Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Românii din jurul frontierelor reclama dezinteresul auroritatilor din România fata de soarta lor


Reprezentantii si liderii comunitatilor romanesti din afara granitelor, prezenti la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, institutie pe care o considera un simbol al luptei pentru afirmarea identitatii nationale, si-au exprimat nemultumirea fata de faptul ca demnitarii statului roman nu au participat in prima zi a dezbaterilor pentru a le asculta problemele si a le oferi solutii la rezolvarea lor, transmite corespondentul RRA, Angela Barsan, preluat de Romanian Global News.
Ei reclama dezinteresul inexplicabil al factorilor decizionali ai statului roman fata de dificultatile cu care se confrunta romanii din afara hotarelor tarii. Vasile Tarateanu, presedintele Fundatiei Culturale "Casa Limbii Romane" din Cernauti, Ucraina, a spus: "In ultimul timp, conducerea Romaniei - Parlamentul si Guvernul - a promovat o politica extraordinar de buna vizavi de situatia din Ucraina. Au declarat sustinere totala, lucru care a redus intr-o oarecare masura acea atmosfera antiromaneasca ce a fost promovata in ultimul timp in Ucraina. In ceea ce priveste aceasta universitate de vara de la Izvoru Muresului, dupa parerea mea, este foarte bine ca se organizeaza. Pe mine personal, ma ingrijoreaza intr-o anumita masura, indiferenta cu care a fost tratata aceasta intrunire a romanilor din afara hotarelor actuale ale Romaniei aici, la Izvoru Muresului, unde principalul pilon este pastrarea romanismului si promovarea lui. Daca la aceasta intalnire nu este nici o institutie care a fost creata anume pentru relatiile sau pentru politici cu romanii din afara hotarelor Romaniei, lucrul acesta nu poate fi acceptat in nici un caz. Lipsa secretarului de stat, a ministrului pentru Romanii de Pretutindeni de la aceasta intrunire este - nu stiu cum sa o numesc, ca sa nu-i supar tare pe demnitarii statului, dar nu au nici o motivare argumentata".
La randul sau, Eugen Popescu, presedintele executiv al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, a spus: "De ce sunt indiferente autoritatile? Nu stim de ce sunt indiferente, pentru ca nemultumirea este foarte mare; reprezentantilor comunitatilor romanesti din jurul frontierelor si din Balcani, prezenti aici, nu le-a venit sa creada ca niciun demnitar important al statului roman nu este prezent sa asculte situatia dramatica pe care o traiesc comunitatile de unde vin ei. Este foarte grav, ni se pare un dezinteres inexplicabil al institutiilor din Romania vizavi de o problema care loveste milioane de romani si care tine de milioane de romani. Este campanie electorala, ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a nu fi prezenti la un eveniment atat de important cum este evenimentul de la Izvoru Muresului".
Sursa: Romanian Global News
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page