Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

QUO VADIS DUMITRU FLUCUS? (1) - COMUNA SINCA NOUA, PRIMARUL EI SI AI LUI CONSATENI

Viorel BAETU


„Homo locum ornet, non ornat homonem locus”
 (Omul sfinteste locul, nu locul pe om)

„- Domnule primar carui partid politic apartineti?
- Partidului din Sinca Noua, raspunde fara nici o ezitare, Dumitru Flucus primarul comunei. Am cautat zadarnic acest partid intre zecile de formatiuni politice care impanzesc teritoriul geopolitic al Romaniei (multe din ele, de pomana), nu l-am gasit!
-E un partid al sufletului, m-a lamurit primarul”

*
Aniversarea a 250 de ani de la infiintarea comunei Sinca Noua, a prezentat bilantul realizarilor comunei din ultimii ani, pe un fundal de istorie laica si istorie bisericeasca, care a strabatut permanent ca un fir rosu toata aceasta manifestare.

In anul 1764, an de prigoana in Imperiul Austro-Ungar, 88 de familii din Sinca Veche, pentru a-si putea pastra credinta ortodoxa si a nu participa la regimentele de graniceri, au lasat tot ce-au agonisit ei si strabunii lor de-a lungul timpurilor, au luat clopotul bisericii „in spinare” si s-au dus. L-au suit peste creste si l-au coborat prin vai, fara a traversa vreo apa, caci altfel clopotul si-ar fi pierdut puterea divina, iar cand s-au crezut in siguranta, in padurile situate in amonte pe valea Sincii s-au oprit si s-au asezat in jurul unei manastiri ortodoxe situate pe dealul „Ghie". Au defrisat padurile, au destelenit glia si au creat o noua asezare, Sinca Noua, care cu timpul a devenit cea mai mare comuna din tara Fagarasului.

„Epoca de aur” comunista a adus locuitorilor numai necazuri, refuzul de a intra in colectiva facandu-i pe sincani sa-si piarda statutul de comuna, fiind inregimentati brusc si fara drept de apel in comuna Poiana Marului cu toate consecintele negative care izvorau din aceasta.

Lupta pentru redobandirea titlului de comuna a continuat in anii dupa revolutie si de abia in 10 mai 2002, primarul Dumitru Flucus cu multa sudoare plus un munte de dosare, a repus Sinca Noua la locul cuvenit intre cele 2.859 de comune din Romania, ba mai mult astazi Sinca Noua este una din cele 20 de comune care au primit titlul de „sat European” si este infratita cu comuna ecologica Wulkow din Germania.

Si acum sa vorbim de oameni, omenie, daruire, munca, viziuni, intr-un cuvant de primarul comunei Sinca Noua si ai lui consateni. Mitrut (cum il numesc satenii pe primarul lor) ne-a adus in sat, telefonul, ne-a legat la canalizare si la gaze, acum avem apa curenta si face drumurile sa fie bune, a facut biserica, scoala, primaria si se grijeste de noi. E un primar foarte bun si e un om de omenie, il caracteriza un satean, care avea frumoasa varsta de 82 de ani si traia aici de cand se stia.

Dumitru Fulcus este un om care polarizeaza, are viziunea viitorului si lupta cu hotarare, infaptuind pas cu pas, cu intelepciune, daruire si munca, multa, multa munca acel model de sat romanesc, pe care si-l doresc toti romanii. Intr-un interviu dat la televiziune cu ocazia primirii din partea „Asociatiei Comunelor din Romania” a distinctiei, primar de 4 stele” spunea: „mi-am impartit sarcina de edil pe doua componente principale: ridicarea infrastructurii satesti si schimbarea mentalitatii tinerilor din comuna. Sa schimb mentalitatea copiilor dintr-un mediu satesc mi-a fost cel mai greu. Tinerii din mediul rural au un complex ridicat de inferioritate, cand termina cele 8 clase si merg la oras la liceu. Si nu pentru ca nu ar fi si ei inteligenti ori invatati cu morala si bunele maniere! Le-am explicat ca nu sunt mai prejos decat colegii lor de la oras, ca traditionalitatea satului nu exclude modernismul orasului... Au prins atat de bine invatatura, incat astazi nu e weekend, fara sa nu se intoarca in sat toti elevii si toti studentii care invata prin alte parti!”

In biroul primarului si pe coridoarele primariei, nu vezi decat icoane pe sticla pictate de copiii de la cercul de pictura din sat, iar portul national este purtat cu mandrie de tineretul si copiii din Sinca Noua, asta spune multe, daca nu totul. Corul si echipa de dansuri (care au participat la multe festivaluri, atat in tara cat si in Polonia Italia Belgia Germania, Turcia), fanfara (pentru care primaria a cumparat instrumentele), cursurile de limba germana, sarbatorile traditionale, sunt toate parti componente ale unui proiect ambitios, imbinarea modernului cu traditia populara, crearea unui microcosmos satesc autentic, care sa duca la mentinerea valorilor regionale traditionale si la stabilitatea demografica a comunei.

Doua intamplari pe care eu (reporterul) le-am trait „live” cum se zice la televizor si care mi-au aratat cine este omul, nu primarul Dumitru Fulcus.

1) Suntem in plina pregatire pentru sarbatorirea celor 250 de ani de la infiintarea comunei. Primarul de care trag toti, alearga de la un punct de organizare la altul, da sfaturi ia hotarari, raspunde la telefonul mobil care suna intr-una, are grija sa se ocupe de oaspetii din Germania care chiar au sosit si deodata in mijlocul acestui tumult, o batranica il trage de mana si incepe sa-i povesteasca ceva iar dupa expresia fetei se vede ca e ceva ce o necajeste. El se opreste, o asculta cu atentie pret de cateva minute si in final o linisteste. Ei bine in aceste cateva minute pentru Mitrut (primarul) nu a existat nimic mai important decat aceasta batrana si un ochi de jurnalist nu e usor de pacalit!

2) Primarul impreuna cu delegatia romanilor din Diaspora e la nana Maria care le face scovergi traditionale. Suna telefonul si primarul dupa ce schimba cateva vorbe, se scuza pentru ca ne paraseste si pleaca. A doua zi ne povesteste, ca si-a pus cizmele si a plecat sa caute vaca unui satean, care fusese vanduta de un cioban la targ. Impreuna cu militia din inca doua comune intr-o actiune de cautare care a durat pana tarziu in noapte, au reusit sa recupereze vaca, chiar inainte de a fi sacrificata. „Daca apucau sa o taie, nu mai aveam nici o dovada ca e vaca sateanului nostru si omul ramanea cu paguba”, ne-a spus primarul in final. Mi-am amintit de ce spusese sateanul nostru „Mitrut... se grijeste de noi!”

Cei cinci stalpi, pe care s-a cladit acest edificiu, numit Sinca Noua, care pe drept cuvant se poate numi „un sat romanesc model”, se numesc: „Credinta, munca, istorie, traditii si Dumitru Flucus”... omul potrivit la locul potrivit!

(Va urma)

Viorel BAETU
(AJRP - Europa)
Mömbris, Germania
26 iulie 2014


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page