Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Botosani: Muzeul Nordului, inaugurat la Darabani


Un muzeu al Nordului a fost inaugurat, sambata dimineata, in orasul Darabani din judetul Botosani. Muzeul este gazduit de conacul Bals, cladire monument istoric, pe vremuri resedinta a hatmanului Moldovei, iar la infiintarea sa au contribuit Asociatia Nord, Primaria Darabani si colectionarul local Dumitru Haha.
 Foto: primariadarabani.ro

Patrimoniul initial contine aproape 500 de exponate, grupate in colectii reprezentative pentru regiunea Moldova de Nord — Nordul Basarabiei — Bucovina de Nord. Exponatele provin din judetele Botosani, Suceava si Iasi, din regiunea Cernauti-Herta si din Basarabia.

"Eram singurul oras din tara care pana acum nu am avut un muzeu de acest gen. Este extrem de important, mai ales ca este gazduit de conacul Bals, care este cladire de patrimoniu si care merita sa aiba in el astfel de exponate", a declarat, pentru AGERPRES, primarul Corneliu Arosoaie.

Colectia de Istorie a Nordului contine obiecte de arheologie, documente, numismatica si fotografie veche din regiune, obiecte vechi bisericesti si exponate ale civilizatiei evreiesti, foarte importanta in acest spatiu la finalul secolului al XIX-lea.

Intre cele mai valoroase exponate ale salii de istorie sunt un Penticostarion din 1757 si volumul "Procesul locuitorilor din Darabani inaintea curtii cu jurati de la Dorohoi" (1879) — carte unicat in Romania, care infatiseaza cel mai mare proces din istoria justitiei romanesti de pana atunci, printre ai carui actori au fost Titu Maiorescu (ca avocat) si Nicolae Iorga (ca ministru si jurnalist).

Colectia "Militaria" propune casti si uniforme militare, arme si statii radio, documente si fotografii din cele doua razboaie mondiale. Sunt expuse aici un brevet militar din 1906, un aparat foto Leica din 1926 si o ranita ruseasca de razboi.

In Colectia de Etnografie sunt prezentate obiecte care tin de arta lemnului in spatiul traversat de raul Prut, obiecte de gospodarie si o serie de tesaturi si cusaturi populare, precum si sculele ultimului stufar din zona, datand din anii '50.

Muzeul include si colectia "Perioada comunista", unde sunt expuse carti, steaguri de la defilari si manifestari, fotografii, documente si decoratii, precum si un titlu de proprietate din 1945, printre ultimele emise de comunisti inainte de nationalizare.

Istoria muzeului de la Darabani a inceput in 1920, cand invatatorul Gheorghe Vornicescu, autorul primei monografii a localitatii, a constituit o colectie muzeala permanenta la ?coala din Darabani, ce a disparut in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Alte demersuri au fost intreprinse de avocatul Emil Costeanu (in 1932) si invatatorul Dumitru Jar (1966), pentru ca in 1992 pasionatul colectionar Dumitru Haha, pe atunci primarul orasului, sa inceapa proiectul unui muzeu in cadrul conacului Bals, initiativa care nu a fost continuata de edilii ce i-au urmat.

Demersurile lui Dumitru Haha au fost reluate in 2014, la initiativa Asociatiei Nord, infiintata de fratii ?tefan si Alexandru Teisanu si de bibliotecarul Ionel David, si a Primariei Darabani. Patrimoniul initial este constituit aproape in intregime din colectia lui Dumitru Haha, donata cu generozitate proiectului.

"Analizam varianta constituirii Muzeului Nordului ca sectie a Muzeului Judetean de Istorie Botosani, care ne sprijina deocamdata la nivel de infrastructura. Suntem fericiti ca am gasit parteneri atat de entuziasti la Darabani, ne referim in special la domnul Haha si la domnul primar Arosoaie, si ca reusim sa deschidem aceasta expozitie muzeala in termenul pe care ni l-am propus. E o bucurie pentru noi sa fim, impreuna, continuatorii acestui demers lung de aproape un secol de a avea un muzeu al Nordului la Darabani", a declarat ?tefan Teisanu.

Inaugurarea muzeului a avut loc in cadrul Festivalului Zilele Nordului, care mai include include ateliere educationale, vernisaje de carte si expozitii foto, dezbateri si concerte.

AGERPRES/(AS, A — autor: Cristrian Lupascu, editor: Claudia Stanescu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page