Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

George Bajenaru – un scriitor consacrat al diasporei de pretutindeni


Pe oamenii deosebiti nu trebuie neaparat sa-i intalnesti fizic. Intamplarea ti-i scoate in cale fara sa vrei. Atractia spirituala are la baza cu totul alte criterii si nu necesita o comuniune de natura materiala. Cu ani in urma, am avut sansa sa dau peste scrieri ale lui George Bajenaru si imediat mi-am dat seama ca impartind, in mare, aceeasi soarta ne leaga niste fire greu de definit, dar reale.
Scriitorul George Bajenaru a sosit pe “pamantul fagaduintei”, asemeni altor romani care nu au putut impartasi viata sub opresiune oferita un regim dictatorial, riscand sa ia totul de la inceput, atunci cand avea puterea sa infrunte greutatile unui inceput pe alte meleaguri decat cele natale. Nazuinta spre libertate care anima orice fiinta, de la cele mai simple pana la om, l-a indemnat sa se arunce in valurile involburate ale necunoscutului, hotarat sa invinga vicisitudinile care-i vor fi venit in cale. Ca orice “stramutat” a avut de infruntat greutati inerente oricarui inceput, deoarece nicaieri in lume nu-ti pune nimeni in farfurie. Pe langa stradaniile asigurarii existentei George Bajenaru si-a continuat preocuparile scriitoricesti, publicand versuri, proza, eseuri, piese de critica literara, consolidandu-si vocatia de om al literelor. In lista cartilor publicate figureaza titluri apreciate de iubitorii de frumos: “In umbra nimanui” (New York -1988), “Restless Planet – Tulburatoare lume” - Volum de poezii, (USA - 1993), “Intre sublim si tragic” – Eseuri, convorbiri, consemnari (Bucuresti – 1998), “O lumina - Poezii de la Dumnezeu” (Bucuresti – 1999), “Cititor in exilul creator” (Bucuresti – 2001), “Evaziuni creatoare” – Eseuri literare (Bucuresti - 2004), “Aceste bucurii trecatoare” (U.S.A. – 2009), “Frigul instrainarii” – (Cluj-Napoca – 2012, Toronto 2013)). Din succesiunea acestei enumerari a creatiilor lui George Bajenaru, rezulta o constanta a preocuparile sale, el urmarindu-si cu perseverenta chemarea spre scris.
Debutul lui literar a avut loc la revista “Luceafarul”, editat de Uniunea Scriitorilor din Romania. Dupa stabilirea in Statele Unite (1982), scriitorul publica poezie, proza, reportaje, interviuri, recenzii, comentarii literare. Colaboreaza cu materiale in variate ziare si reviste de limba romana si engleza din Statele Unite, Canada, Anglia, Romania sau Moldova. Numele lui poate fi gasit frecvent in paginile publicatiilor “Lumea Libera Romaneasca“, “Origini”, “Clipa”, “Meridianul romanesc”, “Lumina lina“, “Cuvantul romanesc”, “Romanul liber”, “Dreptatea”, Bucovina Literara“, “Litertura si arta” etc.
Cea mai recenta carte “Frigul instranarii” este in mod deosebit relevanta pentru scrisul lui George Bajenaru, pentru ca ea are un caracter autobiografic. Descrierile din copilaria autorului din satul natal – Tunari, de langa Bucuresti - au o culoare deosebita permitand scriitorului sa-si etaleze pe deplin talentul de povestitor. Episoadele descrise uneori cu lux de amanunte, denota cu prisosinta valentele sale scriitoricesti. Viziunea de acum nu dezice cu nimic imaginile percepute la vremea frageda a copilariei, cu toate ca uneori razbat interpretari apartinatoare varstei mature.
Autorul reuseste, prin modul cum descrie atmosfera diferitelor intamplari din viata sa, sa captiveze cititorul pe tot parcursul lecturii. Descrierile evenimentelor prin care a trecut el si familia sa, de-a lungul peregrinarilor in timp si spatiu, fac ca cititorul sa devina partas la emotiile autorului si ii confera senzatia de participant temporar la acestea.
In incheiere, as dori sa-mi exprim admiratia sincera fata de acest autentic reprezentant al scrisului romanesc din contemporaneitatea mea si sa-i urez viata lunga si condei spornic.

Emil G. Onet,
Phoenix,
Arizona,
U.S.A.  


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page