Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Comunitatea româneasca din Serbia cere retragerea consulului general al României de la Zaicear


Reprezentantii comunitatii romanesti din Serbia cer retragerea consulului general al Romaniei de la Zaicear, Iulian Nitu, pe care il acuza ca duce o politica anti-romaneasca in Valea Timocului, care dauneaza "grav" atat comunitatii, Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cat si Romaniei, transmite corespondentul Mediafax, de la Izvorul Mure?ului, preluat de Romanian Global News.
"Avand in vedere problemele pe care le avem noi cu consulul general al Romaniei de la Zaicear, Iulian Nitu, si problemele pe care le-a creat de la venirea in Serbia, de doi ani, adica a incercat prin toate modalitatile sa strice tot ce a fost facut bun in ani antetriori, creeaza noi lideri, noi organizatii, incearca sa sparga organizatiile vechi care au facut ceva pentru romanii din Serbia de rasarit, noi pentru asta cerem retragerea consulului de la Zaicear, pentru ca dauneaza grav atat comunitatii noastre, dar credem ca dauneaza grav si Ministerului de Externe si Romaniei printr-o politica pe care o pot numi anti-romaneasca in Timoc", a declarat, luni, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, Predrag Balasevic, presedintele Partidului "Neamul Romanesc" din Valea Timocului, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit acestuia, romanii din Serbia nu mai colaboreaza cu consulul general si, cu toate ca au insistat mult sa se deschida aceasta reprezentanta a Romaniei la Zaicear, sustin ca, daca stiau ca o sa vina o persoana cum este Iulian Nitu, poate era mai mai bine ca acest consulat sa nu se fi deschis, "pentru ca el face o politica in defavoarea comunitatii romanesti din Timoc si am ajuns in situatia in care nu il mai putem suporta".
Predrag Balasevic a precizat ca a solicitat retragerea consulului general de la Zaicear si Ministerului Afacerilor Externe roman, insa pana in prezent nu a primit niciun raspuns.
"Noi am avut anul trecut o intalnire cu domnul Corlatean (ministrul Afacerilor Externe - n.r.) in care i-am atras atentia asupra acestei probleme, am trimis scrisori oriunde am putut sa discutam despre problema aceasta la cel mai inalt nivel, noi am discutat, am vorbit, am cerut, nu am vazut nicio reactie pana in prezent", a mai spus acesta.
La randul sau, presedintele executiv al Fundatiei Nationale a Romanilor de Pretutindeni, Eugen Popescu, a criticat diplomatia romaneasca, afirmand ca "Romania nu a mai avut de multa vreme diplomati slabi ca cei din Serbia, care duc o politica anti-romaneasca".
"Atat ambasadorul Banu, cat si consulul de la Zaicear fac mai mult politica pro-sarbeasca decat pro-romaneasca si este de neinteles cum sunt tinuti acesti oameni de Ministerul de Externe in post de atata vreme. Nu este un motiv pentru a fi tinuti pe bani multi pe care statul roman ii plateste doar ca sa faca rau. Romania are nevoie de o diplomatie pro-activa puternica, care sa faca cinste unui stat care este membru NATO si membru al UE. Nu trebuie sa umble cu coloana vertebrala indoita numai ca sa fie invitata la tot felul de receptii la Belgrad. Este de neinteles de ce domnul ministru Corlatean, care este un cunoscator al Serbiei, al zonei si al romanilor din Serbia, este de acord sa mentin astfel de indivizi in posturi cheie", a declarat Eugen Popescu.
Sursa: Romanian Global News
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page