lui mi se umple sufletul de bucurie si de mandrie si imi revin in minte versurile minunate din cantecul lui Ciprian Porumbescu: 'Atunci, fratilor cand va fi sa mor/ Sa-mi puneti pe mine/ Mandrul nostru tricolor'', a spus Vasile Tarateanu.

Drapelul a avut initial 300 de metri, a fost lucrat timp de o saptamanp de croitoresele din Chisinau si a fost, ulterior, taiat in doua, cele doua steaguri de 150 metri lungime si 4.5 metri latime urmand sa fie desfasurate in zece orase de pe tot teritoriul Romaniei. In data de 14 septembrie acestea se vor reuni la Chisinau, intr-un 'steag unit mai mare si mai puternic' si in 12 octombrie va fi desfasurat si la Bucuresti, in cadrul unei manifestatii prin care se va cere unirea Romaniei cu Republica Moldova.

AGERPRES / (A-AS, autor: Gina Stefan, editor: Marius Fratila) /Foto pe flux/

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page